Hyundai иска да продаде завода си в Русия на Казахстан

Южнокорейският автомобилен строител Hyundai Motor преговаря с казахстанска компания за продажбата на завода си в Русия, обявиха местни медии, цитирани от Reuters.
Много компании прекъснаха производството си в Русия и освободиха служители заради недостига на високотехнологично оборудване, в резултат от санкциите и напускането на западни производители след войната в Украйна.
„Местното правителство в Санкт Петербург преговаря с Казахстан за продажбата на завода на Hyundai в Санкт Петербург“, съобщи „Йонхап“, като цитира информация на ТАСС.

Според южнокорейската медия, която се позовава на информиран източник, преговорите за продажбата на завода на „Хюндай“ в Санкт Петербург със свързана с автомобилостроенето компания в Астана, Казахстан, са на финален етап. Сделката може да бъде финализирана най-рано през юни, според източника.
Hyundai Motor преустанови операциите в руския си завод още миналия март. Южнокорейският автомобилен производител не коментира въпроса.
Hyundai, който заедно с дъщерната си компания Kia, е сред 10-те най-големи автомобилостроители в света по продажби, като произвежда около 200 000 превозни средства годишно в Русия, или 4% от световния му производствен капацитет.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
И Mazda се маха от Русия, продаде бизнеса си за 1 евро
Символично: Nissan продава бизнеса си в Русия за 1 евро
Mercedes-Benz окончателно напуска Русия

Срив в продажбите на нови коли в Русия
Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт