Трима българи са задържани от британската полиция по подозрения за шпионаж в полза на Русия

Трима българи са арестувани във Великобритания заради подозрение в шпионаж в полза на Русия, обяви BBC.
Става въпрос за 45-годишния Орлин Русев, 41-годишния Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова, които са живеели в Обединеното кралство. Според британската медия се твърди се, че са работили за руските специални служби.
Защо са задържани?
Заподозрените българи са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, като са били задържани още през февруари и оттогава са в ареста. Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.
Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с „неправомерни намерения“ и се твърди, че са знаели, че са фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.
 

In the #UK, three citizens of #Bulgaria were accused of spying for #RussiaThey were arrested in February and have been in custody ever since. All of them have lived in the UK for many years.The Russian spies were found to have forged documents from nine different countries:… pic.twitter.com/U86T3Aq7Wb
— NEXTA (@nexta_tv) August 15, 2023
Кои са арестуваните?
Според британските медии имената на тримата арестувани са:
• Орлин Русев, на 45 години, от Норфолк
• Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
• Катрин Иванова, на 31 години, от същия адрес в Хароу
Тримата живеят в Обединеното кралство от години. Русев има история за бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи 3 години в областта на финансовите услуги. Според профила му в LinkedIn по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. В миналото е бил съветник в българското министерство на енергетиката, твърди още BBC.
В Хароу бивши съседи описват другите двама като двойка – мъжът е шофьор към болници, а жената описва себе си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.
Двойката, която живее в Обединеното кралство от близо 10 години, е управлявала обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.

 
Според български държавни документи в интернет – са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина.
Детективите са прекарали доста време в претърсване на последния им дом в Хароу, като полицейското присъствие е било повече от седмица, посочват съседи.
Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те още не са се оправдали по обвиненията.
Полицията за борба с тероризма отделя все повече време за подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено във връзка с Русия.
Тяхната загриженост е следствие на популярните случаи от последните години, свързани с операции на руското разузнаване в Обединеното кралство – на Сергей Скрипал, Александър Литвиненко и др.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Китът „Хвалдимир“, заподозрян, че е руски шпионин, се появи край Швеция