Инфлацията в Германия остава на високи нива заради цените на храните и енергията

Инфлацията в Германия продължава да се задържа на високи нива движена от цените на енергоизточниците и храните, като на годишна база през август възлиза на 6,1%, сочат данните на федералната статистическа служба Destatis, предаде ДПА.
Данните потвърждават първоначалните оценки, като на месечна база поскъпването на цените е 0,3%, както беше съобщено по-рано.
Спрямо предходния месец инфлацията спада с 0,1% и вече трети месец върви надолу, но още е над нивата наблюдавани през пролетта и далеч от целевото равнище на ЕЦБ от 2%.
„Инфлацията остава на високо ниво“, заяви ръководителят на Destatis Рут Бранд, като допълни, че „цените на храните и енергията са над общата инфлация и поддържат показателя на високо равнище“.

Цените на захарта, конфитюрите, меда и захарните изделия са се увеличили със 17,1%.
На годишна база храните през август са поскъпнали с 9%, а енергоносителите – с 8,3%. През това време електроенергията е поскъпнала със 17,1%.
Без да се отчитат цените на храните и енергията, инфлацията през август запазва нивото си от юли и е 5,5 на годишна база.
Хармонизираният индекс на потребителските цени, използван за сравнение на европейско ниво, през август възлиза на 6,4% на годишна база и 0,4 на месечна, като се потвърждават обявените данни от Eurostat в края на миналия месец.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Погрешна диагноза: Германия „не е болният човек на Европа“
Инфлацията в най-голямата икономика в Европа отчете лек спад през юли
Германската икономика продължава да буксува