Българската фондова борса се присъедини към Глобалния Договор на ООН

Българска фондова борса (БФБ), инициатор на Green Finance & Energy Centre (Център за устойчиви финанси и енергетика, Зелен център), официално се присъедини към Глобалния Договор на ООН, съобщават от БФБ.
Глобалният договор на ООН е най-голямата инициатива за корпоративна устойчивост в света, която обединява над 15 000 компании и 3 000 организации с идеална цел в над 160 държави и над 70 местни мрежи. Българската мрежа е обединение на компании, образователни институциии и неправителствени организации.
„Българска фондова борса е един от основните генератори, който стимулира растежа на българския пазар. В този смисъл членството на борсата е в унисон и с визията ни да поставяме политиките и темите, свързани с устойчивите финанси на най-високо ниво пред взимащите решения за бизнеса и управлението на държавата“, заяве изпълнителният директор на БФБ и председател на Зеления център доц. д-р Маню Моравенов.

Глобалният договор на ООН e инициатива, призоваваща компаниите да възприемат 10 универсални принципа в областта на:
• Човешките права;
• Трудовите стандарти;
• Околната среда;
• Борбата с корупцията.
Чрез своя ангажимент по отношение на всеобщо възприети ценности и чрез минимизирането на негативните ефекти от стопанската своята дейност, компаниите могат да дадат приноса си за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Стартира нов индекс на БФБ
Apple, Tesla, Volkswagen: В кои международни компании инвестират най-много българите?