Ще удължат ли живота на най-страта АЕЦ в света?

Швейцарската енергийна компания „Акспо“ оценява възможността АЕЦ „Безнау“, разположена в Северна Швейцария, да продължи работа и след 2030 г., съобщи местната медия swissinfo. Обследването на двата най-стари реактора в света касае техническата приложимост, като безопасността е основен приоритет. 
Дали експлоатацията им след първоначално предвидените 60 години е възможна, зависи от няколко фактора, сред които целостта на централните компоненти, както и наличието на персонал, доставчици и гориво. Оценката е започнала и се очаква да отнеме близо година.
От пускането в експлоатация реакторите, „Акспо“ са инвестирали над 2,5 млрд. швейцарски франка (2,8 млрд. щатски долара) в преоборудването и модернизирането им. „Безнау“ I е свързан към мрежата през 1969 г., а блок II – през 1971 г., като общото им електропроизводство е около шест тераватчаса.
Още: Какво е бъдещето пред ядрената енергетика в Европа?

В Швейцария няма ограничения за продължителността на живота на атомните централи и те могат да бъдат в експлоатация, докато Швейцарският федерален инспекторат по ядрена безопасност (ENSI) счете за безопасно. В доклад от 2011 г. ENSI смята, че е възможно АЕЦ „Безнау“ да работи до 60 години, а в преглед на безопасността от 2017 г. отбелязва високото ниво на сигурност на централата, следствие на извършените обстойни реконструкции.
Още: Наша съседка първа в Европа ще строи малки ядрени реактори