Ким нарече Путин "най-скъпия приятел" на Северна Корея

Русия и Северна Корея сключиха договор за „всеобхватно стратегическо партньорство“. Заедно срещу хегемонията на САЩ – за това се договориха Москва и Пхенян, за „взаимна помощ“ в случай, че някоя от страните е изправена пред чужда агресия, обяви руският президент Владимир Путин – очевидно в предупреждение към Запада – и благодари на севернокорейския лидер Ким Чен-ун:Високо ценим вашата последователна и твърда подкрепа за руската политика, в това число и на украинското направление. Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им по отношение на Руската федерация.Ким нарече Путин „най-скъпия приятел“ на Северна Корея, след като руският президент Владимир Путин призова ООН да преразгледа санкциите срещу Пхенян, вдъхновени по думите му от „САЩ и техните съюзници в Съвета за сигурност на ООН“.Путин и Ким подписаха пакт за стратегическо партньорствоДоговорът между Путин и Ким засяга и „военнотехническото сътрудничество“. Северна Корея официално отрича да доставя на Русия оръжия за войната й срещу Украйна. Но според данни на Южна Корея срещата на двамата лидери през септември във Владивосток Пхенян е изпратил над 1000 контейнера военна помощ на Русия. А американското военно разузнаване смята, че Русия е получила около 3 милиона снаряда от Северна Корея. Северна Корея получава хранителни стоки. Русия приема гастарбайтери от там, което резолюция на ООН всъщност забранява, но е важно за икономиката на Северна Корея, защото част от заплатите на тези хора отива в хазната. Но най-важното е, че Северна Корея получава достъп до сателитна и ракетна технология, коментира пред БНР изследователят на руската политика проф. Герхард Мангот от университета в Инсбрук. Цялото интервю с него ще чуете в предаването „Събота 150“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102009108/kim-nareche-putin-nai-skapia-priatel-na-severna-korea

Според нова прогноза до 2045 г. населението на Германия ще нарасне до 85,5 млн. души

Според нова прогноза до 2045 г. населението на Германия ще нарасне до 85,5 милиона души. Това е прогнозата, направена от Федералния институт за изследвания в областта на строителството, градоустройството и териториалното развитие в скорошно изчисление, представена в Бон в сряда. Експертите предвиждат увеличение с около 800 000 души – или 0,9% – в сравнение с 2023 г.Като причина за това институтът посочва очакваната имиграция от чужбина. „Без имиграция от чужбина населението на Германия през 2045 г. вече щеше да бъде значително по-малко, тъй като броят на смъртните случаи значително ще надвишава броя на ражданията“, обяснява прогнозата Петер Якубовски, ръководител на отдела за пространствено и градско развитие в института.Съществуват обаче големи регионални различия. Докато икономически силните градове, техните околности и много селски райони, особено в Бавария и Баден-Вюртемберг ще продължат да растат, според института намаляването на населението ще продължи в структурно слабите райони, отдалечени от метрополиите. Прогнозата показва „в някои случаи напълно противоречиви предизвикателства“ за регионите.Най-силен ръст от 15,2% се очаква за баварския окръг Еберсберг и независимите градове Потсдам в Бранденбург (14,9%), Лайпциг в Саксония (14,2%) и Фрайбург в Баден-Вюртемберг (14%). Берлин също е един от тези региони с растеж над средния.Според BBSR броят на хората в пенсионна възраст също ще се увеличи в цялата страна до 2045 г., а именно с 13,6 % или 2,2 милиона души. Средната възраст ще се повиши рязко, особено в регионите с намаляващо население. Според изчисленията до 2045 г. средната възраст в областите Рюген в Мекленбург-Предна Померания, Мансфелд-Зюдхарц в Саксония-Анхалт, Алтенбургер Ланд и Грейц в Тюрингия и Шпрее-Найс в Бранденбург ще нарасне до над 50 години.

Автор: Весела Владкова – Източник : https://bnr.bg/post/102009116/spored-nova-prognoza-do-2045-g-naselenieto-na-germania-shte-narasne-do-855-mln-dushi

Двама души са ранени при руска атака с дрон в Лвов

Двама цивилни са били ранени при атака с руски дрон срещу Лвовска област в западна Украйна, на границата с Полша. При нападението е повредена и многоетажна жилищна сграда, каза кметът на град Лвов Андрий Садови. Засегнати са и далекопроводи.  19 от общо 21 безпилотни самолета, изстреляни от Русия, са били унищожени от украинските системи за противовъздушна отбрана. Щетите и нараняванията са причинени от падащи отломки. 

Автор: Весела Владкова – Източник : https://bnr.bg/post/102009072/dvama-dushi-sa-raneni-pri-ruska-ataka-s-dron-v-lvov

Германското разузнаване: Кремъл е внедрил десетки шпиони в Германия

Кремъл е внедрил десетки шпиони в Германия и е активирал външното разузнаване, за да събира чувствителна информация, съобщи германското разузнаване. Германската разузнавателна Федерална служба за защита на конституцията предупреди днес, че потенциалната заплаха, която представляват руските разузнавателни служби, трябва да се счита за висока. Кремъл усилено внедрява тайни агенти в Германия.Целта е да се събере информация за енергийната политика и политиката на сигурност на Германия. Досега те често предприемаха шпионските си атаки от „легални резиденции“ – прикрити бази на руските тайни служби, скрити в посолства или консулства в тази страна.  Според германското разузнаване обаче западните санкции затрудняват работата на тайните бази. Много от служителите на руските посолства, които са шпионирали, са изгонени от страната, а четири от петте консулства трябваше да бъдат затворени. Само посолството в Берлин и генералното консулство в Бон все още функционират. Поради това Русия все повече разчита на агенти, които се вкарват нелегално под фалшива самоличност. Други пък вършат обичайната си работа под фалшив предлог, но всъщност работят за разузнаването. В доклада се посочва, че Русия използва „пътуващи висши служители, т.нар. нелегални, т.е. хора, вкарани нелегално с фалшиви самоличности“, за да шпионира Германия.Освен това Русия все повече разчита на хакерски атаки. Чрез интернет се подслушва информация от компании, политици, политически партии, военни и медии.

Автор: Капка Тодорова – кор. на БНР в Германия – Източник : https://bnr.bg/post/102009112/germanskoto-razuznavane-kremal-e-vnedril-desetki-shpioni-v-germania

В Атина започна процес срещу 11 депутати от партия "Спартанци"

В Атина започна процес срещу 11 депутати от гръцката крайнодясна партия „Спартанци“, обвинени в подвеждане на избиратели по време на парламентарните избори в страната през миналата година. 11 гръцки депутати са обвинени в заблуда на електората при избориДепутатите от партията „Спартанци“ са обвинени, че са получили незаконна подкрепа и преки наставления от осъдения бивш ръководен член на забранената крайнодясна партия „Златна зора“ и така са подвели избиратилите, гласували за тях. Преди парламентарните избори миналата година Илия Касидиарис отправи призив от затвора неговите симпатизанти да подкрепят партията „Спартанци“. В резултат на това неизвестната до този момент партия получи 4,6 процента подкрепа и 12 депутатски места. Според действащия закон в Гърция партиите нямат право да участват в избори, ако лидерите им, дори и неофициални, са осъдени за участие в престъпна организация. Лидерът на „Спартанци“ заяви, че правителството „използва наказателното правосъдие“, за да неутрализира опозиционни политици.Върховният съд забрани участието на „Спартанци“ в евроизборите.Ако депутатите бъдат признати за виновни, те ще напуснат парламента, като местата им се заемат от другите партии. Разглеждането на делото днес беше отложено за следващия месец.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102009121

Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на „Ройтерс“ жертва на високите температури са станали над 500 поклоници. Саудитският национален метеорологичен център потвърди, че най-малко 325 души са загинали по време на поклонението тази година.Най-малко 19 поклонници са загинали по време на хаджа в Саудитска АрабияВ Съединените щати горещата вълна в североизточните райони все още продължава, докато Тексас се подготвя за първата тропическа буря. Предупреждения са в сила по крайбрежието от Сан Луис до устието на Рио Гранде. Необичайно високи са температурите и в Европа и на Балканите. Оранжев код за опасни жеги е в сила за Букурещ и 16 окръга на Румъния. На места температурите ще достигнат 38-40 градуса. Близо 2000 хиляди души са имали спешна нужда от помощ. Горещата вълна в Румъния ще продължи до средата на следващата седмица. В Сърбия до събота се очакват температури до 40 градуса, затова властите препоръчват повишено внимание до края на седмицата. Между 33 и 40 градуса ще бъдат температурите в Република Северна Македония в следващите няколко дни. В цялата държава до неделя е обявен оранжев код.  От днес до неделя бременните жени и хората над 60 години не трябва да ходят на работа, в детските градини се препоръчва да не се извеждат деца на открито от 11:00 до 17:00 часа. Косово и Албания също са обхванати от гореща вълна, след седмици на проливни дъждове. Властите очакват температури от близо 40 градуса тази седмица. „Тази година температурите са по-високи от миналата. Още е юни. Можете ли да си представите какво ще бъде, когато дойдат юли и август? Тази година е много по-топла“, каза жител на албанския крайбрежен град Дуръс. У нас предупреждение от жълт код е в сила днес 15 области по крайбрежието на Дунав в Южна и Югозападна България. За утре предупреждението е за цялата страна, с изключение на Черноморското крайбрежие.

Автор: Лилия Герчева – Източник : https://bnr.bg/post/102009122/jegi-nad-51-gradusa-v-sauditska-arabia

Ким Чен-ун посрещна Путин на пистата през нощта

Започна официалната визита на руския президент Владимир Путин в Северна Корея. Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще прекарат заедно 9 часа. Освен предвидения 90-минутен разговор, графикът включва също държавен прием, чаено парти и гала-концерт. По случай визитата столицата Пхенян е украсена с руски знамена, балони и огромни портрети на руския лидер. Путин пред севернокорейски вестник: Опитите на Запада да изолира Русия се провалихаСамолетът на руския президент кацна в Пхенян малко преди 3:00 часа през нощта местно време.

Автор: Елизабет Гогова – Източник : https://bnr.bg/post/102008599/kim-chen-un-posreshtna-putin-na-pistata-malko-sled-3-ch-prez-noshtta-mestno-vreme

Сенатът на Италия одобри законопроект за премиерството

Горната камара на италианския парламент даде зелена светлина на законопроекта за премиерството. Това стана преди началото на митинга в защита на Конституцията, организиран от обединените опозиционни партии.

Автор: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия – Източник : https://bnr.bg/post/102008612/senatat-na-italia-odobri-zakonoproekt-za-premierstvoto

Путин и Ким подписаха пакт за стратегическо партньорство

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписаха днес в Пхенян договор за всеобхватно стратегическо партньорство, предаде Ройтерс.

Автор: Елизабет Гогова – Източник : https://bnr.bg/post/102008746/putin-i-kim-podpisaha-pakt-za-strategichesko-partnyorstvo

Френската крайна десница не планира промени в международните ангажименти на Париж

Лидерът на крайнодесния френски Национален сбор Жордан Бардела, заяви днес, че „не планира да поставя под въпрос ангажиментите, поети от Франция на международната сцена“ в сферата на отбраната, ако поеме властта след предсрочните избори, предаде АФП.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008830/frenskata-kraina-desnica-ne-planira-promeni-v-mejdunarodnite-angajimenti-na-parij

Смъртоносен пожар в оръжеен склад в Чад

Смъртоносен пожар избухна в голям склад за муниции в столицата на Чад Нджамена, който предизвика мощни среднощни експлозии, усетени на километри разстояние, предаде АФП.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008842/smartonosen-pojar-v-orajeen-sklad-v-chad

Руски съд осъди на близо 4 г. затвор US войник

Руски съд осъди днес американски войник по обвинения в смъртни заплахи и кражба, предаде АФП, позовавайки се на руските държавни медии.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008815/ruski-sad-osadi-na-blizo-4-g-zatvor-us-voinik

Сирил Рамапоса положи клетва за втори мандат начело на РЮА

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса положи клетва днес за втори мандат, в който неговият Африкански национален конгрес ще сподели властта с други партии, след като изгуби мнозинството си за първи път за 30 г. демокрация, предаде Ройтерс. Бивше либерално движение, АНК дойде на власт под ръководството на Нелсън Мандела в резултат на изборите през 1994 г., които белязаха края на апартейда, и дълго време остана непобедено, но изгуби блясъка си през годините. РЮА гласува на избори с неясен изходСлед парламентарния вот на 29 май, в който нито една партия не спечели мнозинство, Рамапоса ще оглави правителство на националното единство с пет други партии, включително най-големия противник на АНК, пробизнес настроенията Демократичен Алианс. Инвеститорите приветстваха включването на ДА, който иска да засили растежа чрез структурни реформи и внимателни фискални политики, но анализатори предупреждават, че идеологическите различия между партиите може да доведат до нестабилен кабинет. При клетвата си Рамапоса приветства формирането на широко коалиционно правителство като „началото на нова ера“: „Формирането на кабинет на националното единство е момента от огромна важност. Това е началото на нова ера“, каза 71-годишният Рамапоса.Кейпзит: Сепаратисти опитват да разцепят Южна Африка

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008927/siril-ramaposa-poloji-kletva-za-vtori-mandat-nachelo-na-rua

ООН: Възможно е Израел многократно да е нарушил основните принципи на законите на войната

Възможно е израелските сили многократно да са нарушавали основните принципи на законите на войната и да не са правили разлика между цивилни и бойци по време на военната си кампания в ивицата Газа, се казва в изявление на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирано от Ройтерс.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008799/oon-vazmojno-e-izrael-mnogokratno-da-e-narushil-osnovnite-principi-na-zakonite-na-voinata

Горски пожар в гръцката област Атика

В Гърция горски пожар обхвана област Атика и запали къщи. Евакуират местните жители и туристите.В района на Коропиу, област Атика, огънят изпепели автокъща и запали къщи. В района има голяма маслинена плантация, която също е обхваната от огъня.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102009037/gorski-pojar-v-grackata-oblast-atika

Си Цзинпин възложи мерки за борба с корупцията в армията на Китай

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че има „дълбоко залегнали проблеми“ в китайската военна политика, идеология, стил на работа и дисциплина на фона на продължаваща антикорупционна чиста в армията, предаде Ройтерс. „Не трябва да има място за корупционни елементи в армията“, заяви Си на военно-политическа работна конференция. Си предприе неуморни мерки срещу корупцията от идването си на власт преди 12 години, които според критици са инструмент за разправа с политически противници, отбелязва АФП. Бившият министър на отбраната Ли Шанфу бе уволнен внезапно миналата година при неизяснени обстоятелства и заменен седмици по-късно от настоящия Дун Цзюн. На срещата с военното ръководство в понеделник Си Цзинпин е призовал участниците да „изкоренят условията, в които корупцията процъфтява и да увеличат обхвата на антикорупционната борба“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008981/si-czinpin-vazloji-merki-za-borba-s-korupciata-v-armiata-na-kitai

Рекорден брой нелегални мигранти са пристигнали за ден във Великобритания

Над 880 нелегални мигранти са пресекли Ламанша в посока Великобритания с малки лодки във вторник, съобщи днес британското правителство. Това е най-големият брой за един ден за тази година, предаде АФП. Мигрантите прииждат на фона на подготовка на партиите на Острова за парламентарни избори на 4 юли, като в кампанията миграцията е един от големите въпроси. Консервативният премиер Риши Сунак бе обещал да „спре лодките“, но се изправи пред пречки за плана си да депортира търсещите убежище в Руанда. С новите 882 нелегални мигранти общият брой новопристигнали за тази година достига 12 313 души, според предварителните данни на вътрешното министерство. Данните дотук сочат 18% ръст на нелегалната миграция.Лондон обмисля да изпраща мигранти и в ИракПри нови опити за пресичане на Ламанша загинаха мигранти

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008884/rekorden-broi-nelegalni-migranti-sa-pristignali-za-den-vav-velikobritania

Байдън облекчи процедурите за гражданство на мигранти, сключили брак с американци

Президентът Джо Байдън представи официално нова значима имиграционна мярка на неговата администрация, която може да легализира престоя на стотици хиляди мигранти без статут в САЩ.  На събитие в Белия дом президентът Байдън представи новата мярка, според която лица без гражданство, които са били в страната поне 10 години и са женени за гражданин на САЩ, да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване, или така наречената „зелена карта“, без да напускат страната. Джо Байдън уточни, че новата мярка ще влезе в сила това лято, но подчерта, че тя няма да е от полза за хората, които наскоро са дошли в страната: „Тя ще помогне на хората, които плащат данъци и допринасят за нашата страна“ и членовете на техните семейства, допълни президентът. На събитието, пред политици, активисти и мигранти Джо Байдън заяви, че: „Статуята на свободата не е някаква реликва от американската история. Това все още означава кои сме. Но също така отказвам да повярвам, че за да продължим да бъдем Америка, която приема имиграцията, трябва да се откажем от охраната на нашите граници. Това е фалшив избор“.

Автор: Светослав Козловски – кор. на БНР в САЩ – Източник : https://bnr.bg/post/102008601/baidan-oblekchi-procedurite-za-grajdanstvo-na-migranti-skluchili-brak-s-amerikanci

Пактът на Русия и КНДР включва клауза за взаимна отбрана

Договорът за стратегическо партньорство, подписан днес от лидерите на Русия и Северна Корея, включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помогне за отразяването на външна агресия, заяви руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102008866/paktat-na-rusia-i-kndr-vkluchva-klauza-za-vzaimna-otbrana