Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви:

„Всеки човек от лична гледна точка може да изрази мнение за позицията си, разбира се, но когато се съберат колективните органи и всеки вземе отношение във връзка с всичко дотук, което чухте и видяхте, смятам, че при едно гласуване и при едно решение, което ще вземе Централният съвет, тогава вече ако Централният съвет вземе решение, че Пеевски не е прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени“.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров също изрази предположение, че предстои събиране на колективните органи и те ще решат съдбата на Делян Пеевски:

„Предполагам и с участието на почетния ни председател, така че ще се вземат съответните решения. Преди малко казах, че хората се обаждат, споделяйки призива на почетния ни председател, както и колегите, които гласувахме по-различно, всички споделяме неговия призив, така че позицията е ясна“.

Снощи почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставката на председателя на парламентарната група и съпредседател на движението Делян Пеевски. Той обаче отказа, заявявайки, че „не е предател“.

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102018452/djevdet-chakarov-kolektivnite-organi-na-dps-shte-vzemat-reshenie

Жители на Доспат на протест в София срещу кмета Елин Радев

Жители на Доспат и техни съмишленици от „Доспат не сте сами“ излязоха на протест край сградата на парламента днес. Недоволството на хората започна заради премахване на незаконни постройки от страна на община Доспат в различни населени места. Според участниците в протеста това е „наказателна акция спрямо тях от страна на кмета Елин Радев“, тъй като през последните няколко избора, те са били симпатизанти или застъпници на други политически сили или са били конкуренти на кмета. От ръководството на ГЕРБ-Смолян късно снощи излязоха с декларация, с която застават зад кмета на Доспат Елин Радев и напълно го подкрепят, защото действията му се ръководят единствено от законите.

Автор: Радостина Чернокова – кор. на БНР в Смолян – Източник : https://bnr.bg/post/102018461/jiteli-na-dospat-na-protest-v-sofia-sreshtu-kmeta-elin-radev

Борисов за разрива в ДПС: Ние си гледаме ГЕРБ

По повод кризата в ДПС пред парламентарните репортери председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се интересува само от ГЕРБ:

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102018476/borisov-za-razriva-v-dps-nie-si-gledame-gerb

Откриха най-голямата археологическа кампания на Перперикон

Най-голямата провеждана досега археологическа кампания на Перперикон беше открита днес, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на обекта. Kампанията, която ще продължи 4 месеца, е под надслов „Ще излязат ли римски статуи и в Свещения скален град на траките?“. През настоящия туристически сезон посетителите на Перперикон ще могат да видят и новия облик на обекта в края на реализацията на два европейски проекта, благодарение на които двуезични информационни табели разказват за всяко разкрито кътче, а придвижването на посетителите става и по изградени рампи, които осигуряват по-качественото и пълноценно разглеждане на туристическия обект.

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102018479/otkriha-nai-golamata-arheologicheska-kampania-na-perperikon

В декларация: ПП-ДБ определиха случващото се в Доспат като феодализъм

Депутатите от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ излязоха с декларация, в която определят случващото се в община Доспат като феодализъм и призовават институциите за намеса спрямо кмета Елин Радев. „Призоваваме компетентните институции да се намесят незабавно и независимо да разглеждат всички сигнали, жалби, молби, подадени от жителите на Доспат през последните години. Призоваваме Министерство на вътрешните работи, прокуратура и всички институции да извършат необходимите проверки и да вземат мерки за прекратяване на тези злоупотреби“, настоя Венеция Ангова.Жители на Доспат на протест в София срещу кмета Елин РадевПо искане на парламентарната група на „Има такъв народ“ народното събрание прекъсна работа за 30 минути, за да се срещне с протестиращите. „Каузата, за която става въпрос, наистина е надпартийна. Надявам се такава и да остане. Навън има едни хора, които протестират“, каза Александър Вълчев. След среща с протестиращите от Доспат срещу управлението на кмета Елин Радев, подкрепен от ГЕРБ, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че техните проблеми са част от модела „Пеевски“, който трябва да бъде разграден: „Какво означава моделът „Пеевски“? Ето ги хората от Доспат. И те имат същия проблем – някакъв кмет, който си решава, че може да прави всичко в държавата, без да спазва закона. Всичките тези отделни примери са точно примерът на модела „Пеевски“, на завзетата държава. Това, което ние сега им казахме на хората е, че ние сме с тях и може да е по-бавно, но този модел се разгражда“.

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102018481

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция „Миграция и убежище“ и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с каналджийството.Основен акцент на поредицата от срещи на Ониди е подготовката на България за прилагане на Пакта за миграция и убежище, както и преглед на сътрудничеството в управлението на миграцията и убежището. От българска страна в разговорите участват представители на компетентните структури на МВР и Агенцията за бежанците.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102018493

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела „Пеевски“. „Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела Пеевски“, коментира Петков.

Борисов за разрива в ДПС: Ние си гледаме ГЕРБНадежда Йорданова: Не можем с лека ръка да ходим на толкова много избориБившият министър на правосъдието Надежда Йорданова поиска главният прокурор Борислав Сарафов и разследващите органи да се сезират заради съдържащите се в писмото на Доган данни за „мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби“. „Използват ли се българската прокуратура и българските полицейски служби като бухалки да заплашват хората и за отнемане на бизнес? Това е изключително тревожно за пореден път твърдение. Какво предприемат те? Незабавно, веднага да се направят проверки и да се понесе ясна отговорност. Абсолютно недопустимо е българските правоохранителни органи вместо да защитават хората, да се използват за страхуване и тормоз“, каза Йорданова.

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102018499/kiril-petkov-za-razriva-v-dps-tova-e-bavnoto-razgrajdane-na-modela-peevski

Борислав Гуцанов определи като вътрешнополитически проблем случващото се в ДПС

Случващото се в ДПС е вътрешнополитически проблем, смята председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов:

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102018510/borislav-gucanov-opredeli-kato-vatreshnopoliticheski-problem-sluchvashtoto-se-v-dps

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Росенец през почивните дни. Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решениеОсвен Чакъров, извън парламентарната група на ДПС вече са и Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Фабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.  Росица Кирова припомни, че по този начин се променя и конфигурацията в Народното събрание и ДПС вече не е втората парламентарна група по численост.

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

Автор: Даниел Инков – Източник : https://bnr.bg/post/102018511/dps-izkluchi-oshte-17-deputati-ot-parlamentarnata-si-grupa

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било още подписано. Затова хората поискаха гаранции, че догодина ще започне възстановяването. „Това е поругаване паметта“: Родолюбиви организации срещу решението за Войнишкия паметникТерзиев оттеглил заповедта за спиране на проекта за Войнишкия паметникВъв вторник Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Той беше на етап избран проект. Според Терзиев все пак оттук нататък трябва да има яснота дали в този му вид паметникът трябва да е до НДК. От Съюза и Камарата на архитектите и от СБХ обясниха, че ще е нужен нов архитектурен конкурс. И с него да се потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция. Министерство на културата е уверило, че няма да спъва проекта.

Автор: Добромир Видев – Източник : https://bnr.bg/post/102018518/protest-zaradi-proekta-za-voinishkia-pametnik

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

„Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица“ – това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. „В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!“, се казва още в декларацията.Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПССнощи почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставката на председателя на парламентарната група и съпредседател на движението Делян Пеевски. Той обаче отказа, заявявайки, че „не е предател“.ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102018524/mladejkoto-dps-podkrepi-ahmed-dogan-v-iskaneto-za-ostavka-na-peevski

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се осъвремениха с 11% от началото на юли.  При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е 727 лева.  В столицата средната пенсия е най високата за страната – 1037 лева, като за мъжете тя е 1235 лева, а за жените – 909 лева.  Най-ниската средна пенсия се получава в област Кърджали – 656 лева.  Средната пенсия с добавките към нея през миналата 2023 г. по данни на НОИ е достигнала почти 750 лева – за мъжете 894, при жените – 651. Номиналното нарастване на средния размер на пенсиите е 16,3%, реалното – 7,1%.  Средногодишният хармонизиран индекс на потребителските цени е 8,6. Така Брутният и Нетният коефициент на заместване на дохода от труд към този от пенсия е съответно 54,3 и 69,9%.  Отчетените разходи за пенсии миналата година са над 19 млрд. лева – с 45 млн. лева по-малко от заложените в бюджета, но спрямо 2022 г. за пенсии през миналата са платени близо 3,5 млрд. лева повече.  Относителният дял на разходите за пенсия от Брутния вътрешен продукт е достигнал 10,4 на сто, а в сравнение с 2022 г. стойността на показателя бележи увеличение с 1,1 процентни пункта. По данни на НОИ нараства броят на пенсионерите. През този месец те надхвърлят 2 047 000, докато в края на миналата година са били 2 037 000, което пък е със 7000 повече от края на 2022 г. 

Автор: Цветелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/102018542/834-leva-e-sredniat-razmer-na-osnovnata-pensia-u-nas

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/102018549/v-kustendilsko-speshno-vavejdat-onlain-izlachvane-na-zasedaniata-obshtinskite-saveti

Прогнозата за петък, събота и неделя: Слънчево и горещо с градуси до 40

През нощта ще бъде ясно. Ще духа слаб вятър с променлива посока, съобщиха за БТА от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102018564/prognozata-za-petak-sabota-i-nedela-slanchevo-i-goreshto-s-gradusi-do-40

Общинската организация на ДПС в Гърмен – първата в Благоевградско, която ще подкрепи Доган?

Общинската организация на ДПС в Гърмен вероятно ще бъде първата в област Благоевград, която официално ще подкрепи призива на почетния председател на Движението Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима членове на ръководството на партията. За тази вечер е свикано разширено заседание на общинския съвет на ДПС в Гърмен. Председател на организацията е депутатът Ахмед Вранчев, който подаде оставка като член на парламентарната група на Движението за права и свободи. 

Автор: Кети Тренчева – кор. на БНР в Благоевград – Източник : https://bnr.bg/post/102018582

Има неформално споразумение "Булгаргаз" да прехвърли част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Постигнато е неформално споразумение за възможността „Булгаргаз“ да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания „Боташ“ на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката по време на изслушване в парламента.Той уточни, че това е договорено на среща, провела се по негова инициатива с турския му колега Алпарслан Байрактар на 27 април, в която са участвали представители на „Булгаргаз“ и „Боташ“.Министър Владимир Малинов уточни:“На четвърти юли тази година „Булгаргаз“ е изпратил официално предложение до „Боташ“ за предоговаряне на споразумението с приложен към писмото проект на допълнително споразумение.

Автор: Даниел Инков – Източник : https://bnr.bg/post/102018586/ima-neformalno-sporazumenie-bulgargaz-da-prehvarli-chast-ot-pravata-po-sporazumenieto-s-botash-na-treti-strani