Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая Назарян

С публикация в социалните мрежи, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че единственото, което прави неговата партия в момента е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализация на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза.  Трифонов отрече да е участник в сценарии за отстраняване на председателя на Народното събрание Рая Назарян.

Автор: Даниел Инков – Източник : https://bnr.bg/post/102028543

Локализиран е пожарът в община Невестино

Локализиран е пожарът, който пламна вчера в община Невестино. Огънят е обхванал над 500 декара треви и горски масив, съобщи пред БНР говорителят на Областната дирекция на МВР – Кюстендил Катя Табачка. „И през нощта продължи гасенето. На терен работят екипи на районните служби Пожарна безопасност и защита на населението от областта, екипи на горските стопанства от Невестино и Кюстендил. Добрата новина е, че от две посоки пожарът е локализиран и няма опасност за населението на двете села“, обясни Табачка.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102028554/lokaliziran-e-pojarat-v-obshtina-nevestino

Габровската техническа гимназия

Професионалната техническа гимназия в Габрово е създадена през 1893 г. първо като кожарско училище с името на д-р Никола Василиади, на чието щедро дарение дължи съществуването си. Никола Василиади е роден в Букурещ, където семейството му се е преселило около началото на XIX век след опожаряването на Габрово и в търсене на сигурност и поминък. Будният младеж изучава медицина в Атина, Париж, Пиза и Берлин и работи като лекар в Букурещ. Въпреки че живее извън пределите на отечеството, той е свързан със съдбата му и борбата за освобождение и духовен подем. Член е на Добродетелната дружина, дарява пари за габровското училище и за българската църква и училище в Букурещ. След Освобождението работи като окръжен лекар в Дупница, но скоро здравето му се влошава и се връща в Букурещ, където умира на 25 януари 1882 г. Няколко месеца преди кончината си д-р Василиади изготвя завещание, според което  оставя почти цялото си имущество на Габрово с изричното желание неговите „универсални легатори“ Евлоги Георгиев и Георги Атанасович да основат и поддържат, както пише той, „…в Габрово в Княжество България, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми.”

Автор: Венета Гаврилова – Източник : https://bnr.bg/post/102027994/gabrovskata-tehnicheska-gimnazia

Пожарът в Малешевската планина е овладян, евакуираните се връщат в домовете си

Овладян е пожарът в Малешевската планина. Хората от двете села Цапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани преди три дни вече се връщат по домовете си. Сериозна обаче остава ситуацията с огъня в планината Славянка на границата с Гърция. Най-сложна е обстановката в планината Славянка. Огънят се разраства, продължават да се правят и уширяват просеки. В помощ на огнеборците са двата шведски самолета. Ситуацията в Пирин планина над село Сенокос също продължава да бъде сложна. В борбата с огнената стихия днес се включват двата хеликоптера от авиобаза Крумово. Пожарът в Малешевската планина овладян, а евакуираните жители на двете села Цапарево и Кърпелево се връщат по домовете си, каза за Радио Благоевград областният управител на Пиринско Георги Динев. „Пожарът може да се каже, че там вече е овладян. Не е действащ. Има още няколко огнища, които ще се следят постоянно в следващите дни от екипи на пожарната, съвместно с горските“, обясни той. 

Автор: Елизабет Александрова – Радио Благоевград – Източник : https://bnr.bg/post/102028574/pojarat-v-maleshevskata-planina-e-ovladan-evakuiranite-se-vrashtat-v-domovete-si

Жителите на Хаджидимитрово с тричасова блокада на път, плашат с гражданско неподчинение

Жителите на свищовското село Хаджидимитрoво блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Протестът е заради безводието. Има нов довеждащ водопровод до единия от каптажите на селото, но проблемът е рязкото намаляване на нивото на водоизточниците и той няма как да се реши, поясниха от водоснабдителното дружество, а протестиращите заплашиха с гражданско неподчинение. В Хаджидимитрово водният режим е драстичен и целогодишен, вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за селото.“Търпението на хората свърши и искаме вода, заяви Маринела Друмева, която заедно с десетки жители на селото блокираха пътя между Полски Тръмбеш и Свищов.  „Обясняват ни, че нямало вода, трябвало да се съобразим с условията, които са, че няма валежи и тази вода няма от къде да дойде“, поясни тя.  Довеждащият водопровод от 4,1 км е направен от община Свищов, но дренажът към който е тръбата, е с много ниско ниво, коментира за БНР инж. Росен Трифонов, заместник-управител на ВиК „Йовковци“.  „Ефект има, но и от този дренаж водата е драстично намаляла. И другата причина, заради която са на режим, е остарялата и амортизирана мрежа“, каза Трифонов.  Хората от Хаджидимитрово и в неделя ще затворят пътя от 8 до 11 часа.  „Никой не ни ли обърне внимание, тръгваме към гражданско неподчинение“, посочи Маринела Друмева.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102028577/jitelite-na-hadjidimitrovo-s-trichasova-blokada-na-pat-plashat-s-grajdansko-nepodchinenie

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ – тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от „Величие“ и ДПС, с БСП, „Възраждане“ и ПП-ДБ. От страна на ГЕРБ участници са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Росен Желязков.  Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая НазарянСрещата започна нервно и с въпроси от ГЕРБ за провелата се снощи среща между ИТН и останалите парламентарни партии, без да бъдат поканени от ГЕРБ-СДС. Росен Желязков попита дали от ИТН са били на среща за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян. Той попита още за какво е била тази среща – мнозинство или инженеринг за служебно правителство.

Автор: Даниел Инков – Източник : https://bnr.bg/post/102028580/itn-i-gerb-sds-zapochnaha-razgovor-za-politikite-po-sektori

В планините Славянка и Пирин ситуацията остава сложна

В граничната планина Славянка продължава да бъде тежка ситуацията, каза за Радио Благоевград главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Автор: Елизабет Александрова – Източник : https://bnr.bg/post/102028585/v-planinite-slavanka-i-pirin-situaciata-ostava-slojna

България отива на нови избори

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега българите ще избират парламент.Това стана ясно, след като днес представителите на ГЕРБ-СДС потвърдиха пред „Има такъв народ“, че няма да подкрепят правителство с третия мандат.Тошко Йорданов заяви в началото на днешната среща, че вече има подкрепата на 66 депутати и че съгласието на Бойко Борисов ще бъде достатъчно за мнозинство. От ГЕРБ припомниха на ИТН отказа им да подкрепят първия мандат. Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая НазарянИТН на разговори с ГЕРБ-СДС за прaвителство с третия мандатПоследната среща за реализацията на третия мандат започна не с разговор за политики, а с въпрос. Преди да се търсят пресечните точки, от ГЕРБ поискаха да разберат имало ли е вчера среща между ИТН, „Възраждане“ и ПП-ДБ, както и с БСП и независимите депутати от ДПС. Росен Желязков попита прави ли се опит за формирането на паралелно мнозинство, което да подкрепи евентуално нов служебен кабинет и да свали председателя на 50-ото НС: „Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди „домовата книга“, метафорично казано, за президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание. Ако се формира такова мнозинство, и това мнозинство е било предмет на вчерашната среща, тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно правителство. Защо на тази среща, ако е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен?“, попита Желязков.“Всеки може да се среща с когото прецени. Предполагам сте прочели поста на Господин Трифонов. Единствените разговори, които водим – за реализация на третия мандат на широка парламентарна основа. Ние нямаме намерение да сваляме председателя на Народното събрание“, отвърна му Тошко Йорданов от ИТН.  След близо тричасовата среща депутатът от ГЕРБ Деница Сачева заяви, че този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на мнозинството. Разговорът с ИТН обаче е добра основа за разговори в 51 тия парламент, казаха Деница Сачева и Росен Желязков.

Автор: Даниел Инков – Източник : https://bnr.bg/post/102028589/balgaria-otiva-na-novi-izbori

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им.Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки.Хората нямат нормален достъп до домовете си, поискаха обяснение от кмета на Бяла защо няма финансиране и заплашиха, че ще продължат с ефективно затваряне на пътя.Кметът на селото Исмаил Мехмед каза, че очаква Комисията за бедствия и аварии в София да отпусне средства, но тя все още не е заседавала.Репортаж на Даниела Стойнова:

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Даниела Стойнова – кор. на БНР във Варна – Източник : https://bnr.bg/post/102028590/zatvoriha-za-kratko-pata-varna-burgas

Катастрофа на АМ "Тракия" в посока София, шофирайте внимателно около 73-тия километър

Движението при 73-ти километър на АМ „Тракия“, в посока София е затруднено заради катастрофа между два леки автомобили. Има данни за пострадали хора, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов „Към мястото пътуват екипи на Спешна помощ, на Пътна полиция, на Пожарната. Сигналът за пътния инцидент е пристигнал в областната дирекция около 13:15 ч. Очаква се в резултат на пътния инцидент, докато бъде обработен и бъдат освободени хората, които са пътували в автомобилите, защото част от тях са все още вътре, да бъде затруднено движението по автомагистрала „Тракия“ и да се получи тапа. Водачите да шофират с повишено внимание, особено във въпросния участък от 73 километър в платното в посока София“.

Автор: Екип БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102028593/katastrofa-na-am-trakia-v-posoka-sofia-shofiraite-vnimatelno-okolo-73-tia-kilometar

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров.

Автор: Радио Пловдив – Източник : https://bnr.bg/post/102028615/napalno-potushen-e-pojarat-na-depoto-v-calapica

Нова детска площадка в монтанското село Винище

Детска площадка  с гумирано покритие за безопасност откриха в монтанското село Винище.  Тя може да се използва и вечер, тъй като има осветление.  Монтирани са нова люлка и пързалка.  27 деца постоянно живеят в село Винище, но през лятото стават много повече, уточни кметът Алексей Александров.  Площадката е изградена със 17 000 лева от бюджета на община Монтана, каза кметът на областния град Златко Живков. В 23-те села на община Монтана има детски площадки. Където има нужда, до есента ще бъдат ремонтирани.

Автор: Любо Андреев – Източник : https://bnr.bg/post/102028616/nova-detska-ploshtadka-v-montanskoto-selo-vinishte

КРС предоставя на мобилните оператори допълнителен радиочестотен спектър

От средата на тази година КРС предоставя на трите мобилни оператора у нас допълнителен радиочестотен спектър в размер на 2×5 MHz от обхват 1800 MHz – така се създават условия за развитие на съществуващите мрежи и възможност за предоставяне на потребителите на услуги с по-високи скорости и качество. КРС вече продължи срока на издадените разрешения за ползване на спектър в обхвати 900 MHz и 1800 MHz на трите мобилни оператора с 10 години. С оглед на това, че Българският пазар на електронни съобщения е динамичен и постоянно развиващ се сектор, един от най-стабилните в структурата на икономиката на България, осигурявайки функционирането на редица жизненоважни области от социалния и икономически живот. При управлението на радиочестотния спектър КРС осигурява гъвкавост и неутралност при ползването на честотния ресурс, както по отношение на предоставяните услуги, така и по отношение на използваните технологии. Има досатъчно добри условия за технологично неутрално използване на 9 радиочестотни обхвата на ниска и висока честота в съответствие с Европейската политика в областта на радиочестотния спектър. Така предприятията, имащи разрешения с предоставен могат да внедряват нови технологии, посредством които да предоставят разнообразни високоскоростни мобилни широколентови услуги. Процесът започна още през 21 ва година , а през 22 ра в резултат на проведена процедура, КРС предостави честотен ресурс на трите мобилни предприятия от обхват 26 GHz, който също е определен за развитието на 5G мрежи. Спецификата на тази обхват позволява осигуряването на високи скорости и е подходящ за използване в гъсто населени райони. След проведени обществени консултации, през 2023 г., КРС прие Позиция относно перспективите и условията за ползване на свободния ресурс в радиочестотни обхвати 700 MHz и 800 MHz и обяви намерение да издаде три разрешения за ползване на честотен ресурс . С издаването на тези разрешения на трите мобилни предприятия комисията изпълни ключов етап от Реформа за Ефективно използване на радиочестотния спектър от Националния план за възстановяване и устойчивост , Решение на Министерски съвет осигури възможност за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz за граждански нужди и за създаване на организационни мерки за осигуряване на безопасността на полетите на Военновъздушните сили на Република България.

Автор: Даниел Инков – Източник : https://bnr.bg/post/102028632/krs-predostava-na-mobilnite-operatori-dopalnitelen-radiochestoten-spektar

Модернизират дома за стари хора в с. Караисен

С финансиране от близо 3 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде разширен и модернизиран Домът за стари хора в павликенското село Караисен.  В социалното заведение ще бъде изградена малка пречиствателна станция за битови отпадни води и ще бъде монтирана фотоелектрическа централа с капацитет 30 kW. Финансирането от 2,906 млн. лв. е от Националния план за възстановяване и договорът вече е сключен, поясниха от община Павликени. Старческият дом в Караисен е за 35 човека. По проекта се планира той да бъде разширен с нова пристройка. Ще бъде купено ново обзавеждане и оборудване, ще се изгражда достъпна среда и зона за отдих. Срокът за изпълнение е 20 месеца.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102028662/modernizirat-doma-za-stari-hora-v-s-karaisen

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал „Аспарухово“ във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и още едно дърво. Хората казаха, че са готови да направят жива верига, за да предотвратят изсичането, а и защото се предвижда подземен паркинг, който засяга дерето и важни комуникации за квартала.Кметът на „Аспарухово“: Разбирам притесненията на протестиращите, кедрите са символ за районаСтана ясно, че от община Варна ще извършат детайлна проверка на казуса, а кметът на района Ивайло Маринов призова да се намери решение, което да удовлетвори хората.  

Автор: Даниела Стойнова – кор. на БНР във Варна – Източник : https://bnr.bg/post/102028664/jiteli-na-kvartal-asparuhovo-vav-varna-protestiraha-sreshtu-namerenieto-na-investitor-da-stroi-kooperacia-tam

Горят около 1000 дка иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера – „Кугър“ и Ми-17. Насочени са и автомобили и екипи от Благоевградска област. Няма пострадали хора, но този следобед се е наложила евакуацията на семейство, което е имало имот в близост до пожара, съобщи за БНР говорителят на Областната дирекция на МВР Кюстендил Катя Табачка:“И през нощта ще работят на място екипите на пожарните служби. Със 7 автомобила са там, 36 служители са. Ще останат и горските служители, които са с 3 специализирани автомобила, 15 души. Има представители на доброволно формирование и булдозер за просеките. Откъм страната не с. Илия. Пожарът е локализиран“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102028661/gorat-okolo-1000-dka-iglolistni-darveta-krai-nevestinskite-sela-ilia-i-carvarica

Протест в Аспарухово заради сеч в името на кооперация

Десетки жители на квартал Аспарухово, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, участваха в протест пред терен в центъра на квартала, където

Автор: Даниела Стойнова – кор. на БНР във Варна – Източник : https://bnr.bg/post/102028665/protest-v-asparuhovo-zaradi-sech-v-imeto-na-kooperacia

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици.

Автор: Радостина Чернокова – кор. на БНР в Смолян – Източник : https://bnr.bg/post/102028666/nad-100-izpalniteli-na-gaidarskoto-nadsvirvane-v-gela