ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Готвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат за цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оценява високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и подкрепя бъдещите мерки за усъвършенстването му, добавят от комисията. Вече е стартиран диалогът на надзорния орган с Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване за законовите промени. Предложенията идват след проучвателна мисия на Комитета за застраховане и частно пенсионно осигуряване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която направи преглед на допълнителното пенсионно осигуряване у нас. Промените ще бъдат свързани с увеличаване на доходността на натрупаните средства в индивидуалните партиди на осигурените в частните фондове и респективно възможност пенсионерите да получават по-адекватни суми  – така неречения заместващ доход след оттеглянето от пазара на труда да бъде по-висок. За целта са необходими промени в Кодекса за социално осигуряване. Дадените от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръки са свързани с даването на избор между различни инвестиционни стратегии, както и преглед на правилата, определящи инвестиционните възможности за постигане на растяща доходност.  Отдавна самите дружества за пенсионно осигуряване настояват за въвеждането на така наречените мултифондове –  модел включващ фондове с различен инвестиционен профил и които дават възможност осигурените за втора и трета пенсия в допълнителните пенсионни фондове сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли. Идеята е изборът на инвестирането в инструменти с по-висок риск да е например за по-младите осигурени. В момента има редица законови ограничения при инвестирането на средствата. По последни данни към края на първото тримесечие активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, а осигурените в тях са над 5 милиона души. Последната отчетена средна доходност на фондовете е над 5 процента.

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/102029492

"Зелено движение" започва разговори за осигуряване на демократично мнозинство в следващото НС

Партия „Зелено движение“ започва тази седмица разговори с политическите сили в страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание. Целта е да се намери изход от политическата криза и да се върне доверието на гражданите в институциите и държавата, съобщават от партията, председателствана от Тома Белев и Даниела Божинова. „Зелено движение“ призовава за широко политическо обединение около няколко цели, сред които увеличаване на гражданските права и свободи, премахване на ненужни регулатори и регулации, гарантиране на достъп до чиста питейна вода, чист въздух и чиста храна.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029506/zeleno-dvijenie-zapochva-razgovori-za-osiguravane-na-demokratichno-mnozinstvo-v-sledvashtoto-ns

Прокуратурата разследва пожара в психиатричното отделение във Варна

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за пожар в психиатрично отделение в града, при който загина мъж, настанен за лечение там.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029507/prokuraturata-razsledva-pojara-v-psihiatrichnoto-otdelenie-vav-varna

Възрастна жена пострада при пътен инцидент в Лом

72-годишна пешеходка е пострадала при пътно-транспортно произшествие с лек автомобил в Лом, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 5 август, около 10:10 ч. на ул. „Софийска“ в града.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029508/vazrastna-jena-postrada-pri-paten-incident-v-lom

Корнелия Нинова с пост: Служебната власт осигурява служебно предимство!

Според доскорошния лидер на БСП Корнелия Нинова ужасяващата битка за служебен премиер доказва, че изборите в България не са честни.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029511/kornelia-ninova-s-post-slujebnata-vlast-osigurava-slujebno-predimstvo

Окръжният съд ще гледа делото срещу Георги Генджев (ОБНОВЕНА)

За 12 часа беше отложено сутрешното заседание на Окръжния съд в Бургас по делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвиняем е 24-годишният ѝ син Георги Генджев. Мотивът за отлагането е, че подсъдимият все още не е пристигнал от ловешкия затвор в Бургас, обясни прокурорът по делото Ангел Георгиев:„Отложиха заседанието, защото охраната на Съдебната власт пътува в момента с него от затвора в Ловеч към Бургас. Тръгнали са в 7 часа сутринта, но все още не стигнали до Бургас. Явно трафикът е сериозен“, обясни още прокурор Георгиев. В досъдебното производство Георги Генджев е признал вината си, но на предходното разпоредително заседание обвиняемият очакваше да бъде освободен. Делото срещу Георги Генджев, който уби майка си Рада Гешева, ще се гледа на 6 августОставиха в ареста Георги Генджев обвинен в убийството на майка сиУчителката Рада Гешева е убита от сина си по особено жесток начинДелото за убийството на 64-годишната жена, извършено на 21 януари трябва днес да продължи по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица. Има назначена тройна психологическо-психиатрична, химическа и дактилоскопна експертиза. В съдебната зала се очаква да бъде разпитан и най-близкият приятел на Георги – Мартин Мерджанов. Сред свидетели са и роднини на убитата учителка. Служебният адвокат на обвиняемия Ваня Радиева сподели:„Георги нищо не обяснява, нищо не помни какво е извършил. В досъдебната фаза е признал вината си. С майка си и баща си е имал обтегнати отношения. Има няколко заведени жалби от тях за домашно насилие срещу него, които след това са прекратени, защото те са оттеглили жалбите. Майката на Георги е искала да го лекува. 7 пъти е лежал в Центъра за психично здраве. Ясно е, че психичното му здраве не е съвсем добро, но аз не мога да кажа дали това се дължи на употребата от него на наркотични вещества и какво е отключило някакво психично състояние.“ Доказателствата по делото сочат, че именно Георги е извършил убийството с 67 удала с нож. 

Автор: Свобода Атанасова – БНР Бургас – Източник : https://bnr.bg/post/102029261/okrajniat-sad-shte-gleda-deloto-sreshtu-georgi-gendjev

Изгоряха покривите на 2 къщи във вилната зона на Храбрино

Покривите на две къщи във вилната зона в село Храбрино изгоряха късно снощи, съобщиха от пожарната в Пловдив. Имотите са в съседство и огънят бързо се е прехвърлил от единия покрив на другия. Едната от къщите е обитавана от възрастно семейство, което усетило пожара и докато напускало имота си, успяло да сигнализира на тел.112. Собствениците на съседната къща били на почивка и достъпът на нея затруднил пожарникарите.Общо 4 екипа са се борили с огнената стихия до сутринта. Няма пострадали при пожара, но щетите са сериозни, уточняват от пожарната.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029520/izgoraha-pokrivite-na-2-kashti-vav-vilnata-zona-na-hrabrino

Варненската полиция задържа фалшификатор на лични документи

Служители на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са задържали рано тази сутрин мъж на 33 години. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029526/falshifikator-na-lichni-dokumenti-e-v-aresta

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в чешмите за по час през няколко дни. В Майско се подменят близо 3 километра вътрешна водопроводна мрежа, но няма изградена връзка с нов водоизточник. Жители на село Майско на протест срещу безводиетоПротестиращите поискаха оставката на общинския кмет Дилян Млъзев, заплашиха и с гражданско неподчинение и пътни блокади, а също и да бойкотират следващите избори. „На три-четири дена имаме вода, която тече като игла. Омръзна ни да купуваме вода. Няма да си пускаме децата. 10 години мизеруваме. Носим си вода с каруци. Искаме вода да си перем децата, да си мием децата. Друго не искаме. Да си даде оставката Млъзев. Оставка. Ще бойкотираме изборите. Цялото село да не върви нито един човек да гласува. Няма смисъл, само ни лъжат“, казаха протестиращите.Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш – СвищовСнимки: Здравка Маслянкова, БНР

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102029532/protestna-blokada-zaradi-bezvodie-v-elena-nedovolnite-plashat-s-boikot-na-izborite

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи.Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за „полицай Попов“ и „инспектор Петров“. Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са длъжни като граждани да съдействат на полицията, която преследва ало-измамници. Затова те настояват хората да дадат всичките си налични пари и ценности, обяснявайки, че това е примамка.През последните два дни само в Пазарджик са подадени четири сигнала за такива обаждания. Предполага се, че опитите за измами са повече. Полицията в Пазарджик продължава разяснителната кампания чрез инспекторите по места. Призивът е хората да не се предоверяват и да знаят, че стане ли дума за пари, става дума за класическа измама. От МВР за пореден път обясняват, че служителите на полицията при изпълнение на служебните си задължения никога, под каквато и да е форма, не искат пари и ценности от гражданите.В случай на подобни обаждания възрастните хора трябва веднага да позвънят на близките си и да подадат сигнал на тел 112.

Автор: Невена Петрова – кор. на БНР в Пазарджик – Източник : https://bnr.bg/post/102029549/policai-popov-i-inspektor-petrov-atakuvat-po-telefona-pensioneri-v-pazardjik

Новите избори – на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство. Трите възможности са 13, 20, или 27 октомври. Президентът издава указ за насрочване на изборите два месеца преди определената дата, като едновременно с това назначава  служебно правителство. С връщането на третия мандат за съставяне на редовно правителство като неизпълнен, се задейства следващата точка от член 99 на Kонституцията, която казва, че президентът след консултации с парламентарните групи по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Служебният премиер се назначава измежду 10 от хората, които са на висши държавни позиции. Дотук е ясно, че председателят на парламента Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер във вчерашния ден. Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиерНо също тогава Димитър Главчев, който е настоящ в качеството си на председател на Сметната палата, потвърди публично, че ако президентът му предложи да остане като министър-председател, ще се съгласи. Няма информация дали Радев вече е разговарял с Главчев по темата. По т.нар. домова книга възможни премиери са и заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова – Козарева и Тошко Тодоров. Двамата обаче от 2022 година са с изтекъл 7-годишен мандат. Избрани са на този пост през 2015 година, а Грънчарова- Козарева в момента изпълнява правомощия на председателя, докато Главчев се завърне като титуляр. Народното събрание така и не избра омбудсман и негов заместник, след като Диана Ковачева замина като съдия в Страсбург, а заместничката ѝ подаде оставка и парламентът я освободи. Сред възможните премиери остават управителя на БНБ или подуправител, но още в края на март тази година Димитър Радев публично оповести мотиви за несъвместимост, след като тогава бе поканен от държавния глава на разговор. Освен че не е добра идея банката да се въвлича в политиката, той изброи правни аргументи за това, че не може представител на БНБ да поеме поста. „Има колизия с европейското законодателство. Управителят на Централната банка и неговата роля са изрично дефинирани. Не могат да се съвместяват тези длъжности“, каза тогава Димитър Радев. 

Автор: Цветелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/102029588/novite-izbori-na-13-20-ili-27-oktomvri

Въвеждат нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. След заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа.

Автор: Веселина Миланова – Източник : https://bnr.bg/post/102029615/vavejdat-nov-rejim-na-kosene-za-zemedelcite

Прокуратурата в Кърджали: Няма привлечени към наказателна отговорност заради падналия таван на сватбен салон

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Галина Кючюкова – Източник : https://bnr.bg/post/102029619/prokuraturata-v-kardjali-nama-privlecheni-kam-nakazatelna-otgovornost-zaradi-padnalia-tavan-na-svatben-salon

Военни унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово, съобщиха от Министерството на отбраната.  Специализиран екип от батальона за защита на силите от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на силно корозирал бронебойно трасиращ снаряд с взривател, без маркировка на учебен център „Люляк“. Военнослужещите действаха под ръководството на капитан Иван Панайотов вчера. Формированието беше задействано по заповед на командира на Сухопътните войски. Преди около месец Министерството на отбраната съобщи за унищожен невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029636/voenni-unishtojiha

940 000 долара са открити в турски автобус, превозващ украинци

Близо 940 000 недекларирани щатски долара са открили митничарите при проверка на автобус, излизащ от страната през ГКПП „Капитан Андреево“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102029653/940-000-dolara-sa-otkriti-v-turski-avtobus-prevozvasht-ukrainci