Средно шестима безработни се конкурират за едно място в страната

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта. Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспорт, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса професии. Безработицата в страната през юли – 5,41% За един месец от юли в сравнение с юни регистрираните в бюрата по труда са се увеличили с почти 2000 души и са близо 153 000.  НСИ: През второто тримесечие безработните у нас са 130 000 души Най-силна е конкуренцията за една вакантна позиция в областите Габрово и Хасково, където се състезават по 14 безработни, а най-малка – в Добрич – по двама, и в Бургас – по трима. От Агенцията по заетостта се похвалиха, че в резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в Бюрата по труда, през юли са активирани над 5000 неактивни на пазара на труда, което е с 18 процента повече спрямо предходния месец. Започналите работа безработни през юли са над 14 500 души. Увеличава се и броят на заявените в Бюрата по труда свободни работни места, които през миналия месец са близо 9 000. В реалната икономика най-много са местата в сферата на преработващата промишленост – всяко четвърто, следвана от образование, търговия, административни и спомагателни дейности, хотелиерство и ресторантьорство.

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/102034265/sredno-shestima-bezrabotni-se-konkurirat-za-edno-masto-v-stranata

Стрелба между трима българи на Халкидики

За стрелба между трима българи на Халкидики в Гърция съобщи Нова тв  Произшествието е станало в петък вечер в известен бар в курорта Ханиоти. Единият българин е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, вторият – ранен с нож, а третият е пребит.Пострадалите са настанени в болница в Полигирос. Състоянието на простреляния е изключително тежко. Полицията събира показания от очевидци за установяване на обстоятелствата за скандала и последвалата стрелба.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034296/strelba-mejdu-trima-balgari-na-halkidiki

Още 4 села в Монтанско на воден режим

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим. Всички те са от община Георги Дамяново. До сега засушаването засегна 11 села Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК – Монтана. 

Автор: Любо Андреев – Източник : https://bnr.bg/post/102034298/oshte-4-sela-v-montansko-na-voden-rejim

Продължава гасенето на тлеещи огнища край бившия ремонтен завод в Шумен

Огнеборци все още са на мястото на пожара, при който късно вчера изгоряха складови помещение в бившия ремонтен завод в Шумен. Има локални огнища, които тлеят, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян Движението в района е ограничено. Три полицейски екипа са на място, към момента улица „Цветан Зангов“ е затворена, за да могат противопожарните екипи да продължат действията по ликвидиране на останалите тлеещи в склада огнища. Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите извършиха проверка по сигнал за пожара в бившия ремонтен завод в Шумен. На място е осъществен и контрол за качеството на атомсферния въздух с газанализатор, който се използва в случаи на аварийни ситуации, при пожари и промишлени замърсявания. Резултатите от полевите замервания се обработват, съобщиха от Екоинспекцията.  По данни от разположената в града автоматична измервателна станция, не е отчетено превишаване на нивата на концентрация на определените замърсители в атмосферния въздух към 19.00 часа вчера. Общо 168 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, сочат данни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Екипите на пожарната са реагирали на 215 сигнала за произшествия. При пожарите няма загинали и пострадали.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034299/prodaljava-gaseneto-na-tleeshti-ognishta

Задържаха извършителя на убийство в Борисовата градина в Бургас (ОБНОВЕНА)

Тази сутрин, около 04.53 ч. в Първо Районно управление в Бургас е получено съобщение за това, че в Борисовата градина срещу ул. „Александър Стамболийски” 50 е възникнал спор между двама мъже. Той е прераснал в сбиване като единият е намушкан смъртоносно с нож и е починал. Предприети са бързи полицейски действия, като е задържан извършителят на деянието – 26-годишен криминално проявен мъж от Хасково, който след това се е оттеглил пеша към улица „Гладстон”.  Мъжът след задържането е направил пълни самопризнания. Посочил е и мястото, на което е изхвърлил ножа, с който е извършил убийството. Той е намерен и иззет. Установена е самоличността на починалия мъж – Иван Ковачев, 37-годишен от Бургас.  Тялото му е откарано в отделение “Съдебна медицина” към УМБАЛ Бургас за аутопсия. Причините за инцидента са в процес на изясняване. Процесуално-следствените действия по случая продължават.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034258/zadarjaha-izvarshitela-na-ubiistvo-v-borisovata-gradina-v-burgas

Жителите на четири свищовски села, страдащи от безводие, затвориха за половин час пътя Плевен-Русе

Жителите на четири свищовски села, страдащи от безводие, затвориха за половин час на две места главния път Плевен-Русе. В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение. В Горна Студена, Морава и Козловец са на драстичен режим. Причината за безводието са пресъхващи местни водоизточници и старата, амортизирана водопроводна мрежа, по която загубите са над 60-70 процента. Хората негодуват срещу бездействието на институциите и заплашват, че ще бойкотира изборите на 20 октомври. Следващата пътна блокада при Горна Студена и Павел е от 12 до 12,30 часа.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102034312/jitelite-na-chetiri-svishtovski-sela-stradashti-ot-bezvodie-zatvoriha-za-polovin-chas-pata-pleven-ruse

ООН изрази загриженост заради Закона за училищното образование

ООН изрази дълбока загриженост от приетите от българския парламент поправки, които забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. От службата по човешките права на световната оранизация призоваха страната ни да преосмисли решението си в съответствие с ангажиментите й, свързани със защитата на тези права. Според говорителката Елизабет Тросел справянето със стигмата и дезинформацията е от решаващо значение за насърчаване на приемането и толерантността. По думите й законовите поправки само ще задълбочат нарушенията на правата и ще засилят тормоза в училищата срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация.  Тросел смята, че приетите от българския парламент изменения са в разрез със заложените в българската конституция гаранции и ангажиментите на България по международните договори за правата на човека за осигуряване на равенство, липса на дискриминация и свобода на изразяване.

Автор: Калин Дацов Хор – Източник : https://bnr.bg/post/102034313/oon-izrazi-dalboka-zagrijenost-zaradi-popravkite-v-zakona-zabranavashti-propagandata-na-netradicionna-seksualna-orientacia-v-uchilishte

Няма да бъде обявявано бедствено положение в община Смядово

Към момента не се налага да бъде обявено бедствено положение в Смядово заради проблема с водата. Това заяви за кметът на общината Иванка Петрова.Вчера екипи на ВиК са открили и отстранили авария в един от кладенците в града. „Вода към момента в града има, макар и на места с по-слабо налягане“, допълни Петрова. Частично бедствено положение заради безводието беше обявено вчера в селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх.Проблемът с безводието в общината ще бъде разгледан в понеделник на срещата, свикана от областния управител Шумен.

Автор: Айше Лятиф – Радио Шумен – Източник : https://bnr.bg/post/102034306/bedstveno-polojenie-zaradi-vodata

Петима българи са арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой стреля и ранява един от българите, който е в тежко състояние в болницата в Полигирос – Халкидики, информират гръцки медии. Води се разследване, но до момента няма официална позиция на полицията. Не се знае кой е стрелял и кой е нападнал с нож другите двама българи, които също са в болница, но без опасност за живота. Според медиците от двете линейки, които са пристигнали до бара в Ханйоти – Халкидики, носят се слухове за убит, които не са потвърдени. Според свидетелски показания, арестуваните петима българи са били въоръжени и са стреляли във въздуха, което е предизвикало паника сред гостите на заведението, а и в съседните ресторанти.Генералното консулство на България в Солун е уведомено за инцидента. Българското представителсво очаква да получи официална информация от гръцките власти. 

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102034314/petima-balgari-sa-arestuvani-sled-poboi-v-noshten-bar-na-halkidiki-trima-ot-tah-sa-v-bolnica

Пияна шофьорка е блъснала линейката в Асеновград

От пловдивската полиция съобщиха подробности за снощния тежък инцидент в Асеновград, при който катастрофираха линейка и лека кола, след което и двете машини се преобърнаха на пътя. Пострадали са всички участници в сблъсъка – четирима души. Това се е случило око 21 ч. в петък на кръстовище, където лек автомобил Ситроен е ударил линейката. 

Автор: Радио Пловдив – Източник : https://bnr.bg/post/102034280/piana-shofyorka-e-blasnala-lineikata-v-asenovgrad

До 3 следобед може да си осиновите кученце

Кученца от приюта за безстопанствени животни в село Каменар са специалните гости на летния фестивал „Сръчко“ и очакват своите бъдещи осиновители.До 15 часа в събота на алеята между Морското казино и сцена „Раковина“ в Морската градина любителите на животни имат възможност да се запознаят с малките опашати приятели. 6 кученца очакват своите нови домове. Те са от страхотни смесени породи, много са красиви, разказва Христина Мирчева, която подпомага дейността на приюта. В момента в Каменар има 35 кучета, за които се полага отлична грижа, каза д-р Стоимен Стоименов – управител на приюта. 53-ма са осиновените от началото на годината.Семейства с малки деца дойдоха в Морската градина във Варна, за да участват в организираното от Общинския приют събитие. Хората казаха, че децата се възпитават по-добре, когато в семействата има домашни любимци и призоваха за по-голям контрол, за да бъде възпрепятствано изоставянето на  кучета.    С тях разговаря Даниела Стойнова:

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Светлана Вълкова – Източник : https://bnr.bg/post/102034326/do-3-sledobed-moje-da-si-osinovite-kuchence

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив.Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град. Проучваният обект е в историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“, която представлява групов паметник на културата. Разположен е в  непосредствена близост до Източната порта на Филипопол.Предполага се, че в римската епоха и къс ата античност там е имало търговски, а преди това занаятчийски помещения. Няма данни за жилищни сгради, съобщи в интервю за Радио Пловдив ръководителят на археологическите проучвания Десислава Давидова: „На обекта се откриха части от две верижни помещения, които са свързани с античната улица, която е експонирана към Източната порта. Има и по-ранни културни пластове и находки, които са свързани преди идването на римляните на Балканите и преди организацията на провинция Тракия“. Откритите монети са предимно бронзови и доказват, че теренът е бил обитаван повече от 2500 години. „Монетите подлежат на реставрация и не мога да кажа дали са само бронзови, защото понякога сребърните монети имат плътна патина и трудно могат да се идентифицират на терен“. Златната заготовка е намерена във вторична изкопана яма и предстои да бъде анализирана, тъй като обектът има множество напластявания. „Заготовката категорично не е била за производство на монети. Вероятно е предназначена за разкрасяване и правени на някакъв вид бижута“. Открит е и много керамичен материал от различни епохи. „Имаме керамични съдове от края на 3-ти – началото на 4-ти век. Открихме и желязна лампа, което мен ме изненада, тъй като желязото е неустойчив материал и рядко се опазва“. При работата на терена археолозите са слезли на 6 и половина метра дълбочина. Открити са пристроявания от различни периоди. Най-много има между 2 и 6 век. „Много пристроявания има след което има ремонтни дейности, прекроявания на пространствата. В по-късните епохи има и две погребения. Пространството е използвано съобразно какво исторически е сполетяло града в различните епохи, защото е имало не малко нападения“. Ръководителят на археологическите проучвания Десислава Давидова припомни, че още в началото на разкопките беше намерен надпис. Предполага се, че той е от постамент за статуя, датиращ от времето на император Септимий Север.Работата по обекта е била трудна, тъй като съвременния насип е нестабилен и археолозите са внимавали да не подкопаят къщите, които са в близост. Проучвателната дейност е продължила 25 дни. 

Автор: Яница Марова – Радио Пловдив – Източник : https://bnr.bg/post/102034102/arheolozi-otkriha-nad-500-starinni-moneti-pri-razkopki-v-staria-grad

Булгаргаз прогнозира 2% поевтиняване на природния газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира „Булгаргаз“. Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране. От „Булгаргаз“ са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по дългосрочния договор с Азербайджан и от газохранилището в Чирен. Окончателната цена енергийният регулатор ще определи на 1 септември, след като „Булгаргаз“ актуализира предложението си и бъде проведено обществено обсъждане в края на този месец.

Автор: Юлияна Корнажева – Източник : https://bnr.bg/post/102034334/bulgargaz-prognozira-2-poevtinavane-na-prirodnia-gaz-prez-septemvri

Задържан е причинителят на пожара в гората край Сливен

Задържан е мъжът, който причини пожара в гората над Сливен в четвъртък. Той е арестуван снощи в квартал „Надежда'“. Овладян е пожарът край Сливен, полицията издирва единия от извършителитеПредстои да му бъде повдигната мярка за неотклонение задържане под стража от 72 часа. Според разследващите мъжът е причинил пожара, след като е запалил кабели, за да придобие цветните метали от тях. В огъня изгоряха близо 400 декара гора и храсти, като на моменти пожарът застрашаваше къщите на квартал „Комлука“. В гасенето се включи и хеликоптер на ВВС. Ако бъде признат за виновен, задържаният може да получи от една до осем години лишаване от свобода.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034344/zadarjan-e-prichinitelat-na-pojara-v-gorata-krai-sliven

Бялото братство почиства района при Седемте рилски езера преди танца Паневритмия

Десетки привърженици на обществото Бяло братство се включват в почистването на района на Седемте рилски езера, където е изграден лагерът им за Лятната духовна школа. Почистването се извършва всяка година, два дни преди танца Паневритмия, който последователите на Петър Дънов изпълняват на 19 август. Освен района при лагера при Долното езеро, почистване се прави и на молитвения хълм, както и на другите две езера, освен седемте, разположени на другия циркус – Малък и Голям чанак. Дъновистите ги наричат езеро на съзерцанието и езеро на чистотата, или „малка и голямата паница“. Събраното при днешната акция в чували се транспортира с коне до седалковия лифт, след което се спуска до началната станция и оттам се прибира от екипа на Общината в Сапарева баня. В съботния и неделния ден, и особено в понеделник, 19-и август, се очаква да се качат хиляди – както от Бялото братство, така и туристи.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/102034357/baloto-bratstvo-pochistva-raiona-pri-sedemte-rilski-ezera-predi-tanca-panevritmia

Гръцки медии: Ясна е самоличността на българина, който снощи е открил стрелба в бар в Халкидики

Полицията в Гърция все още не дава официална информация за случая, заради който петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики. По първоначални данни в заведение в курорта Ханиоти е избухнал скандал, последван от побой и стрелба. Тежко е ранен един от българите, други двама също са пострадали. Според гръцки медии стрелбата в заведението е открита от българин, чиято самоличност вече е установена.Петима българи са арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болницаЯсна е самоличността на българина, който вчера е открил стрелба в бар в Халкидики, пишат медиите в Гърция. Според свидетели три лица са били охрана на заведението и именно един от тях е стрелецът. Те са нападнали с нож другите двама пострадали. По записи от видео камерите са  идентифицирани всички лица, участвали в инцидента. Арестувани са петима българи, сред които и собственикът на заведението.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102034366/gracki-medii-asna-e-samolichnostta-na-balgarina-koito-snoshti-e-otkril-strelba-v-bar-v-halkidiki

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим

Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК Монтана. В Главановци и Копиловци един ден ще се подава вода за ниската част на селата, а на другия ден за високата. В Чемиш ще има вода на четна, а във Видлица на нечетна дата. От седмици на режим са селата Равна, Горна Лука и Митровци, в община Чипровци. Златия и Мокреш, във Вълчедръм, Владимирово в Бойчиновци и Горна Вереница в Монтана. Към момента язовир „Среченска бара“ е пълен на 90 % при капацитет от 15.5 мил. кубика. Водоемът захранва с питейна вода населени места в областите Монтана и Враца. От община Берковица излязоха с призив към населението за отговорно и разумно ползване на водата, за да не се стига до режим. До сега засушаването засегна 11 села.

Автор: Любо Андреев – Източник : https://bnr.bg/post/102034367

Гранична полиция: Има интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

За интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция съобщиха от Граничната полиция, предаде БТА. Натоварено е движението за товарни автомобили в посока Румъния на граничните пунктовете „Кардам“, „Дуранкулак“ и „Оряхово“. Опашка от автомобили и камиони има при „Дунав мост“ – Русе. Опашки от коли и камиони в района на граничния пункт „Дунав мост“ при РусеНатоварен е трафикът и в двете посоки на пунктовете към Гърция –  „Кулата“ и „Маказа“. Същата е ситуацията и на границата със Сърбия при „Калотина“.

Автор: Албена Йовкова – Източник : https://bnr.bg/post/102034378/granichna-policia-ima-intenziven-trafik-po-granicite-s-rumania-garcia-sarbia-i-turcia

Областният управител на Велико Търново: Количеството вода в язовир "Йовковци" е задоволително

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков увери, че е задоволително количеството на водата в язовир „Йовковци“, от който се захранва по-голямата част от населените места в региона. Здравков прехвърли отговорността на общините, че не са кандидатствали с проекти за подмяна на водопроводната мрежа.Протестиращите срещу безводието в Свищовско затвориха на две места пътя Плевен-Русе Нивото на язовир „Йовковци“ е спаднало, но няма основания за притеснение, посочва във Фейсбук страницата си областният управител на Велико Търново. Според данните на Екологичното министерство към 15-и август, водоемът е пълен на 71%, което е над 58 милиона кубически метра вода. Година по-рано полезният дебит на язовира е бил 90% или над 75 млн. куб. метра вода. Ивайло Здравков още веднъж припомня, че основният проблем с водоснабдяването в областта е от остарялата ВиК мрежа. Друг негативен фактор засушаването, което е довело до критично намаляване на нивата на локалните водоизточници. Отговорността е основно на общините, пише в социалните мрежи великотърновският областен управител: „Водопреносната мрежа е отговорност на общините, тя е тяхна собственост. Те имат право да кандидатстват и по проекти, не само национални, но и европейски. Когато го правят и подменят водопреносната мрежа по този начин, това няма да се отрази на цената на водата, а ако го правят ВиК операторите, ще има оскъпяване. За населението е изключително важно каква цена на водата ще плаща“, категоричен е Ивайло Здравков.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102034388/oblastniat-upravitel-na-veliko-tarnovo-kolichestvoto-na-voda-v-azovir-iovkovci-e-zadovolitelno

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риск от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора. Събитието се провежда под почетния патронаж на президента Румен Радев. На възпоменателното тържество слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.Отменят зарята на Петрова нива заради опасността от пожариХимнът на Странджа огласява всяка година през август историческата местност Петрова нива, където се е взело решението за избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Десетки тракийски дружества от цялата страна ще се включат в честванията. Изложба на стари оръжия, туристически поход, хоротека на фолклорни клубове включва програмата, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.Илиян Янчев: Елате на Петрова нива, за да отдадем почит към подвига на преображенци!“Програмата е доста пъстра, започва с изложба от бележити годишнини от Тракийското движение. Туристически поход е предвиден от Петрова нива до село Стоилово на местността Свети Илия, където има паметник, август 1903 година на това място е даден сигналът за Илинденско-Преображенското въстание. След това има и изложба на стари оръжия. Има научна конференция. В 17:00 ч. започва танцовата обиколка из българските фолклорни танци“.Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите преображенци. Тя ще бъде отслужена в храм-костницата от сливенския митрополит Арсений. Кулминацията на честванията е възпоменателното тържество пред мемориала на загиналите във въстанието.

Автор: Даниела Костадинова – кор. на БНР в Бургас – Източник : https://bnr.bg/post/102034305