Тежка катастрофа край Ямбол взе жертва, 8 са пострадали

49-годишен мъж е загинал при тежък пътен инцидент тази нощ на пътя Ямбол – Сливен. Сблъскали са се лек автомобил и микробус. Катастрофата е станала в района пътен възел „Хадижидимитрово“ около 1:30 часа. Автомобилът е навлязъл в насрещното движение и се блъснал в буса. При удара водачът на леката кола е загинал. В микробуса е имало 8 пътници, които са откарани за преглед в Ямбол и Сливен, една от пътничките е с опасност за живота. В момента движението в района не е затруднено.

Автор: Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол – Източник : https://bnr.bg/post/102034505

Ходете в Боровец, спрете в Самоков

Кметът на Самоков Ангел Джоргов представя събитията покрай празника на града – 21 август и не пропуска да говори и за спортните традиции на града, и за красивите места около Самоков:

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Лили Големинова – Източник : https://bnr.bg/post/102034506/hodete-v-borovec-sprete-v-samokov

Болницата в Ловеч разширява дейността на отделението по хирургия

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти, ще разшири дейността на отделението по  хирургия. От началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р Николай Кътев, с чието назначаване в лечебното заведение вече ще се извършват нови хирургически интервенции, поясни директорът Виктор Таслаков: „Д-р Николай Кътев работи основно в лапароскопската хирургия. Нашата цел е с неговото назначаване да предложим по-качествени оперативни процедури“, обясни д-р Таслаков. Той допълни, че вече са осигурени необходимите акушери и предстои да бъдат подписани договори с лекари за родилното отделение, което се очаква да заработи отново от началото на септември. До месец ще бъде възобновена и дейността на отделението по ортопедия и травматология. „Финансовото състояние на болницата вече е много стабилно, с изключително добри разработки. Приемът на пациенти се е повишил. Най-важното е, че сме подобрили качеството на работата и отношението към пациентите. Ние сме стопили около половин милион лева дългове към доставчици, към министерства. Имахме над 350 000 лева неплатени осигуровки за заплати на персонала, които вече са изплатени. За момента на НАП не дължим нищо. Вдигнати са всички запори“, посочи болничният директор. В лечебното заведение се извършва и обследване, за да се кандидатства за средства за цялостен ремонт на основната сграда.

Автор: Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч – Източник : https://bnr.bg/post/102034508/bolnicata-v-lovech-razshirava-deinostta-na-otdelenieto-po-hirurgia

Жителите на 4 свищовски села отново блокираха пътя Плевен – Русе заради безводието

Жителите на четири свищовски села и днес продължиха с протестите срещу липсата на питейна вода. На два пъти хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и  Морава затвориха главния път Плевен – Русе. Те обявиха, че протестите им стават безсрочни и настояват за ремонти по крайно амортизираната водопроводна мрежа, където загубите са над 70 процента, искат да бъдат направени довеждащите водопроводи и да се търсят нови водоизточници.    500-е жители на Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение, получиха 20 тона бутилирана вода от Държавния резерв, и трудно се справят в ежедневието: „Вече не може. Няма накъде повече. Втора година, трета година, всеки път ни лъжат и едно и също става. Оцеляваме самостоятелно, кой както може – оттук вода, оттам вода, от кладенци караме“, сподели пред БНР един от жителите на Хаджидимитрово. „Ние бяхме едни от потърпевшите при пожара в Хаджидимитрово. Добре, че беше през деня. Вода вкъщи, каквато имаше в наличност, някъде към 600 литра, поливаха по границата край къщата, но въпреки всичко прехвърли. Имаше и пожарни дойдоха“, каза една от участничките в протеста. Водното дружество започна частични ремонти по водопроводната мрежа, но, според хората не са почистени каптажите и шахтите, не е довършен довеждащият водопровод, а по старата мрежа загубите са над 70%. „Търпението свърши на всички, на цялото село, на цялата община, където има проблем с водата. Пътните блокади продължават, докато не се вземат адекватни мерки“, настоя протестираща. „Докато дойдат институциите да си свършат работата, или по-точно тези, които откраднаха парите“, допълни друг участник в протеста.  На протести с пътни блокади на главния път Плевен – Русе излязоха и хората от Козловец, Горна Студена и Морава, които са на драстични водни режими. „Купил съм си ремарке за колата, цистерна съм си закупил да ходя да си пълня вода. И за животните няма, и за хората няма“. „Водопровод ли ще сменят, каптажи ли ще почистват, нещо да стане, иначе не става така“, каза жител на Козловец. Нужни са спешни мерки от водния оператор и от държавата, общината непрекъснато подава проекти за водопроводи, коментира кметът на протестиращото село Горна Студена Пламен Иванов: „Или трябва да правим нови кладенци, но пак ще пилеем вода, или да намалим загубите. И при двата случая трябва да се инвестират средства“. Протестите с пътни блокади в Свищовско стават безсрочни: „Търпението свърши на всички, на цялото село, на цялата община, където има проблем с водата. Пътните блокади продължават, докато не се вземат адекватни мерки“. „Докато дойдат институциите да си свършат работата, или по-точно тези, които откраднаха парите“. На протестите няма представители на отговорните институции. Няма отговори дали и кога ще бъдат изпълнени исканията на хората.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102034513/jitelite-na-4-svishtovski-sela-otnovo-blokiraha-pata-pleven-ruse-zaradi-bezvodieto

8-годишно дете в болница след катастрофа край Микре

8-годишно дете е откарано в болница в Плевен след катастрофа, станала тази сутрин на пътя София – Варна между ловешките села Български извор и Микре. При инцидента са се сблъскали два леки автомобила като в единия е пътувало семейство с две деца. Движението в участъка все още е двупосочно в една лента. Продължава разследването на инцидента.

Автор: Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч – Източник : https://bnr.bg/post/102034522

Шабленският фар отваря врати за посетители

Шабленският фар отваря врати за посетители по повод Международния ден на морските фарове. Денят се отбелязва от 1993 г. Инициативата е на шотландците  Джон Форсайт и Майк Дауринпъл, които установили любителска радиостанция в морски фар с идея да си комуникират с други радиолюбители, които също са установили своите радиостанции в морски фарове. Понастоящем в инициативата се включват около 500 морки фара в над 50 държави, като идеята е хората да научат повече за ролята на фаровете в осигуряване на безопасността на морския транспорт. Само днес е отворен за посещение фарът на нос Шабла, който  от 1856-та година досега е ориентир за корабите в Черно море. До 16:30 часа ще могат да се видят конструкцията на кулата отвътре и експозиция с използвани генератори и снимки. В Гърция ще бъдат отворени 18 морски фара.

Автор: Ивелина Георгиева – Източник : https://bnr.bg/post/102034524

Стабилизирано е състоянието на пострадалата в Пирин туристка

Състоянието на пострадалата вчера в Пирин туристка е стабилизирано. Тя е в реанимация, съобщиха за БНР от столичната болница „Света Анна“. Жената, която е с множество контузии и травми, беше откарана там с медицинския хеликоптер. Въздушната линейка на помощ на тежко пострадала туристка в ПиринМашината с дежурния медицински екип на борда излетя минути след 18 ч. от София към района на Малкия казан под връх Вихрен. Заради силно пресечения планински терен се е наложило с хеликоптера да бъдат откарани два екипа на Планинската спасителна служба, които да пренесат пострадалата жена до удобна за кацане площадка. След това жената е транспортирана с хеликоптера до столичната болница.

Автор: Николай Христов – Източник : https://bnr.bg/post/102034536/stabilizirano-e-sastoanieto-na-postradalata-v-pirin-turistka

Пожар гори в природен парк "Рилски манастир"

Пожар е възникнал малко преди обяд в района на язовир „Калин“, на около 2400 м. надморска височина, съобщава от ПП „Рилски манастир“. Заради пожара е затворен пътят от с. Пастра до хижа „Чала“ под язовира. От Противопожарната служба в Рила казаха, че има изпратени екипи, но теренът е труднодостъпен. Най-вероятно мълния е причинила подпалването на дърво или сухи треви, какъвто случай имаше и в петък сутринта. Тогава обаче в този момент минавала аварийна група на фирма „Гранатоид“, която поддържа съоръженията по язовира и до пожар не се стигна.  Рилският манастир отстои на километри.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/102034539/pojar-gori-v-priroden-park-rilski-manastir

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските оркестри, заради ниското заплащане, страдат от липса на музиканти.  Найден Тодоров съобщи за редица музикални състави в страната, в които чужденците са много, а не единични бройки. Даде пример със Старозагорската опера, къдекто са 59, и Варненската, където пък са 86: „Във Врачанския оркестър, той е държавен, има 26 чужденци от Азърбайджан, Албания, Англия, Испания, Италия, Колумбия, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Украйна, Япония. Във Видинския оркестър са само седем чужденците от Румъния, Украйна, Италия и Испания. В Софийска опера са 25, в Русенска опера са 41, в Бургаска опера са 22-ма пак от много страни, в Старозагорска опера са 59, в Пловдивска опера са 35, във Варненска опера са 86. Знаете ли защо е това? Нямаме кадри!“. А нямаме кадри, защото заплащането е: „трагикомично“ и родителите отказват децата си от музиката. На въпрос на депутатите от ресорната парламентарна комисия как се плаща на чужденците и с какъв мотив те идват да свирят у нас, Найден Тодоров отговори: „С чужденците е много лесно. Например, предвид, че има страшно много японци, японската държава доплаща от заплатата, която е на място, до заплатата, която е в Япония, на хората, които работят в чужбина. Съответно има страни, в които има параграф 22 в своите закони, слава Богу за нас, според който параграф, за да се кандидатства в професионален състав, младият човек трябва да има минимум 3 или 5 години опит в професионален състав, при което младите хора от страни като Италия, Испания и така нататък, идват в България да си направят този стаж, който им е нужен, за да кандидатстват в родината си. За нас това е страхотно, но те идват за малко“.

Автор: Светослава Кузманова – Източник : https://bnr.bg/post/102034548/nedostig-na-muzikanti-v-darjavnite-orkestri

Радев изрази съболезнования на близките на Кирил Писарски

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски.  Създателят на редица детски телевизионни предавания, сред които и популярното през миналия век състезание „Бързи, смели, сръчни“, почина в събота, на 91-годишна възраст:  „Писарски посвети повече от три десетилетия от професионалния си път на възпитанието и образованието на българските деца със създадените от него емблематични и обичани предавания и рубрики“, посочва президентът и допълва, че тази творческа дейност е пример за въображение, креативност и професионализъм с изключително висок обществен принос.  Румен Радев подчертава, че със своята отдаденост Кирил Писарски оставя ярка следа в обществената памет като деец на културата и с впечатляващото си творчество, което има своя принос за духовното израстване и развитието на поколения български младежи.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034549/radev-izrazi-saboleznovania-na-blizkite-na-kiril-pisarski

Задържаха мигранти край Пловдив, след като колата им се преобърна

Автомобил, превозващ мигранти, се преобърна на автомагистрала Тракия край Пловдив в посока София. За инцидента съобщиха пътуващи в социалните мрежи, които са сигнализирали за него на тел. 112.Колата се е преобърнала в канавката, като по неофициална информация в него са пътували 8 мигранти.  Водачът им обаче е избягал. На място има полицейски екипи. Всички 8 мигранти са откарани за преглед в УМБАЛ „Св. Георги“ без сериозни травми.  Всички са мъже на видима възраст между 18 и 40 години. Според публикациите в социалните мрежи в района на 121-ия километър се е образувала тапа. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034572/zadarjaha-migranti-krai-plovdiv-sled-kato-kolata-im-se-preobarna

Запали се Младежкият хълм в Пловдив

Локализан е пожарът от западната страна на Младежкия хълм в Пловдив. Горят сухи треви и храсти в района над Детската железница. 6 пожарни екипа са на място до пълното потушаване на огъня. Сигналът за него е подаден около 15 часа.Бързата реакция на огнеборците е успяла да предотврати по- сериозни щети за намиращите се в близост къщи. Все още не са ясни причините за запалването.В началото на юли възникнаха два пожара на Младежкия хълм. Отново горяха сухи треви.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034575/zapali-se-mladejkia-halm-v-plovdiv

28 пияни и 11 дрогирани шофьори са заловени за денонощие

28 пияни и 11 дрогирани водачи са заловени от полицията при акции в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от МВР.  От началото на акцията са проверени 12 432 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 14 411 водачи и пътници.

Автор: Николай Христов – Източник : https://bnr.bg/post/102034590/28-piani-i-11-drogirani-shofyori-sa-zaloveni-za-denonoshtie

Служители на ООН с леки наранявания след взрив в близост до автомобила им до южната граница на Ливан

Трима служители от мироопазващите сили на ООН са получили леки наранявания след взрив в близост до автомобила им до южната граница на Ливан, където „Хизбула“ и Израел водят почти всекидневен огън. „Всички миротворци в патрула се завърнаха благополучно в базата си. Разглеждаме инцидента“, казаха от Временните сили на ООН в Ливан. По-рано Национална информационна агенция на Ливан съобщи, че израелски военни самолети са нанесли удар в района.

Автор: Екип БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102034604/slujiteli-ot-miroopazvashtite-sili-na-oon-s-leki-naranavania-sled-vzriv-v-blizost-do-avtomobila-im-do-ujnata-granica-na-livan

Литургия за Успението на св. Иван Рилски и в Руенския манастир

Литургия за Успението на св. Иван Рилски беше отслужена и в Руенския манастир над родното място на светеца – кюстендилското с. Скрино, чиито патрон е той. Десетки посетители бяха поканени и в магерницата, трапезарията, да опитат от приготвената постна манастирска чорба.  

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/102034609/liturgia-za-uspenieto-na-sv-ivan-rilski-i-v-ruenskia-manastir

Каракачанската общност в Самоков чества празника си

По традиция, в седмицата, когато Самоков отбелязва празника си, каракачанската общност в града се събира на свой събор в двора на храм „Рождество Богородично“ – Бельова църква, съобщава БТА. Каракачаните отпразнуваха с раздаване на курбан за здраве, тематични танци и гръцка музика. Празникът се организира от Културно-просветното дружество на каракачаните в Самоков със съдействието на общината. Водосвет беше отслужен от предстоятеля на храма протойерей Любомир Мишков в съслужение с отец Василий. Организаторите на празника поканиха танцов състав от град Карлово, който да изпълни типични хора и песни. Първият събор на каракачаните в Самоков е проведен през 1992-ра година. Той е прекъснат за няколко години и след това отново е възстановен. А празникът на Самоков продължи днес с мюзикъл за деца на Софийската опера и балет и кино на открито. Честванията започнаха на 15-ти август – Успение Богородично – и продължават до 21-ви, когато се чества паметта на покровителя на града свети Симеон Самоковски.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034624/karakachanskata-obshtnost-v-samokov-chestva-praznika-si

ЕРТ: Мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в петъчния инцидент

Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщава още подробности за стрелбата в заведение в селището Ханиоти на първия ръкав на Халкидики, която се разигра в нощта на петък срещу събота. Според гръцката медия – мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент.  Още трима задържани в Гърция заради инцидента с българско участие в петъкГръцката полиция не смята за случаен сериозния инцидент, съобщава като водеща новина гръцката обществена телевизия ЕРТ.

Автор: Мерим Тенев – Източник : https://bnr.bg/post/102034626/ert-mafioti-biachi-i-narkodilari-ot-balgaria-sa-glavnite-deistvashti-lica-v-petachnia-incidenta

Над 1000 души се изявиха на фестивала "Струма пее" в Невестино

Над 1000 изпълнители се изявиха на приключващия тази вечер фолклорен фестивал „Струма пее“, домакин на който двата дни е Общината в Невестино. 

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/102034629/nad-1000-dushi-se-izaviha-na-festivala-struma-pee-v-nevestino