Сериозна суша мъчи Италия

Сериозна суша засяга много региони на Италия. Селското стопанство и производствените дейности са поставени на изпитание. Сушата е най-осезателна в южната част на Апенинския полуостров. Дължи се на недостатъчните количества валежи от сняг през зимата и на дъжд през останалото време. Много сериозна е водната криза на остров Сицилия, която се консолидира във времето и поради липса на инфраструктурен план за събиране на вода. От март тази година там е обявено извънредно положение. Кораб-цистерна доставя вода в района на Агридженто. В област Пулия, от язовира „Окито“ вече е забранено доставянето на вода за напояване. В същия регион, в язовира „Капачоти“ с капацитет от 48 милиона кубически метра вода, са останали само 2 милиона. Картината е страховита – освен напукана земя, има умряла риба, появиха се стари пътища и отломки от чифлик. В останалите язовири водата също е много малко и цялото селско стопанство на Пулия ще понесе огромни щети. В централните райони Абруцо и Умбрия, също има недостиг на вода. Проучване на Утрехтския университет посочва, че „Сушата в Италия е явление, което ще продължи да се влошава“.

Автор: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия – Източник : https://bnr.bg/post/102034673/italia

Над 300 мигранти са стигнали до Испания само за ден

Над 300 мигранти са стигнали до бреговете на Испания само за вчерашния ден, съобщиха властите в страната. По данни на вътрешното министерство тази година е регистриран рязък ръст на броя на пристигащите незаконно в сравнение с миналата. Общо 317 мигранти на борда на 10 плавателни съда са стигнали до испанските брегове само за един ден. Най-много – 186 са от лодки, акостирали на остров Ел Йеро на Канарските острови. Балеарските острови са приели 109 незаконно пристигнали, повечето на Майорка и Форментера. Първата група с мигранти от Северна Африка е била от 17 души, след нея имало още една с 19, които били задържани на път към вътрешността на острова, съобщават от Гражданската гвардия и местната полиция. Малко по-късно навътре в морето са спасени 21 мигранти в друга лодка. Още две – едната с 15, другата – със седем мигранти са успели да стигнат до бреговете край Аликанте. Преди дни испанските власти съобщиха, че до 15 август в страната са пристигнали незаконно над 31 хиляди мигранти – с над 12 хиляди повече от същия период на миналата година.

Автор: Савина Спасова – Източник : https://bnr.bg/post/102034692/nad-300-migranti-sa-stignali-do-ispania-samo-za-den

Великобритания задейства спешен план за справяне с пренаселеността в затворите

Очаква се във Великобритания днес да бъде задействан спешен план за справяне с пренаселеността в британските затвори на фона на все повечето издавани присъди на участници в неотдавнашните безредици. Операция с кодовото название „Ранна зора“ е дългогодишен план, който позволява обвиняемите, чакащи явяване в съда, да бъдат държани в полицейски килии, докато се освободи място в затвора. Но задържането на обвиняемите в изчакване на явяване в съда в полицейски килии, освен ако не се потвърди, че има налично затворническо легло за тях, може да забави съдебните дати. След нареждане на правителството прокурорите се опитват да ускорят гледането на делата на хора, обвинени в участие в неотдавнашните безредици в някои части на Обединеното кралство. 927 души са арестувани и 466 вече са обвинени. По-рано Марк Феърхърст, председател на Асоциацията на служителите в затворите, заяви за Скай нюз, че очаква операция „Ранна зора“ да стартира всеки момент през тази седмица, тъй като няма достатъчно места в затворите. Въпреки кризата обаче, ако някой трябва да бъде вкаран в затвор, място ще бъде осигурено, коментира Феърхърст. За да освободи места в затворите, министърът на правосъдието Шабана Махмуд също планира временно да намали дела на присъдата, която трябва да бъде излежана, преди да е възможно условно освобождаване, от 50% на 40%. Това обаче няма да важи за осъдени за тероризъм, сексуални престъпления, домашно насилие и някои други престъпления, свързани с насилие.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102034695/velikobritania-zadeistva-speshen-plan-za-spravane-s-prenaselenostta-v-zatvorite

Австрия се бори със сериозни наводнения

Алпийските райони на Австрия са засегнати от проливни дъждове, на места жителите на Виена останаха без вода. Нарушен беше графикът на железопътния транспорт. Потоци от кална вода пометоха автомобили в ски курорта Санкт Антон в Западна Австрия, а жителка на виенския окръг Дьоблинг е била завлечена под автобус от прииждащата вода.  Виенската противопожарна служба е получила 450 сигнала във връзка с транспортния хаос, предизвикан от дъждовете.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034708/avstria-se-bori-sas-seriozni-navodnenia

Украйна е свалила 11 руски дрона, атакували страната през нощта

Украйна съобщи, че е свалила всичките 11 дрона, с които Русия е атакувала през нощта. Президентът Володимир Зеленски заяви, че цел на операцията в Курска област е създаването на буферна зона на руска територия. Украинският президент очерта целите на операцията в Курска област, която Украйна започна на 6 август. „Основната задача на нашите отбранителни операции е да унищожим колкото може повече руски боен потенциал и да проведем максимален брой контранастъпателни действия. Така нашата операция в района на Курск ще създаде буферна зона на територията на агресора“, заяви Зеленски. Той допълни, че така Украйна ще защити жителите на Сумска област от постоянния руски обстрел. Президентът отново настоя съюзниците да ускорят доставките на военна помощ. Украинските сили твърдят, че са превзели още селища в Курска област.  Същевременно руските войски напредват в Донбас към ключовия град Покровск.  Украйна днес въвежда отново частично режим на тока заради недостига, предизвикан от руските атаки и засиленото потребление.

Автор: Савина Спасова – Източник : https://bnr.bg/post/102034852

В опит за спиране на огъня в Газа: Блинкън пристигна в Тел Авив

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив, за да се засили дипломатическият натиск за споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа следващата седмица. Той ще се срещне с висши представители на Израел, сред които премиерът Бенямин Нетаняху, президентът Ицхак Херцог и министърът на отбраната Йоав Галант. Във вторник Блинкън ще отпътува за Египет. Малко преди пристигането на американския дипломат израелският премиер Бенямин Нетаняху призова натискът за сключване на мирно споразумение в Газа да бъде насочен към „Хамас“. От групировката заявиха, че новото предложение от Съединените щати на преговорите в катарската столица Доха в петък отговаря на нежеланието на израелския министър-председател за постоянно прекратяване на огъня и за пълно изтегляне на израелските сили от анклава, предаде агенция Ройтерс.  От „Хамас“ казаха още, че предложението поставя нови условия по въпроса за размяната на израелски заложници, държани от движението в Газа, с палестински затворници в Израел, а пренебрегва други въпроси и по този начин възпрепятства сделката. Пред репортери американският президент Джо Байдън коментира, че „споразумение все още е възможно“. Той поясни, че преговорите са в ход, въпреки размяната на обвинения от израелските власти и лидерите на Хамас за провала на преговорите. Очаква се разговорите да бъдат подновени тази седмица в Доха с посредничеството на Вашингтон, Катар и Египет.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034712

Маскиран уби с нож 11-годишно момче в Испания

В Испания властите продължават да издирват мъж, намушкал смъртоносно 11-годишно момче. Детето е било нападнато от маскиран мъж, докато играело на футболно игрище в Мосехон – малък град, южно от Мадрид. Кметството обяви тридневен траур. Нападателят се е появил внезапно на игрището, след което е намушкал момчето с остър предмет. До пристигането на парамедиците 11-годишното момче е получило сърдечна недостатъчност и не е могло да бъде реанимирано, предаде ДПА. Започнала е мащабна операция по издирването на неизвестния нападател. Премиерът на испанската област Кастилия – Ла Манча Емилиано Гарсия-Паге заяви, че е шокиран от престъплението и изрази съболезнованията си на семейството на момчето. Той също така призова в публикация в социалната мрежа Х извършителят да бъде намерен и изправен пред правосъдието, пояснява БТА.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034716

Рязка промяна на времето в Гърция – дъждове, градушки и наводнения

Рязка промяна на времето започна в Гърция от северните части на страната. Обилните дъждове вече предизвикаха наводнения.  Същевременно остава предупреждението за опасност от пожари. Промяната на времето започна тази нощ. Силни дъждове с градушка наводниха улиците на градовете Янина, Козани, Верия и Солун. Има наводнени приземни етажи, магазини и отнесени от водата автомобили. От мълнии се запалиха 15 пожара вчера, съобщава министърът по защита от бедствия Кикиляс. Днес опасността от пожари продължава да е висока в Северна Гърция, както и на островите в Йонийско море, информират от Гражданска защита. След няколко случая на починали туристи, ударени от мълния в морето, властите предупреждават да не се влиза в морето по време на бури. Те препоръчват и да се ограничи и пътуването по време на екстремни метеорологични явления. Според синоптиците само два дни – днес и утре ще продължат бурите и дъждовете.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102034749/razka-promana-na-vremeto-v-garcia-dajdove-gradushki-i-navodnenia

Блинкън от Израел: Това е може би последната възможност да получим примирие

От Израел американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън отново призова за примирие в Газа.  „Тук съм като част от интензивните дипломатически усилия по инструкция на президента Байдън, за да се опитам да постигна споразумение. Време е всички да кажат „да“ и да не търсят повод за „не““, каза Блинкън.В опит за спиране на огъня в Газа: Блинкън пристигна в Тел Авив“Това е решаващ момент – може би най-добрата, а може би и последната възможност да върнем заложниците у дома, да получим примирие и да поставим всички на по-добър път към устойчив мир и сигурност“, подчерта американският държавен секретар.   Това е деветата обиколка на Блинкън в Близкия изток след избухването на войната между Израел и „Хамас“ през октомври. 

Автор: Савина Спасова – Източник : https://bnr.bg/post/102034754/blinkan-ot-izrael-tova-e-moje-bi-poslednata-vazmojnost-da-poluchim-primirie

7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка

Плавателният съд с дължина около 50 метра с 22-а души на борда, е плавал под английски флаг. Групата туристи избрали Сицилия за ваканция, но ги връхлита торнадо на половин миля от брега в морския участък на Палермо. Ветроходната лодка потъва на около 50 метра дълбочина. Бреговата охрана и пожарникарите успяват да спасят 15 души, останалите 7 се издирват – канадски гражданин, четирима британци и двама американци.Оцелелите изведени на брега са английски, новозеландски и ирландски граждани, както и оцелял от Шри Ланка. Двама имат двойни английско-френски паспорти. Сред тях е дете на по-малко от година, което е откарано в детската болница в Палермо като предпазна мярка. През последните дни в резултат на високите температури и необичаен климат в италианските морета се образуват торнада.

Автор: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия – Източник : https://bnr.bg/post/102034877/7-dushi-se-izdirvat-v-italia-sled-kato-tornado-obarna-vetrohodna-lodka

Ураганът Ернесто наближава Великобритания

„Останките“ от урагана Ернесто ще връхлетят части от Обединеното кралство тази седмица с проливни дъждове и сила на вятъра до 90 километра в час, предупреди метеорологичната служба. Ураганът Ернесто вилня в северната част на Атлантическия океан миналата седмица с ветрове от 100 километра в час и остави стотици хиляди хора в Пуерто Рико и Бермудите без ток. Британската метеорологична служба сега издаде поредица от предупреждения за проливен дъжд в Обединеното кралство през тази седмица, тъй като въздушната система с ниско налягане, пропита с остатъчната енергия на Ернесто, наближава британските брегове. Това е трети ураган от „сезона на ураганите“ в Атлантическия океан. Макар и Ернесто да достига британските брегове отслабнал и по-скоро със силата на тропическа буря, метеоролозите предупреждават срещу подценяване на обстановката, особено в Шотландия, тъй като дъждовете ще бъдат много обилни, а ветровете достатъчно силни. Очакват се проблеми за обществения транспорт, наводнени пътищата, както и потенциални прекъсвания на електрозахранването и наводнения в домове и предприятия.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102034896/uraganat-ernesto-nablijava-velikobritania

Бригадите "Ал-Касим" на "Хамас" поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив

Въоръжените бригади Ал-Касам на радикалната палестинска групировка „Хамас“ поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив вчера, предаде Ройтерс. Според израелската полиция експлозията е станала близо до синагога, а мъжът, пренесъл бомбата, е убит. Един минувач е ранен. Операцията е осъществена в сътрудничество с въоръженото крило на движението „Ислямски джихад“ – бригадите „Ал Кудс“, съобщиха от организацията. Междувременно контролираните от „Хамас“ здравни власти в Ивицата Газа съобщиха, че за повече от 10 месеца война с Израел в палестинската територия са загинали 40 139 души. Израелската операция в Газа започна след терористичните атаки на „Хамас“ на 7 октомври, когато бяха убити близо 1200 души, а на 250 – взети за заложници. Днес от Израел американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън отново призова за примирие в Газа, като подчерта, че моментът за постигането му е решаващ.Блинкън от Израел: Това е може би последната възможност да получим примирие

Автор: Савина Спасова – Източник : https://bnr.bg/post/102034928/brigadite-al-kasim-na-hamas-poeha-otgovornost-za-smartonosnata-bombena-eksplozia-v-tel-aviv-vchera

Републикански конгресмени: Джо Байдън е извършил престъпления, подлежащи на импийчмънт

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха в понеделник доклад, в който се твърди, че президентът демократ Джо Байдън е извършил престъпления, подлежащи на импийчмънт, но не е ясно дали ще настояват за гласуване след самото разследване, което Белият дом отдавна отхвърля като политически мотивирано, предаде Ропйтерс. В доклад от 291 страници на три комисии на Камарата се твърди, че Байдън е спечелил от схема за търговия с влияние, за да обогати себе си и членовете на своето семейство чрез чуждестранни бизнес сделки, започвайки през 2014 г., когато Байдън беше вицепрезидент. „Комисиите представят тази информация на Камарата на представителите за оценка и разглеждане на подходящи следващи стъпки“, се посочва в доклада. Не е ясно дали републиканският председател на камарата на представителите Майк Джонсън ще насрочи гласуване на импийчмънт на Байдън в седмиците преди изборите на 5 ноември, в които републиканецът Доналд Тръмп е в ожесточена битка с вицепрезидента Камала Харис. Дори ако контролираната от републиканците Камара на представителите приеме подобна мярка, няма вероятност да отстрани Байдън от поста, като се има предвид, че той ще трябва да бъде подложен на импийчмънт и от Сената на САЩ, който обаче е контролиран с 51 срещу 49 гласа от неговата Демократическа партия. Байдън, който оттегли кандидатурата си за преизбиране миналия месец, трябва да напусне поста, когато наследникът му положи клетва на 20 януари 2025 г., напомня Ройтерс. Говорителят на Камарата Майк Джонсън похвали работата на комисиите и каза, че републиканците в Камарата на представителите „насърчават всички американци да прочетат този доклад“. Разследващите от Камарата посочва в доклада, че Байдън е използвал влиянието си, за да облагодетелства бизнес отношенията на сина си Хънтър Байдън с партньори от Украйна, Китай, Русия и други страни. Мебдуврменно Хънтър Байдън вече беше осъден по обвинения, че е излъгал за незаконната си употреба на наркотици, за да си купи оръжие, и очаква съдебен процес по обвинения в укриване на данъци, включително твърдение, че е приемал плащания от румънски бизнесмен, който се е опитвал да повлияе на правителствените агенции на САЩ във връзка с криминално разследване в Румъния. Разследването за импийчмънт, което законодателите в долната камара на Конгреса на САЩ официално разрешиха миналия декември, беше критикувано от членове и на двете водещи партии, че не успяло да предостави твърди доказателства за неправомерни действия от страна на Байдън.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102034971/republikanski-kongresmeni-djo-baidan-e-izvarshil-prestaplenia-podlejashti-na-impiichmant

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин през юни, сега не са валидни, но не са отменени. „В този момент би било напълно неуместно да се влиза в какъвто и да било преговорен процес“, подчертава помощникът на руския президент. По думите му, поддържането на тази позиция ще зависи от ситуацията, включително на бойното поле. През юни Путин каза, че Русия ще прекрати войната в Украйна само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да предаде всичките четири провинции, претендирани от Москва. Искания, които Киев бързо отхвърли. Междувременно президентът Володимир Зеленски заяви, че целта на операцията в Курска област е създаването на буферна зона на руска територия. Така Украйна ще защити жителите на Сумска област от постоянния руски обстрел.

Автор: Ивелина Георгиева – Източник : https://bnr.bg/post/102035015/moskva-ne-e-gotova-da-vodi-mirni-pregovori-s-ukraina-zaradi-atakata-na-kiev-sreshtu-kurska-oblast

Лукашенко: Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС

Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“: „Вие (ЕС) ми сложихте „примка на врата“ под формата на санкции и изисквате да защитя Европейския съюз от наплива на тези мигранти. Няма да е така. Нека си ходят където си искат. Те не остават при нас. Това е моята политика“.

Автор: Ивелина Георгиева – Източник : https://bnr.bg/post/102035017/lukashenko-belarus-poveche-nama-da-spira-migrantite-patuvashti-kam-es

Германия опроверга информацията за съкращение на помощта за Украйна

Говорител на правителството заяви в понеделник, че Германия ще продължи да предоставя съществена помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, въпреки плановете на кабинета да намали наполовина бюджета си за подпомагане на Киев през 2025 г., предаде Ройтерс. „Информацията, която намеква, че намаляваме помощта, е просто неточна. Ще продължим помощта, докато е необходимо“, посочи говорителят Волфганг Бюхнер пред репортери. Според Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) е малко вероятно Германия да одобри допълнително военно финансиране за Украйна тази година поради разногласия между трите партии в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц по отношение на бюджета на страната за 2025 г.Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евроМеждувременно говорител на германското финансово министерство заяви, че Германия и нейните партньори от Г-7 работят интензивно по план за предоставяне на заеми за военна подкрепа на Украйна, финансирани от приходите от замразени руски активи. „Работим интензивно по този инструмент за финансиране“, каза говорителят, попитан как върви планът, договорен на срещата на върха на Г-7 през юни. Германското правителство възнамерява да използва инструмента, за да подпомогне от следващата година финансирането на военната си подкрепа за Украйна от следващата година.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102035022/germania-oproverga-informaciata-za-sakrashtenie-na-pomoshtta-za-ukraina

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите, след като суперяхта с 22 души на борда потъна край бреговете на Сицилия по време на силна буря. 7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка 59-годишният Майк Линч, известен като „британския Бил Гейтс“ и е основател на Autonomy Corporation, се смята за един от четиримата британци, обявени за изчезнали, докато съпругата му Анджела Бакарес е била спасена, каза източник, запознат със ситуацията, пред британските медии. Би Би Си установи, че  яхтата е собственост на Revtom – фирма, регистрирана на остров Ман. В последния годишен отчет на компанията, подаден през април, законният собственик на Revtom е посочен като Анджела Бакарес, съпругата на Линч. Говорител на Майк Линч отказа коментар. Петнадесет души бяха спасени от 56-метровата ветроходна яхта от патрулни лодки на бреговата охрана и пожарникари, включително едногодишно британско момиченце. Едно тяло е намерено близо до останките, но други шест са в неизвестност. Линч е съосновател на софтуерната компания Autonomy, която по-късно беше купена от технологичния гигант Hewlett-Packard за 11 милиарда долара. Срещу Майк Линч бе заведен процес за измама в САЩ по повод на сделката по обвинения, че умишлено е завишил цената на компанията си. Той прекара 13 месеца под домашен арест в Сан Франциско преди да бъде оправдан. Междувременно стана известно, че друг обвиняем в неотдавнашния процес, бившият вицепрезидент на Autonomy Стивън Чембърлейн, е бил блъснат от кола, докато бягал в Кеймбридж в събота сутринта, в резултат на което е починал. Съобщението е на неговия адвокат. Чембърлейн беше изправен пред същите обвинения в измама и заговор като бившия си шеф. Двамата бяха оправдани по всички 15 обвинения през юни.  Отделът за разследване на морски произшествия на Обединеното кралство изпраща екип от четирима инспектори в Италия, за да извърши предварителна оценка на инцидента

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102035055/britanskiat-predpriemach-maik-linch-e-sred-izcheznalite-pri-potanalata-zaradi-tornado-ahta

Продължава издирването на оцелели хора след потъването на яхта край Палермо

Шестима са вече издирваните от обърнатата от торнадо ветроходна яхта в морето край Палермо. 7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодкаСред изчезналите от обърнатата от торнадо ветроходна яхта край Палермо е англиският предприемач  Майк Линч. Намерено е тялото на готвача, издирваните са вече 6, а спасените са 15 туристи от различна националност. Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта56-метровата ветроходна яхта с 22-а души на борда се е наклонила на едната си страна и само след няколко минути потънала. „Всичко се случи за много кратко време“, каза за медиите капитанът ѝ. Шестима души са в неизвестност – четирима англичани и двама американци. Те са били на яхтата за почивка-награда, организирана от компанията на изчезналия също при корабокрушението английски предприемач Майк Линч. Съпругата му Анджела Бакарес е сред 15-те оцелели както и едногодишно английско момиченце. Водолази и хеликоптери на бреговата охрана продължават да издирват изчезналите пътници. През следващите часове оцелелите ще бъдат разпитани от властите, които установяват причините яхтата да се обърне от торнадото и да потъне на 50 метра дълбочина. Тя е произведена във Виареджо през 2008-а година и реновирана през 2020-а.

Автор: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия – Източник : https://bnr.bg/post/102035060/prodaljava-izdirvaneto-na-oceleli-hora-sled-potavaneto-na-ahta-krai-palermo

Над 121 хил. души в Курска област са били евакуирани заради украинската операция в региона

Над 121 хиляди души от девет гранични района в Курска област са били евакуирани вследствие на продължаващите от 6 август насам сражения на руските сили с украинските войски. Москва изключи възможността за мирни преговори с Украйна предвид атаката на Киев. Подробности от редактора Ивелина Георгиева: Според помощника на руския президент Юрий Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин, сега не са валидни, но не са отменени. „В този момент би било напълно неуместно да се влиза в какъвто и да било преговорен процес“, подчертава Ушаков. Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска областПрез юни Путин каза, че Русия ще прекрати войната в Украйна, само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да предаде всичките четири провинции, претендирани от Москва. Междувременно президентът Володимир Зеленски очерта целите на операцията в Курска област: „Основната задача на нашите отбранителни операции е да унищожим колкото може повече руски боен потенциал и да проведем максимален брой контранастъпателни действия. Така нашата операция в района на Курск ще създаде буферна зона на територията на агресора“, заяви Зеленски. Украинските сили твърдят, че са превзели още селища в Курска област. Същевременно руските войски напредват в Донбас към ключовия град Покровск. Там местните власти издадоха заповед за задължителна евакуация на семействата с деца. В поредното си обръщение украинският президент отново настоя за ускоряване на доставките на военна помощ от съюзниците. А от сайта на федералното правителство на Германия, стана ясно, че страната е доставила нов транш бойна техника, който включва средства за противовъздушна отбрана, дронове и помощни машини.

Автор: Ивелина Георгиева – Източник : https://bnr.bg/post/102035063/nad-121-hil-dushi-ot-9-granichni-raiona-v-kurska-oblast-sa-bili-evakuirani-zaradi-ukrainskata-operacia-v-regiona

Конгрес на демократите в САЩ, на който се очаква номинирането на Камала Харис за президентската надпревара

В Чикаго започва Националния Конгрес на Демократическата партия на САЩ, който се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. Конгресът на Демократическата партия, провеждащ се в традиционно гласуващият в тяхна подкрепа щат Илинойс ще продължи до четвъртък. Събитието събира повече от 4000 делегати от цялата страна, които се очаква да потвърдят Камала Харис и Тим Уолц като официални кандидати в битката за президентската надпревара. Обикновено Конгресът включва поименно гласуване на делегатите за официално номиниране на кандидатите за президент и вицепрезидент, но поради факта, че Харис смени Джо Байдън само няколко месеца преди изборите, се наложи преди събитието да се проведе виртуално поименно гласуване, за да се избегнат потенциални проблеми в щата Охайо, чието законодателство и времеви ограничения можеше да предотвратят включването на Харис и Уолц в бюлетината за изборите. Коментатори твърдят, че мястото на Конгреса не е избрано случайно и въпреки, че Чикаго е считан за крепост на Демократите, той се намира само на час път с автомобил от два ключови за изборите щати – Мичиган и Уисконсин, от които до голяма степен зависи изхода от битката за президентския пост. В първия ден от Конгреса се очаква да говори президента Джо Байдън, който се очаква да предаде символично щафетата на Камала Харис пред елита на партията. В първия ден ще говорят още и бившият държавен секретар Хилари Клинтън, която беше кандидатът на демократите за президент през 2016 г., както и първата дама Джил Байдън. В останалите дни се очаква речи да изнесат бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, както и видни активисти и конгресмени на партията.

Автор: Светослав Козловски – кор. на БНР в САЩ – Източник : https://bnr.bg/post/102035070/kongres-na-demokraticheskata-partia-na-sasht-na-koito-se-ochakva-nominiraneto-na-kamala-haris-za-prezidentskata-nadprevara