Кирил Петков уверява, че демократичната общност е единна

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков излезе с уверение, че има eдинство в демократичната общност.“Когато всички медии, близки до Пеевски, прокламират разцепление в нашите редици, тогава ще ги разочароваме, написа той във „Фейсбук“.Съобщението идва ден, преди да изтече крайният срок – 3 септември, даден от „Да, България“ на партньорите им от ПП и ДСБ да се откажат от партийните квоти при подреждане на листите.

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102040576/kiril-petkov-uverava-che-demokratichnata-obshtnost-e-edinna

Ателие за деца и родители в музея в Перник

От днес до 5 септември и от 9-ти до 13 септември в Регионалния исторически музей в Перник ще работи ателие за деца и родители под наслов „Заедно творим вълшебства”. Инициативата се провежда за първи път и е продължение на лятната школа „Ваканция в музея“.Програмата включва беседи за глината, нейната обработка и приложения. През първата седмица участниците ще се научат как да изработят съд на грънчарско колело с майстора-керамик Милена Григорова. Предвидени са занимания за декориране на керамичен съд с ангоба и с релефни техники, както и със старинните техники, използвани от бусинските майстори-грънчари. Участниците ще се потопят и във фантазиите, сътворени чрез плетене на една кука, напътствани от Милена Карамфилова.През втората седмица тайните на ръчната изработка на глинени съдове и цветната декорация ще им разкрие реставраторът Илияна Дончева. В последния ден от творческите занимания родителите и децата ще изработят реплика на праисторически керамичен съд. Заниманията ще се провеждат във времето от 9.00 до 12.00 ч.

Автор: Елена Тамакярска – Източник : https://bnr.bg/post/102040580/atelie-za-deca-i-roditeli-v-muzea-v-pernik

Кабинет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил

Кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил. Той е на подходящо място в сградата на РЗИ, чиито специалисти ще консултират желаещите да се изследват и осигуряват необходимата дискретност.Дейността на кабинета е финансирана по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България, такива кабинети има вече 12 в страната. Услугата е насочена към всички, които желаят да узнаят своя ХИВ-статус. За посещението на кабинета не е необходимо здравно осигуряване и направление от личен лекар. Изследването е анонимно, безплатно и може да се извършва многократно. От началото на годината в Кюстенсдилския регион има два доказани случая на серопозитивни – по един в Кюстендил и в Дупница.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/102040588

100 л дъжд на кв. м в Царево

100 литра дъжд на  кв.метър от тази нощ е причинил локални щети в община Царево. 60 сантиметра вода има в хотелски комплекс „Нестинарка“, най-пострадалият при голямото наводнение отпреди година. Курортното селище Синеморец и коплексът „Нестинарка“ са двете места, на които има проблеми. В хотелския комплекс се е наводнил паркингът – каза Марин Киров: „В село Синеморец, където има ремонти на ВиК и не са си затворили изкопите, има изровени изкопи. В град Царево на къмпинг „Нестинарка“, един от хотелските комплекси, който се казва комплес „Нестинарка“, е с наводнен паркинг. Комплексът се намира непосредствено до реката и може би е под морското равнище и там постоянно се получават наводнения, както и в позицията, която изпратихме към медиите, сме изпратили документи към държавата за възстановяване на моста на „Нестинарка“, който рухна, и за корекция на дерето, но не бяха одобрени. Сега отново ще предприемем действия, защото там явно заради местоположението на самия хотел се получава наводнение на паркинга“.“60 сантиметра вода има на паркинга в хотелския комплекс „Нестинарка“, уточни Калина Кабова, която живее в района: „Колите са изкарани навън, на по-високата част на Василикото, така че да не се наводнят и те. Засега още вали, не знам какво е. Още приземните етажи не са се наводнили“.

Автор: Даниела Костадинова – кор. на БНР в Бургас – Източник : https://bnr.bg/post/102040631/100-l-dajd-na-kv-m-v-carevo

През септември ще бъде пуснато движението под моста на булевард "България“ в София

През месец септември ще бъде пуснато движението под моста на булевард „България“, увери зам.-кметът на София Иван Василев. Междуведомствена работна група ще решава бъдещето на съоръжението, което сега ще бъде подпряно аварийно: „Ясно е, че съоръжението е собственост на държавата, но когато държавата отсъства, Столична община е тук, грижи се за хората и прави всичко необхдимо, с което да се грижи за тяхната безопасност, както и да отпушат движението и трафикът  и като последващи действия, разбира се, държавата трябва да влезе в своите обувки и да не абдикира от отговорностите си, ами да направи всичко възможно това нещо да е безопасно и да бъде ремонтирано по начин, който ще гарантира и движението, и безопасността на хората“.Във връзка с протестите на гражданите срещу изсичането на дърветата заради ремонта на улица „Опълченска“, заместник-кметът Иван Василев увери, че след края на реконструкцията ще бъдат засадени нови дървета.

Автор: Евелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/102040658/prez-septemvri-shte-bade-pusnato-dvijenieto-pod-mosta-na-bulevard-balgaria-v-sofia

ТИР гори на магистрала "Тракия" на входа на София

Тежкотоварен автомобил гори на входа на София откъм автомагистрала „Тракия“, предава БГНЕС. На място има няколко екипа с огнеборци, има полицейски коли. Движението се регулира, докато пожарникари обливат с вода горящата каросерия на ТИР-а. Превозното средство е почти напълно изгоряло. Изгорял е и товарът в каросерията. Камионът се е запалил на 5-и километър на „Тракия“ в посока София. В района се е образувала огромно задръстване. Опашката от леки коли е около 5 километра към 13.00 часа.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102040687/tir-gori-na-magistrala-trakia-na-vhoda-na-sofia

Полицията в Кюстендил е използвала стоп патрони при гонка с непълнолетен шофьор

Полицията в Кюстендил е използвала стоп патрони при гонка с непълнолетен шофьор. При преследването няма пострадали, в колата е имало още един мъж. Работата по изясняване на случая продължава. Случаят е от ромския квартал „Изток“ в града. През нощта е получен сигнал в областната дирекция, че непълнолетно момче, 15-годишен, управлява автомобил „Опел“ в центъра на квартала. Водачът не се е подчинил на подадения сигнал за спиране и проверка от пристигналия след минути полицейски екип и се насочил към околовръстния път на Кюстендил за ГКПП „Гюешево“. Изпратен е втори автопатрулен екип в района на движението на опела. Отново имало обаче неподчинение на подадения сигнал за спиране и проверка. Автомобилът дори прави опит да изблъска служебния автомобил. Възпроизведени са изстрели със служебно оръжие и стоп патрони, след което водачът на опела спира. Установено е, че е непълнолетно момче от квартал „Изток“, а пътникът в автомобила е бил негов съсед. За случая е уведомен прокурорът от Окръжна прокуратура. Образувано е следствено дело. Проверява се психическата годност на непълнолетния водач, който на този етап не е задържан.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/102040696

2,5 млн. лв. за почистване на коритото на река Конска

Над 2,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в почистване на участък от коритото на река Конска, съобщиха от Областната администрация в Перник. Участъкът е с дължина 2400 метра и е извън урбанизираната територия на село Ярджиловци. Река Конска попада в обхвата на общините Брезник и Перник. Тя е десен приток на Струма и е с дължина 36 километра. По поречието ѝ са образувани наноси, а бреговете и коритото й са с обрасла дървесна и храстова растителност. При високи води това причинява разливи и наводнения на прилежащите терени. 

Автор: Елена Тамакярска – Източник : https://bnr.bg/post/102040697/5-mln-lv-za-pochistvane-na-uchastak-ot-koritoto-na-reka-konska

Обмислят диктовката в НВО за 4. клас да бъде заменена с редактиране на текст

Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване (НВО) в края на 4. клас през предстоящата учебна година да бъде заменена със задача за редактиране на текст – основен инструмент за проверка на правописните умения в началните класове. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с регионалните управления на образованието. Срещата се свиква по инициатива на министъра за координация на подготовката на новата учебна година.Идеята е в последната задача от изпита четвъртокласниците да открият и да редактират думи с правописни грешки – тип задача, която традиционно се използва в обучението в началния етап. По този начин ще се разнообразят типовете задачи, като отново ще се постигат целите за проверка на базовата грамотност в областта на правописа, но без да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация. В момента се осъществяват експертни обсъждания и най-вероятно тази промяна ще бъде въведена още от тази година. В зависимост от резултатите ще се прецени трайното ѝ въвеждане, стана ясно по време на заседанието. Наред с това се анализира и нуждата за преразпределение на броя на задачите със затворен, с кратък отворен и с разширен отговор на изпита от НВО в края на 4. клас по математика.„Промените са в продължение на усилията ни за поставяне на по-голям акцент на изпитите върху измерването на придобити компетентности, а не просто възпроизвеждане на знания“, обясни проф. Цоков. Целта на МОН е да увеличава броя на задачите, които проверяват практически умения, необходими за живота, както и на такива, които изискват осъществяване на междупредметни връзки. „Редуването и разнообразяването на задачите ще помогне за по-ефективното прилагане на умения в нова и непозната ситуация, без обучението да се свежда само до подготовка за решаване на определен тип задачи “, каза още той. По думите му се работи на пълни обороти за изготвяне възможно най-бързо на тези модели за национално външно оценяване, така че те да са готови и учители, родители и деца, да се запознаят с тях.Следващата важна задача през настоящата учебната година е свързана с провеждането на международното изследване PISA 2025 г., което ще бъде с фокус върху природните науки. „В тази връзка подготвяме единен инструмент, с който да може да се измерят придобити основни умения в областта на природните науки на учениците от 9. клас. Идеята е чрез решаването на включените в този тест задачи учениците да се запознаят с вида на задачите от изследването“, обясни министър Цоков. Този инструмент ще бъде от полза и за преподаващите учители, които ще се информират за начина на задаване и на оценяване на такъв тип задачи.„Обмисля се тестът да се осъществи в електронна среда, като се апробират различни платформи и се потърси обратна връзка от ученици и учители“, каза проф. Цоков. Тъй като не става въпрос за изпит от национално външно оценяване, ще се даде възможност по преценка на преподаващия учител и по желание на ученика резултатите от всяка от трите части да се впишат вместо резултати от входните равнища – съответно по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия.Друг основен акцент през учебната година ще бъде върху работата по препоръките от одитния доклад на Сметната палата. „Предстои да се подготви анализ на резултатите и ефективността на учебните програми, утвърждавани на училищно равнище от съответните директори, насочени към усвояването на българския език в начален етап, към развитието и усъвършенстването на компетентностите по математика в прогимназиален етап и на тези по природни науки в първи гимназиален етап“, обясни министърът.Министерството на образованието и науката ще работи и за приемането на държавен образователен стандарт за управление на качеството в образователните институции. „Подготвихме визията и рамката на този стандарт. Имаме готово предложение, което е обсъдено със социалните партньори на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование“, съобщи проф. Цоков. По думите му в следващите месеци в 40 образователни институции ще се апробира инструментариумът за самооценка на образователните институции, ще се обсъди с педагогическата общност, за да може максимално да се усъвършенства преди приемането му. Според него с утвърждаването на този стандарт ще се реализира изключително важна задача в системата, защото тя ще дава информация за състоянието на всяка институция – дали се отчита напредък, или изоставане, което ще помогне за прилагането на навременни и конкретни мерки на училищно ниво.Друга задача през предстоящата учебна година ще бъде свързана с начина на финансиране на училищата и детските градини, така че средствата, които получават, да бъдат обвързани с качеството на обучението и добавената стойност в посока на подобряване на резултатите на обучаващите се. „Това е един от съществените приоритети за промяна в образователната система, която значително ще повиши качеството“, отбеляза министър Цоков.Разработена е и визия за цялостна промяна на учебните програми към по-голяма рамковост и интердисциплинарност, която в следващите седмици ще се обсъжда с всички заинтересовани страни. „През миналата година актуализирахме учебните програми от 1. до 10. клас, но е необходимо да се направи по-сериозна стъпка за промяна и за създаване на повече възможности за практическо приложение на наученото“, каза министърът. През месец септември предстои да стартира и проект за разработване на нов модел учебни програми в училищното образование на стойност 800 000 евро.В заседанието участие взеха заместник-министрите на образованието и науката Наталия Митева, Таня Михайлова и Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра – Наталия Михалевска, директори на дирекции в МОН и представители на регионалните управления на образованието.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102040719/obmislat-diktovkata-v-nvo-za-4-klas-da-bade-zamenena-s-redaktirane-na-tekst

ЦИК не е започнала регистрацията за изборите, членовете ѝ не са били допуснати до работните си места

Повече от 5 часа регистрацията на партиите в ЦИК за поредните парламентарни избори не може да започне. Причината – спорът между двете фракции на ДПС – около Ахмед Доган и Делян Пеевски – кой трябва да се регистрира първи. По-рано днес ЦИК обсъди на закрита среща казуса, а редовното заседание на комисията в 14 часа започна със скандал. Причината е, че мястото, предоставено за приемане на документите, е било недостъпно за дежурните представители на ЦИК, като те не са били допуснати да заемат местата си и да започнат нормална регистрация в 09.30 часа. Председателстващият заседанието Димитър Димитров предложи да бъде отправено искане до председателя на парламента за промяна на мястото, където да се прави регистрацията на формациите. Предложението беше оспорено от Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. На заседанието присъстват 10 члена на Комисията, председателят на ЦИК Камелия Нейкова е в командировка извън страната.ЦИК заседава на закрито заседание без председателката

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/102040736/cik-ne-e-zapochnala-registraciata-za-izborite-zashtoto-chlenovete-ne-sa-bili-dopusnati-do-rabotnite-si-mesta

Пожар в борова гора затвори пътя Долно Камарци – Саранци

Пожар гори в борова гора в района на Подбалканския път Долно Камарци – Саранци. На място са изпратени три екипа на пожарната, които се борят с огъня. Към момента няма опасност за населените места в района, обясниха от МВР. Заради огъня пътят е затворен, а автомобилите изчакват на място. Сигналът е подаден в пожарната около 13.30 часа. 

Автор: Николай Христов – Източник : https://bnr.bg/post/102040745/pojar-v-borova-gora-zatvori-pata-dolno-kamarci-saranci

Центърът за обслужване на потребители на вода в София излиза от ЦУМ

Центърът за обслужване на клиенти на „Софийска вода“, който се намира в ЦУМ, ще спре работа в последния петък на септември (27), предупреждават от дружеството. Ще бъде оборудван и открит нов модерен и просторен център за клиентско обслужване в максимално кратки срокове, съобщават от компанията, без да съобщават къде ще се намира той. Абонатите могат да се възползват от широкия пакет дигитални услуги и информация онлайн на сайта sofiyskavoda.bg, както и в мобилно приложение „Моята вода“ за смарт устройства, припомнят от дружеството.   След създаване на личен профил, може да се следи месечното потребление и издадени фактури, да се подават самоотчети, както и да се плащат директно безкасово сметките. Продължават работа и останалите клиентски центрове за услуги в ж.к. „Красно село“, „Младост-4“, “Люлин-4” и в сградата на НАГ на ул. “Сердика”.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102040750/centarat-za-potrebiteli-na-voda-izliza-ot-cum