Супертайфунът "Яги" връхлетя Китай, взе две жертви

Супертайфунът „Яги“ уби най-малко двама души и рани 92 други, след като връхлетя южнокитайския остров Хайнан, съобщиха китайските медии.  Ветрове със скорост над 230 километра в час доведоха до евакуацията на стотици хиляди хора, спряно е електричеството, изкоренени са дървета.  „Яги“ уби доведе до смъртта на 13 души във Филипините, когато все още беше със силата на тропическа буря. Според синоптиците тайфунът вече е във Виетнам.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102042761/supertaifunat-agi-vrahleta-kitai-vze-dve-jertvi

Силно земетресение разтърси Турция

 Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разтърси турския окръг Пазарджик в област Кахраманмараш. Трусът е накарал жителите на Газиантеп, Адана и Османие да напуснат къщите и работните си места. Екипи на аварийната служба АФАД правят огледи, до момента няма сигнали за пострадали хора, съобщава ТРТ Хабер.  През февруари 2023 година Южна Турция беше поразена от земетресение, което доведе до смъртта на 50 хиляди души.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102042773

"Партия на свободата" в Австрия открива предизборната кампания за парламентания вот

Крайнодясната „Партия на свободата“ в Австрия открива днес предизборната кампания за парламентания вот на 29 септември. Тя продължава да води в допитванията. По-малко от месец преди изборите 27 процента от австрийските избиратели биха подкрепили крайната десница. Три процента по-малко събира управляващата „Народна партия“ на канцлера Карл Нехамер, следвана от социалдемократите с 24 на сто. С над 10 процента е увеличила крайнодясната „Партия на свободата“ своята подкрепа, до голяма степен за сметка на консерваторите на канцлера, който управлява в коалиция със Зелената партия, която също губи в допитванията. В „крепост на свободата“ иска да превърне алпийската република лидерът на крайнодесните. Херберт Кикл открито поддържа идеята за „ремиграция“, т.е. за прогонване на австрийски граждани от чужд произход, за рестриктивна миграционна политика и срещу – по думите му – „внос на ислямизъм“. Австрия блокира влизането на България в Шенген по суша с аргумента, че зоната за свободно движение трябва да се реформира. Според социологическите проучвания шанс за съставяне на управляващо мнозинство в бъдещия парламент във Виена има само коалиция с участието на „Партията на свободата“ или съюз от най-малко три партии, в който да влязат двете големи формации „Народна партия“ и социалдемократите, за да изолират крайната десница от властта.

Автор: Весела Владкова – Източник : https://bnr.bg/post/102042774/partia-na-svobodata-v-avstria-otkriva-predizbornata-kampania-za-parlamentania-vot

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. „Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски, които е гост на провеждащия се в Италия икономически форум „Амброзети“. Според Джорджа Мелони Западът е реагирал правилно след руската инвазия в Украйна, но тя смята, че Китай и Индия също трябва да изиграят роля за уреждането на конфликта.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102042829/meloni-italia

Зеленски подготвя план за мир

В интервю за италиански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подготвя план за мир. Той участва на ежегодния икономически форум „Европейски дом – Амброзети“ в италианския град Чернобио. Володимир Зеленски се срещна в Чернобио с премиера на Италия Джорджа Мелони, след което даде интервю за централните ежедневници  Repubblica, CorrieredellaSera, laStampa, и Sole 24 Ore, за телевия Раи1 и  SkyИталия. Попитан за какво е разговарял с Мелони, Зеленски отговаря, че са разговаряли „за възстановяването на Украйна, за подготовката на конференцията по темата, която ще се проведе в Италия през 2025 г“. Зеленски обяснил още, че изготвя план за прекратяване на огъня, който ще бъде готов през ноември. Ще го представи на президента Байдън, на кандидатите Тръмп и Харис и лидерите на Г-7, защото иска да знае какво мислят. „Република“ отбелязва, че поради поверителност Зеленски не предоставил подробности, „но се разбира, че планът ще включва активната роля в украинската защита на западните партньори, което е „гаранция за прекратяването на огъня“. Смята се, че „това е позволило на лидера на Киев да седне на масата и да започне дипломатически преговори“, отбелязва още ежедневникът „Република“.

Автор: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия – Източник : https://bnr.bg/post/102042842

Властите в Косово са затворили два от четирите си гранични пункта със Сърбия

Властите в Косово затвориха два от граничните си пунктове със Сърбия. Решението на вътрешното министерство е взето след протести на сръбска територия, при които е бил блокиран трансграничния трафик. През нощта са били затворени Бърняк и по-големият пункт – Мердаре, в северната част на Косово, където в няколко окръга етническите сърби са мнозинство. Вътрешният министър на Косово Джелал Свечля се аргументира с твърдението, че „максирани екстремисти“ от страната на Сърбия са „спирали на границата избирателно граждани – с косовски документи, които са искали да преминат през Сърбия“ към трети страни „пред очите на сръбските власти“. Вчера десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта в знак на протест срещу затварянето на паралелни административни институции, управлявани от Белград, и въведени от етническите сърби в Северно Косово, които те използват, вместо официалните. Около 50 000 сърби живеят в Северно Косово и като официалната власт в Сърбия не признават независимостта на Косово и приемат Белград за своя столица.

Автор: Силвия Петрова – Източник : https://bnr.bg/post/102042853/vlastite-v-kosovo-sa-zatvorili-dva-ot-chetirite-si-granichni-punkta-sas-sarbia

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес. Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни селища. Областният управител на Воронеж Александър Гусев написа в „Телеграм“, че руските противовъздушни системи са „засекли и неутрализирали дрон“ рано тази сутрин над западната част на областта, на по-малко от 150 километра от Украйна. Никой не е бил ранен, но отломки от дрона са причинили голям пожар, довел до взривове, пише още Гусев. Междувременно, руското министерство на отбраната съобщи, че военните му са превзели още едно населено място в Източна Украйна – Калинове в Донецк, което се намира близо до важния логистичен център – град Покровск, който Киев все още удържа. Това е пореден успех за силите на Москва в Източна Украйна, които продължават да напредват в тази област, отбелязва Франс прес.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102042888

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние.Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед. Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон, главен организатор на митинга. Протестиращите скандират „Оставка“ за президента, който отказа да назначи премиер от левицата, въпреки че е първата парламентарна сила, заради липсата на консенсус между партийните групи в парламента.“Назначението на Мишел Барние за премиер не съответства нито на народния вот, нито на силите в Националното събрание“, коментира пред медиите един от синдикалните лидери в шествието. „Макрон предпочете да бъде под попечителството на крайната десница“, заяви сутринта председателят на социалистите Оливие Фор по повод изказването на лидера на националистите Жордан Бардела, че „нищо не може да стане“ без тях. Междувременно новият премиер продължава консултациите за съставяне на правителство с възможно най-широко политическо съгласие. Левите сили напълно изключиха да участват в него. 

Автор: Юлия Талева – кор. на БНР във Франция – Източник : https://bnr.bg/post/102042896/hiladi-francuzi-izlazoha-na-protesti-sreshtu-politikata-na-makron

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на Британско-ирландската асоциация в Оксфорд, Михол Мартин заяви, че Брекзит е показал как англо-ирландските отношения могат лесно да бъдат торпилирани от политически решения. Редица ирландски лидери описаха отношенията по време на правителството на консерваторите като най-лошите от повече от 50 години. Киър Стармър ще бъде в Дъблин за срещи през целия ден с премиера Саймън Харис и много бизнес лидери в различни сектори. Михол Мартин заяви, че Ирландия е подкрепила ветеринарна сделка за облекчаване на документите и проверките на огромния износ на сирене, масло и други селскостопански продукти за Великобритания, но добави, че Обединеното кралство не може просто да представи списък с искания към ЕС. Въпреки че ЕС иска „добри и топли отношения“, той каза, че това „не е а ла карт меню“. „Бихме искали да имаме лесни търговски отношения. Но трябва да е взаимноизгодно“, изтъкна ирландският вицепремиер. Пътуването на Стармър до Ирландия бележи засилване на стремежа му да възстанови отношенията със страната, с която има търговски отношения на стойност над 85 млрд. паунда годишно. В късния следобед той ще присъства и на футболния мач от Лигата на нациите между Ирландия и Англия в Дъблин.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102042826/britanskiat-premier-kiar-sarmar-na-poseshtenie-v-irlandia

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите. В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера. Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от водещите лица на партията – депутатът от Крит Пулакис заяви публично, че е сгрешил, като е повярвал в Каселакис.Част от депутатите на СИРИЗА ,които създадоха своя партия „Нова Левица“ заявиха, че Каселакис е превърнал партията, която преди години управляваше Гърция, в телевизионно шоу.Политически анализатори коментират, че реално лидерът на СИРИЗА, който обеща да победи консерваторите на изборите, им е направил голяма политическа услуга, като е унищожил опозицията.Според проучвания, публикувани днес, СИРИЗА е пета по доверие партия. При следващите избори партията ще се срине, предупреждават активисти.Стефанос Каселакис отказва да подаде оставка и се надява да спечели отново вътрешнопартийния вот.С ирония другите опозиционни партии коментират, че докато в СИРИЗА тече борба за власт по върховете, „Мицотакис ще управлява вечно“.“Чудото Алексис Ципрас, който изведе СИРИЗА от 3% до 40% доверие, се случва само един път“, коментират медиите.“Спасете партията от нейния лидер“, настояват активистите на Радикалната левица от страната.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102042891/vatreshni-konflikti-razdirat-siriza

Русия води "безразсъдна кампания на саботаж" в цяла Европа

За продължаващ стремеж на Русия да разедини западните съюзници предупреждават ръководителите на разузнавателните служби на Великобритания и на САЩ. В съвместна статия във вестник „Файненшъл Таймс“ двамата заявяват, че Русия води „безразсъдна кампания на саботаж“ в цяла Европа. Сър Ричард Мур и Бил Бърнс посочват в първата си съвместна статия, че Обединеното кралство и САЩ са изправени пред „безпрецедентен набор от заплахи“ и казват, че целият световен ред е под най-сериозното напрежение от Студената война насам. Шефовете на разузнаването на двете страни обръщат особено внимание на войната на Владимир Путин в Украйна, като същевременно описват Китай като „основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на 21 век“. Пo отношение на „безразсъдната кампания на саботаж“ от Русия, двамата не посочват конкретни примери, но споменават за вълната от мистериозни саботажи и палежи на инфраструктура в Обединеното кралство, Германия и в балтийските страни. Споменава се също, че американското разузнаване е осуетило предполагаем руски заговор за убийството на главния изпълнителен директор на водещия производител на оръжия в Германия. Освен за физически саботаж, Мур и Бърнс Бърнс предупредиха за заплахата за западните демокрации от руските информационни операции, от „циничното използване на технологии от Кремъл за разпространение на лъжи и дезинформация, предназначени да разединят съюзниците“. Те се спират и на задкулисната дейнсот на техните агенции в опит да намалят шанса за по-широк конфликт в Близкия изток и разкриват, че МИ-6 и ЦРУ работят непрестанно за постигане на примирие в Газа. Двамата освен това подчертават „възраждащата се“ опасност от „Ислямска държава“.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102042807/rusia-vodi-bezrazsadna-kampania-na-sabotaj-v-cala-evropa

Опозиционният кандидат за президент на Венецуела е напуснал страната

Властите във Венецуела са разрешили на опозиционния кандидат за президент Едмундо Гонсалес да отпътува безопасно за Испания. Той е напуснал страната вчера, след като е поискал политическо убежище в испанското посолство в Каракас, съобщи вицепрезидентката Делси Родригес. Тя обясни в социалните мрежи, че му е разрешено да напусне в интерес на политическия мир и спокойствието на Венецуела. По-рано за 75-годишния Гонсалес , който претендира, че е спечелил президентските избори в края на юли, беше издадена заповед за арест. За победител се обяви сегашният лидер социалистът Николас Мадуро, който продължава да управлява трети мандат. Официалните резултати от вота не са признати от ЕС, САЩ и още редица държави на американския континент.

Автор: Силвия Петрова – Източник : https://bnr.bg/post/102042976/opozicionniat-kandidat-za-prezident-na-venecuela-e-napusnal-stranata

Двама души са загинали при руски удар по украинския град Суми

Двама души са загинали, а други четирима, сред които две деца, са били ранени, при руски въздушен удар по украинския граничен град Суми, съобщи военната администрация на областта. Разрушени са  частни домове и автомобили. На мястото са изпратени  екипи на спешните служби. Суми се намира от другата страна на границата с руската област Курск, където Киев предприе изненадваща офанзива на 6 август, за да създаде „буферна зона“ на руска територия. Руските военни нанесоха удари тази нощ и по хотел в град Николаевка в Донецка област. Двама души се издирват под развалините. Съобщава се за атаки и в Херсонска област и  Полтава. В Северна Италия, където участва в международния икономически форум „Амброзети“, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че има план за прекратяване на огъня с Русия, който ще покаже в САЩ по време на посещението си там идната седмица .

Автор: Силвия Петрова – Източник : https://bnr.bg/post/102042968/dvama-dushi-sa-zaginali-pri-ruski-udar-po-ukrainskia-grad-sumi

Протести съпроводиха речта на Мицотакис на Солунския панаир

Мощни протестни демонстрации на синдикатите къпроводиха традиционната реч на премиера Кириакос Мицотакис пред участниците на международния панаир в Солун.Депутати от опозиционните партии участватхав протестните.За участие в протестите пристигнаха хора от цялата страна. Включиха се лекари, учители, пенсионери, студенти. Те скандираха, че искат достойни заплати и пенсии. На плакатите се виждаха искания за връщате на 13-та и 14-та заплата, безплатни лекарства на пенсионерите. Лекарите искат съвременно оборудване на болниците. Студентите – перспективи за развитие в Гърция. Масово бе участието на фермерите в протестите.Силни полицейски части и отрядите за борба с безредиците охраняваха панаирното градче.В него премиерът Кириакос Мицотакис изнесе традиционната годишна реч за икономическата политика на правителството за следващата година. Увеличаване на заплати и пенсии, намаляване на безработицата и намаляване на част от данъците обеща гръцкият премиер.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102042941/protesti-saprovodiha-rechta-na-micotakis-na-solunskia-panair

"Хизбула" атакува град в Северен Израел

Щети бяха нанесени в северния израелски град Кирят Шмона, след като ливанската групировка „Хизбула“ предприе ракетен бараж срещу населеното място. Междувременно беше съобщено, че вторият човек в йерархията на палестинската групировка „Хамас“ е бил убит в северната част на Ивицата Газа. Сирените за въздушна тревога се включиха в няколко града в северната част на Израел най-малко три пъти тази нощ. Местни медии отбелязват, че това е относително необичайно и обикновено е знак за нарастващо напрежение в региона. Десетки ракети са били изстреляни към град Кирят Шмона, от които най-малко две са попаднали в границите на града и са нанесли щети, но няма пострадали. Останалите са били свалени или са паднали в необитаеми райони. „Хизбула“ пое отговорност за нападенията, като заяви, че те са отмъщение за по-ранен израелски удар по Ливан, при който са загинали трима служители на спешните служби. По-рано, израелските сили нанесоха удари по няколко района в южната част на Ливан. Междувременно стана ясно, че полковник Мурси, заместник ръководител на гражданската защита в северната част на Ивицата Газа, е би убит, заедно с членове на семейството си, при израелска бомбардировка в района на бежанския лагер Джабалия. Израелските военни все още не са коментирали случая. А йеменските бунтовници хути твърдят, че са свалили американски дрон над територията на страната. Снощи в различни градове на Израел се проведоха станалите традиционни протести с искане правителството на премиера Бенямин Нетаняху да сключи сделка за връщането на останалите 97 заложници, държани от „Хамас“ в Газа, и приключване на войната. Около 750 000 души са участвали в демонстрациите, като според организаторите само в Тел Авив са били половин милион.

Автор: Силвия Петрова – Източник : https://bnr.bg/post/102042917/hizbula-atakuva-grad-v-severen-izrael

"Рождество Богородично" – Палѝгодèн пази завещаното от св. апостол Павел

След големия господски празник Успение Богородично, Рождението на Божията Майка е на особена почит в България. Църквата ни го отбелязва на 8 септември, заедно с гръцката православна църква, а останалите поместни православни църкви почитат празника на 21 септември по григорианския календар.

Автор: Дарина Григорова – Източник : https://bnr.bg/post/102041442/rojdestvo-bogorodichno-palgoden-pazi-zaveshtanoto-ot-sv-apostol-pavel