Петима бивши британски министри на отбраната: Нека Украйна изстреля нашите ракети

След като разговорите във Вашингтон между британския премиер и американския президент за използването на далекобойни ракети по цели в Русия стигнаха до задънена улица, петима бивши британски министри на отбраната излязоха с общо изявление, че Великобритания не трябва да чака подкрепата на САЩ по този въпрос, пише вестник „Сънди таймс“. В статия озаглавена „Действайте сами и оставете Украйна да изстреля ракетитe“ вестник „Сънди таймс“ информира, че петима бивши министри на отбраната и един бивш премиер са отправили този призив към министър-председателя Киър Стармър да даде „зелена светлина“ за ракетите Storm Shadow дори и без подкрепата на САЩ. Грант Шапс, Бен Уолъс, Гавин Уилямсън, Пени Мордант, Лиъм Фокс и Борис Джонсън предупредиха премиера, че всяко по-нататъшно забавяне ще насърчи Владимир Путин. Повеждайки хор от гласове, призоваващи Великобритания да действа едностранно, Шапс заяви: „Вместо да чака официално одобрение от САЩ, Стармър трябва да предостави на президента Зеленски това, от което отчаяно се нуждае днес. Така разбираме нашата глобална лидерска позиция в подкрепата на Украйна“. Натискът върху Обединеното кралство и САЩ расте за позволяване на използването на ракети Storm Shadow, след като миналата седмица беше съобщено, че Русия е получила нови смъртоносни балистични ракети от Иран за използване в Украйна. Високопоставени източници по въпроси на сигурността смятат, че Русия е споделила ядрени тайни с Иран в замяна на ракетите.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102046046/petima-bivshi-britanski-ministri-na-otbranata-neka-ukraina-izstrela-nashite-raketi

Най-малко една жертва взеха наводненията в Полша

Един човек е загинал в Полша, един пожарникар в Австрия, а четирима са в неизвестност в Чехия след проливните дъждове в Централна и Източна Европа, съобщават информационните агенции. Вчера четирима загинаха при наводнения в Румъния. 1600 души са евакуирани в окръг Клодзко в югозападна Полша заради наводнения в няколко общини след продължили няколко дни обилни валежи. По думите на премиера Доналд Туск, който е в Клодзко, ситуацията е много драматична. Има блокирани пътища, а около 17 000 домакинства в окръга останаха без ток, в някои райони беше прекъснат достъпът до мобилни услуги. В историческия град Глухолази в съседната провинция Ополе кметът нареди принудителна евакуация тази сутрин, тъй като местната река е започнала да излиза от коритото си. Според прогнозите се очакват още валежи днес и утре в Централна Европа. В България Планинската спасителна служба препоръчва на туристите да са готови за дъжд и студено време. На запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на изток вали дъжд.  Във високата част на Централна Стара планина има мъгла. Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители.Наводнения причиниха щети и взеха жертви в Централна и Източна Европа

Автор: Силвия Петрова – Източник : https://bnr.bg/post/102046065/nai-malko-edna-jertva-pri-navodneniata-v-polsha

Шестима души са загинали във Филипините при преминаване на тайфун

Шест души загинаха при преминаването на тайфуна „Бебинка“ във Филипините, предаде ДПА. Стихията, която се е насочила към Китай, по-специално към Шанхай, изкорени дървета на архипелага. Над 200 000 души бяха засегнати от нея. Двама души се издирват. 11 души са били ранени в инциденти, причинени от бурята. Четири от общо 6-те жертви са били смазани от повалено от вятъра дърво, докато са карали рикша в провинция Ланао Дел Сур, на 800 километра от Манила. На полуостров Замбоанга дете и жена също са смазани от дървета, паднали върху домовете им. Тайфунът, който е от първа категория, премина и през японски остров. Сега се намира на около 500 километра югоизточно от Шанхай и е с ветрове със скорост от 144 километра в час. Очаква се да връхлети сушата около полунощ местно време.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102046090/shestima-dushi-sa-zaginali-vav-filipinite-pri-preminavane-na-taifun

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си.Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале след 02:00 ч. българско време.Гуменият плавателен съд е имал около 50 души на борда и е започнал да потъва малко след като е напуснал брега.Това се случва по-малко от две седмици, след като 12 души, включително шест деца и бременна жена, загинаха при потъването на лодка, превозваща десетки мигранти.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102046091/shestima-dushi-sa-zaginali-pri-opit-da-prekosat-lamansha-s-lodka

Хутите са изстреляли ракета срещу Израел, няма поражения

Ракета, изстреляна от йеменски бунтовници хути е паднала на израелска теритрия, без да причини щети, съобщава АФП. На прицел е била израелска „военна позиция“ в района на Яфа, около Тел Авив, заяви говорител на хутите във видеообръщение и добави, че израелската отбрана не е успяла да я прехване.Израелските военни съобщиха, че ракетата е паднала в открита зона и няма информация за пострадали.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102046133/hutite-sa-izstrelali-raketa-sreshtu-izrael-nama-porajenia

Множество ранени след руска атака срещу жилищна сграда в Харков

Най-малко 28 души, сред които и три деца, са били ранени, след като руска управляема бомба е поразила многоетажен жилищен блок в северозападния украински град Харков, съобщи „Ройтерс“, като се позова на местните власти. Областният управител Олег Синегубов допълни, че има и още щети по цивилна инфраструктура.По-рано местни медии съобщиха, че при руски обстрел е загинал един човек в източния град Покровск, докато войските на Москва се приближаваха към ключовия логистичен център.Вчера при ракетно нападение в покрайнините на Одеса са били убити мъж и жена, а 65-годишна жена е ранена.Областният управител на Одеса Олег Кипер съобщи в публикация в Telegram, че руските сили са използвали забранена касетъчна бойна глава.

Автор: Мерим Тенев – Източник : https://bnr.bg/post/102046138/mnojestvo-raneni-sled-ruska-ataka-sreshtu-jilishtna-sgrada-v-harkov

Скопие вика българския посланик заради срещата Радев – Силяновска

Министерството на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония ще извика утре българския посланик в Скопие Желязко Радуков по темата за снимката на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска в София в петък, на която се виждат знамената на България и ЕС, но не и знамето на Северна Македония, съобщи МИА.Скопие ще иска обяснение заради снимка на Гордана Силяновска с българския президентВчера и от кабинета на Силяновска обявиха, че ще поискат обяснения от българската страна.Заради снимката вчера от СДСМ нарекоха посещението на Силяновска „дипломатически провал”, а пред ТВ „Телма“дипломати коментираха случилото се като „пренебрежително и унизително“ към Северна Македония. Други дипломати от Скопие обаче коментираха, че посещението на Силяновска в София не е било официално и не е било по покана на българската страна, поради което срещата в президентството в София е била неформална и не е изисквала по протокол поставянето на знамето на гостуващата страна. Македонското издание МКД посочва, че се очаква утре Радуков, който участваше в срещите в София, да се върне в Скопие.

Автор: Лилия Герчева – Източник : https://bnr.bg/post/102046151/skopie-vika-balgarskia-poslanik-zaradi-sreshtata-radev-silanovska

Гърция засилва граничната си охрана срещу мигрантския натиск

Атина не приема решението на Германия за едностранно премахване на Шенген.Германия възстановява контрола по сухопътните си границиНова стратегия обсъжда Гърция по отношение на мигрантския натиск след решението на германското правителство да затвори за бежанци границите от утре.На извънредно заседание в министреството по миграцията  в Атина се обсъжда промяна по приемане на мигрантите в Гърция. Преди всичко се очаква увеличаване на екипите по охрана на сухопътната и на морската граница.Според доклад на европейската агенция по охрана на границите „Фронтекс“ нелегално в Гърция от началото на годината са влезли 38 хиляди души. Според националистическите партии броят им е много по-голям, защото правителствата съобщава само за регистрираните мигранти.Утре министърът по гражданска защита Хрисохоидис ще посети границата на Еврос,където се строи граничната ограда с Турция. Увеличават се екипите по охрана на река Марица ,която сега активно се използва от трафикантите.В последните месеци мигрантите предпочитат морски маршрут до Крит като безопасен и близък. Там също днес се провежда среща на ръководството на гранична морска охрана. Не трябва мигрантският проблем да се прехвърля върху страните с външна граница, коментират в Атина решението на Германия.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102046158/garcia-zasilva-granichnata-si-ohrana-sreshtu-migrantskia-natisk

Бурята "Борис" причини наводнения в Германия

Продължават проблемите с наводненията, предизвикани от обилните валежи заради бурята „Борис“. Река Изар, близо до Мюнхен, излезе от коритото си. Докато в някои части на южната германска провинция Бавария в неделя сутринта имаше кратко прекъсване на валежите, в други, като Пасау близо до австрийската граница, все още очакват покачване на нивото на водата.Река Рот покрай границата също излезе от бреговете си. Властите обявиха предупреждение от трето от общо 4 нива и прогнозираха постоянни валежи за Южна и Източна Германия до понеделник вечерта.Няколко жилищни региона в Германия са застрашени от наводнения, като придошлите води се очаква да затворят мостове и пътища. Въпреки това до неделя следобед нямаше данни за пострадали хора.

Автор: Мерим Тенев – Източник : https://bnr.bg/post/102046163/burata-boris-prichini-navodnenia-v-germania

Зеленски: Направете Украйна силна и той ще преговаря

Украинските войски страдат от високи загуби поради твърде бавното пристигане на западни оръжия, за да се оборудват въоръжените ни сили както трябва, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю пред Си Ен Ен, предаде „Ройтерс“. Русия печели позиции в някои части на Източна Украйна, включително около Покровск. Превземането на транспортния възел може да даде възможност на Москва да открие нови линии за нападение. Зеленски посочи, че ситуацията в източната част на страната е „много тежка“, като добави, че половината от украинските бригади там не са оборудвани. „Затова губиш много хора. Губиш хора, защото те нямат въоръжени превозни средства … те нямат артилерия, те нямат артилерийски снаряди“, каза Зеленски, говорейки на английски. От Cи Ен Ен съобщиха, че интервюто е било проведено в петък. Зеленски също така каза,че оръжията, обещани от САЩ и европейските държави, пристигат много бавно. „Нуждаем се от 14 бригади, за да сме готови. Досега… от тези пакети не сме оборудвали дори четири“, каза той. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан вчера заяви, че Вашингтон работи по „значителна“ нова помощ за Украйна. Зеленски трябва да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън този месец и ще му представи план за прекратяване на войната. Основните елементи са сигурността и дипломатическата подкрепа, както и военна и икономическа помощ, отбеляза украинският лидер. Единственото нещо, от което се страхува руският президент Владимир Путин, е реакцията на неговия народ, ако цената на войната го накара да страда, каза Зеленски. „Направете Украйна силна и ще видите, че той ще седне и ще преговаря“. Зеленски също така ще повтори пред Байдън исканията за Украйна да ѝ бъде разрешено да използва американски оръжия с далечен обсег на дейс

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102046164/zelenski-napravete-ukraina-silna-i-toi-shte-pregovara

Над 280 души са загинали във Виетнам заради тайфун

Броят на загиналите във Виетнам от тайфуна „Яги“ нарасна до 281 души, а 67 души все още са в неизвестност, съобщиха властите, цитирани от ДПА. „Яги“ е най-силният тайфун в Северен Виетнам от около 30 години насам.Повече от 1900 души бяха ранени, съобщи Виетнамската служба за управление на бедствията в доклад. Според службата за борба с бедствията тайфуна е повредил около 235 хил. жилища. Убити са над 2,6 милиона селскостопански животни, предимно домашни птици и добитък, а над 200 хил. хектара оризови полета са значително повредени.Наводненията вече са преминали, но засегнатите райони все още се борят с усилията за почистване.Според първоначалните оценки на виетнамското правителство тайфунът „Яги“ е нанесъл предварителни щети на Виетнам в размер на около 1,6 млрд. долара, причинявайки загуба от около 0,15 % от брутния вътрешен продукт през тази година.Преди това тайфунът премина през Филипините и Китай.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102046165/nad-280-dushi-sa-zaginali-vav-vietnam-zaradi-taifun

Изстрели в близост до Тръмп, той е в безопасност

Експрезидентът и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп е в безопасност след изстрелите в близост до него във Флорида, съобщи предизборният му щаб и американската Сикрет сървис, съобщава БТА, като цитира Асошиейтед прес и Ройтерс.Засега не е ясно дали изстрелите са били насочени към него. Сикрет сървис, която е натоварена с охраната му, съобщи, че разследва инцидента, случил се малко преди 14 ч. местно време.“Експрезидентът е в безопасност“, съобщава службата.Преди около два месеца Тръмп беше одраскан по ухото при предполагаем опит за убийството му на митинг в Пенсилвания. Той се върна във Флорида този уикенд след посещение на Западното крайбрежие на САЩ, включващо нощен митинг в Лас Вегас и събитие за набиране на средства в Юта.Засега предизборният му щаб не съобщава други подробности. Говорител на шерифската служба на окръг Палм бийч съобщи, че няма данни за пострадали.Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис, която е съперничката на Тръмп на предстоящите президентски избори, са били информирани за случилото се и ще получават информация за разследването. Белият дом изрази облекчение, че Тръмп е в безопасност.Представител на силите на реда, пожелал анонимност, съобщи, че следствието се опитва да установи дали изстрелите са произведени на територията на игрището за голф във Западен Палм бийч, или само в близост до обекта.Синът на Доналд Тръмп, Доналд Тръмп – младши, съобщи е Екс, че местните сили на реда са му казали, че в храстите е бил открит автомат Калашников (АК-47) и е бил задържан заподозрян, отбелязва Ройтерс.Тръмп често играе голф сутрин, преди да обядва в своя голф клуб, един от трите, които притежава в щата Флорида. Мерките за сигурност около него са засилени след предишния инцидент през юли. Когато беше в Тръмп тауър в Ню Йорк, верига от камиони за боклук образуваха стена около сградата. На митинги на открито той вече говори иззад стена от бронирано стъкло, припомня АП.

Автор: Екип БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102046170/izstreli-v-blizost-do-tramp-toi-e-v-bezopasnost

Джеръми Корбин ще прави нова лява партия във Великобритания

Във Великобритания Джеръми Корбин, бивш лидер на Лейбъристката партия и предшественик на сегашния премиер Киър Стармър, възнамерява да основе нова лява партия в страната.Джеръми Корбин направи обръщение на специална среща на съмишленици, съобщи „Гардиън“. На нея присъстваха бившият генерален секретар на профъсюза Unite Лен МакКлъски и редица бивши независими кандидати за депутати. Партията ще се казва „Колектив“. Ключови фигури в групата казаха, че се надяват партията да действа като инкубатор за бъдещи лидери, които биха могли да заменят Корбин като лидер на левицата, и да се стремят да се състезават за места на следващите общи избори. Беше отбелязано, че в резултат на възхода на крайната десница и оформяне на дясно крило в Лейбъристката партия има нужда от запълване на вакуума в лявото пространство. Участващи в срещата казаха, че моментът е подходящ да започне планирането на нова политическа партия сега, когато е ясно, че Корбин и много от неговите поддръжници нямат бъдеще в Лейбъристката партия. Освен това се смята, че ако „истинската левица не действа за обединение сега, тогава правителството на Киър Стармър просто ще отвори вратата за Найджъл Фарадж като следващия премиер на страната“.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102046180/djerami-korbin-shte-pravi-nova-lava-partia-vav-velikobritania

Миграцията е основната тема на визитата на Киър Стармър в Италия

Британският премиер Киър Стармър ще бъде днес в Италия за обмен на опит за справяне с миграцията, съобщи Би Би Си. Стармър заяви преди първото си официално посещение в Рим, че е заинтересован да научи повече за схемата на Италия за изпращане на мигранти, спасени в морето, в Албания, за да обработи молбите им за убежище. Британският лидер трябва да се срещне с италианската си колежка Джорджа Мелони. На първо място в дневния ред ще бъде миграцията и как Обединеното кралство може да се поучи от Италия – членка на Европейския съюз, цел на най-големия брой пристигащи мигранти, но където наскоро се отбелязва драматичен спад. Би Би Си коментира, че Стармър и Мелони са премиери с доста разрличен политически бекграуд. Той започна в политиката, като се присъедини към младите социалисти и сега ръководи лейбъристко правителство в Обединеното кралство, докато тя започна с млади неофашисти и сега ръководи дясна коалиция в Италия. И двамата обаче имат желание да надградят върху решаващите аспекти на  европейските отношения. Тяхната среща става на фона на печалната новина от неделя за нови осем загинали мигранти в Ламанша, след като малката им лодка се преобърна. Би Би Си отбеляза, че основен момент за намаляване на имиграцията към Италия са финансовите сделки, сключени с Тунис и Либия – откъдето повечето хора тръгват за Европа. ЕС плати на Тунис 105 милиона евро през 2023 година, за да засили сигурността на границите и да обучи бреговата си охрана. Италия снабди страната с патрулни кораби и даде на правителството още 100 милиона евро за подкрепа на малки компании и инвестиране в образование и възобновяема енергия. Мелони също подписа голямо газово споразумение с Либия и Италия обучава и оборудва либийската брегова охрана.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102046183/migraciata-e-osnovnata-tema-na-vizitata-na-kiar-starmar-v-italia

Втори опит за покушение: Доналд Тръмп е добре, в безопасност е!

Доналд Тръмп е бил обект на ново покушение в голф клуба си във Флорида, съобщи ФБР, а от щаба на кампанията на кандидата за президент на Републиканската партия и правоохранителните органи съобщиха, че той е в безопасност и не е пострадал.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102046196/vtori-opit-za-pokushenie-donald-tramp-e-dobre-v-bezopasnost-e

Зеленски: На руския терор можем да се противопоставим само с далекобойни удари

Русия е използвала 128 управляеми бомби срещу Украйна през изминалото денонощие, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Бомбардирани са били Харков и селища в Сумска и Донецка област. Тази нощ Русия извърши нападение с дронове срещу Киев.

Автор: Елизабет Гогова – Източник : https://bnr.bg/post/102046225/zelenski-na-ruskia-teror-mojem-da-se-protivopostavim-samo-s-dalekoboini-udari