Археолози разкриха монашеската обител на свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на свети Теодосий Търновски, която е била издигната с ктиторството на цар Иван Александър. Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене и историците предполагат, че това е най-голямото за годината разкритие, което пренаписва историята, особено за местоположението на Търновската Света гора. За 35 дена теренна работа археолозите от Регионалния исторически музей във Велико Търново професор Хитко Вачев и Илиян Петракиев разкриха исихаската обител на Теодосий Търновски, в която той се оттегля като отшелник през втората половина на 14-и век. Свързвайки резултатите от археологическите проучвания с данните от „Житието на Св. Теодосий Търновски“, написано от самия Вселенски патриарх Калист, е установено, че разкритата църква е католиконът (основен храм) на манастира, чийто игумен е Теодосий Търновски, разказа професор Вачев:„И лично царят участва в строежа на църквата и пише: „И като носеше пясък на три пъпреща разстояние, той участва в градежа на църквата“.Според средновековната мярка това са 555 метра от реката. Точно на това място археолозите разкриват красивата и богато украсена църква със стенописи, лъжица за причастие и голям бронзов кръст, който е висял от тавата на храма.„Тук някъде е гробът на един български светец“, коментира професор Вачев, предполагайки, че до храма е погребан последователят на Свети Теодосий Търновски, свети Роман Търновски, който управлява манастира три години и е починал от туберкулоза.Археолозите казват, че този манастир дава нова насока в историческата наука с промяна на положението на Търновската Света гора. Има и хипотеза, че в близост, в една от подземните бази на Държавния резерв, е и самата пещера на Теодосий Търновски.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102047465

НС прие окончателно промени в Търговския закон

Депутатите приеха окончателно промени в Търговския закон. С тях се дава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък добавена стойност. За да се възползват, те не трябва да имат задължения към държавата и общините, както и данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски. Уреждат се и правилата за трансгранично преобразуване, като изискването е поне едно от участващите дружества да е създадено в съответствие със законодателството на друга държава член на ЕС или държава, която е страна по споразумението за Европейското икономическо пространство. 

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102047504/ns-prie-okonchatelno-promeni-v-targovskia-zakon

Данъчните са проверили близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от юли до септември

Националната агенция за приходите е проверила близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от края на юли до средата на септември. При част от проверките са изземани пари от каса с цел погасяване на задължения към хазната, съобщават от институцията. В повечето от контролните действия на приходната администрация са се включили и публични изпълнители, както и екипи от други институции: Агенция „Митници“, МВР, Министерството на туризма, БАБХ, РЗИ, Комисията за защита на потребителите, БИМ и ИА „Автомобилна администрация“, съобщават от НАП.Съвместните екипи от фискални инспектори и публични изпълнители са посетили над 430 търговски обекта с просрочени задължения към бюджета. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците, на обща стойност над 149 хил. лева.Предприети са и допълнителни действия и мерки за обезпечаване и събиране на задълженията на проверените лица, като в резултат на това в бюджета са постъпи суми в размер на над 1 млн. лв.Като цяло – за по-малко от два месеца – от края на юли до средата на септември, в рамките на контролната кампания на НАП по Черноморието, фискалните инспектори са проверили близо 4100 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др.Служителите на приходната агенция са съставили над 1000 акта за нарушения, като най-честите са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат, и наличностите в касата. В 60 от проверените търговски обекти е липсвало фискално устройство.Служителите на НАП са проверявали също и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.Много от собствениците на търговски обекти, които са били санкционирани за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности, са предпочели да не обжалват наложените актове, а да ги заплатят в 14-дневен срок.

Автор: Марта Младенова – Източник : https://bnr.bg/post/102047521/danachnite-sa-proverili-blizo-4-100-targovski-obekta-po-chernomorieto

Разбиха наркобанда в с. Приселци, разпространявала наркотици и вейп устройства със забранени субстанции

Организирана престъпна група, която отглежда, произвежда и разпространява високорискови наркотични вещества, състояща се от седем души на възраст между 18 и 32 години, е задържана във Варна.

Автор: Даниела Стойнова – кор. на БНР във Варна – Източник : https://bnr.bg/post/102047531/akcia-narkotici

Обществена поръчка за подмяна на 2 хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира" за 220,5 млн. лв. без ДДС

Националната електрическа компания е започнала обществена поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“, съобщи енергийният министър Владимир Малинов.Приоритет за правителството остава обратното въвеждане в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение в Югоизточна Европа.“Един изключително важен инвестиционен проект, чиято стойност се очаква да бъде около 220 милиона лева и който ще допринесе изключително много в няколко направления – първо, по отношение сигурността на електроенергийната система и възможността за париране на удар върху цените на електроенергията както за бита, така и за бизнеса.И на следващо място – ще допринесе изключително много след възобновяването на неговата дейност по отношение на увеличаване обема и възможността на използване на електроенергия от възобновяеми източници“, заяви министър Малинов.МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсацииДепутатите задължиха МС да изготви доклад за решенията на НС за бъдещето на „Марица-изток“

Автор: Мира Стефанова – Източник : https://bnr.bg/post/102047575/obshtestvena-porachka-za-podmana-na-2-hidroagregata-na-pavec-chaira-za-2205-mln-lv-bez-dds

Пожар на локомотив спря влака София – Варна до Чирпан, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан – в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София – Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч.Няма пострадали, има материални щети по локомотива, каза кметът Ивайло Крачолов, който е отишъл на гарата.Движението по линията е спряно за около един час. Огънят в локомотива е угасен, той не се е разпространил във вагоните на влака. Екипът на пожарната от Чирпан остава на място.Във влака са пътували 118 души, които ще бъдат превозени до Стара Загора и ще им се предложи алтернативен транспорт, допълни за Радио Стара Загора кметът.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102047579/pojar-na-lokomotiv-spra-vlaka-sofia-varna-do-chirpan

Адвокат Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор

Адвокатът от Софийската адвокатска колегия Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прие за сведение заявлението от Колев. След освобождаването на Иван Гешев като Обвинител 1 той отново се самономинира, но изборът беше замразен заради жалба до Конституционния съд. Миналият четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет възобнови процедурата и утре е първият ден за номинации.ВСС възобнови процедурата по избор на нов главен прокурорОрлин Колев: Много малка е вероятността да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурорСпоред приетите Правила за избор на главен прокурор,  предложения за кандидатури могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Служебният правосъден Мария Павлова вече обяви, че нито ще номинира, нито ще се съгласи да бъде номинирана за следващ обвинител номер едно.Правосъдният министър отхвърли възможността да участва в процедурата за избор на нов гл. прокурорАтанаска Дишева: Защо няма процедура за избор на председател на ВАС, а се активира за главен прокурор?

Автор: Силвия Великова – Източник : https://bnr.bg/post/102047582

МВнР и политици с реакции срещу изявленията на вицепремиера на РСМ Александър Николоски

Външното министерство и представители на различни парламентарни групи реагираха на изявленията на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски, който в телевизионно интервю е нарекъл българите „нецивилизовани“ и категорично е отрекъл двете страни да имат обща история.Запитан от водещата на македонската телевизия „Алфа“ дали е преднамерена липсата на знамето на Република Северна Македония на снимката на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска по време на посещението ѝ в България, вицепремиерът и министър на транспорта на Северна Македония Александър Николоски отговаря, че човек минимум трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие, каза македонският вицепремиер. Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон, заявяват от външното министерство. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от министерството.От прессекретариата на президента също публикуваха позиция по казуса:Президенството: Манипулацията на фактите и истеричните реакции на РСМ не будят оптимизъмАсен Василев от ПП-ДБ призова политиците в Скопие да спазват писмените споразумения, ако искат да станат членове на ЕС:“Смятам, че думите са обидни и непремерени. Македонските политици трябва да разберат едно – има писмено споразумение между ЕС, България и РСМ, което защитава българските интереси, с което македонците са се съгласили и те тябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влизат в Европейския съюз. Всякакви други емоционални изблици няма да помогнат под никаква форма. Трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това. Разбира се, че Европа трябва да излезе с реакции и всъщност нашето външно министерство трябва да работи с Европа, защото това вече не е проблем между България и Македония, а между Македония и Европа“.Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова Република Северна Македония да се извини на България и на българите. В прессъобщение до медиите се казва, че посланикът на Скопие в София трябва да бъде незабавно отзован, докато не бъде получено „подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ“.В официална позиция от „Възраждане“ заявяват: „Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима“. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура – включително и министър Николовски, се казва в позицията.От БСП настояват министерството на външните работи да извика посланика на Република Северна Македония у нас за обяснение. Депутатът от БСП Иван Иванов заяви:“Мисля, че външно министерство трябва да извика македонския посланик тук за обяснение. Защото подобен изказ обижда не само общата ни история, защото тя е факт. Аз мога да го кажа и като историк, че всяко едно твърдение за липса на обща история е една лъжа и фалшификация, категорично. В тази посока може да се посочат изключително много факти, включително цялата историческа общност в България е застанала зад тези факти и обстоятелства. Но реакцията на нашата страна трябва да бъде изключително остра при подобен език“. Според БСП реакцията на българската страна трябва да бъде „изключително остра“.  Българите в РСМ имат нужда от подкрепаПредседателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че Република Северна Македония няма място в ЕС: „Подобен тип реторика и държава, държавни ръководители на която си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС и няма да влязат. За общата история, аз съм историк, да ви кажа – то няма обща история по една проста причина, че това е българска история. Те са част от българската история. И тук може да се съгласим, имат нещо като история от 1944 – 1945 година когато ги създават по коминтерновска линия, като народ няма, защото са част от българската история. Всичко, което е исторически факт, е исторически факт. И точка по въпроса“.А лидерът на ИТН

Автор: Мария Филева – Източник : https://bnr.bg/post/102047593

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може АЕЦ „Козлодуй“ да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102047595

БНР кани партиите, коалициите и инициативните комитети за подписване на предизборно споразумение

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в кампанията за избори за народни представители, насрочени за 27 октомври 2024 г., за подписване на споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР – на 19 и на 20 септември, от 10 до 17 часа, в сградата на БНР – София, бул. „Драган Цанков“ №4.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102047618/bnr-kani-partiite-koaliciite-i-iniciativnite-komiteti-za-podpisvane-na-predizborno-sporazumenie

Акция по пътна безопасност се проведе и в Сливен

По повод инициативата „Ден без загинали на пътя“ КАТ-Сливен днес извършва 24-часов контрол на пътя. Целта на този тип контрол е да се популяризира идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. В усилията за подобряване на безопасността по пътищата се включиха Български червен кръст и Регионалната здравна инспекция. Акцията продължава до полунощ. Доброволците от БЧК раздаваха информационни брошури на спрените за проверка водачи, а от РЗИ отново обърнаха внимание на вредата от алкохола и наркотиците. Най-дисциплинираните получиха и подаръци.“Днес е ден без жертви на пътя. Заповядайте няколко бланки, които, ако ги разгледате със сигурност ще са ви много полезни“.В днешната акция водачите бяха проверяване за употреба на алкохол, редовни документи и за невръчени и неплатени фишове. Шофьор с 50-годишен стаж зад волана сподели кое е най-важното, за да не се стигне до тежки ПТП.“На пътя трябва внимание, знаците да се четат. Без наркотици и алкохол“.В детските градини пътните полицаи проведоха беседи с децата в рамките на Седмицата на детската пътна безопасност. „Децата получиха помагала, полицейски свирки, брошури за родителите и други“, каза главен инспектор Илиян Николов.“Основно за това, за което се говори, е безопасното пресичане на пътното платно, местата където трябва да го правят, начинът, по който трябва да се движат от и към учебните заведения“.КАТ-Сливен отбелязват, че през последната ученическа лятна ваканция няма нито едно ранено или загинало дете на пътя.

Автор: Стоян Радев – кор. на БНР в Сливен ​ – Източник : https://bnr.bg/post/102047633/akcia-po-patna-bezopasnost-se-provede-i-v-sliven

След гонка задържаха мигранти на бургаски булевард

Полицаи хванаха нелегални мигранти на един от булевардите в Бургас. Органите на реда са на място на бул. „Тодор Александров“. Заради час пик и блокадата на пътя в района е затруднено движението. На място са 7 полицейски коли. Задържани са двама грузински граждани, които са шофирали два автомобила. В тях са транспортирани 13 души. Те са се самоопределили като  сирийски граждани. От полицията допълниха, че до задържането се е стигнало след като единият от шофьорите не е спрял на стоп палка в местността „Пода“, където има порицейски патрул. Това е довело до преследването и принудителното спиране на булеварда до стадион „Черноморец“.

Автор: Калина Енчева – Радио Бургас – Източник : https://bnr.bg/post/102047673/spraha-avtobus-s-migranti-na-burgaski-bulevard

Президенството: Манипулацията на фактите и истеричните реакции на РСМ не будят оптимизъм

По повод поредните обидни квалификации към България от представител на правителството на РСМ от прессекретариата на президента Румен Радев заявиха, че откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония.От там допълват, че манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102047697/prezidenstvoto-manipulaciata-na-faktite-i-isterichnite-reakcii-na-rsm-ne-budat-optimizam

В правомощията само на НС е да извади от избирателните списъци т. нар. "мъртви души"

В правомощията само на Народното събрание е да извади от избирателните списъци така наречените „мъртви души“, но 50-ият парламент няма време да го направи. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който проведе във Велико Търново среща с областните управители и службите по гражданска регистрация в Северен централен район.“Мъртвите души“ в избирателните списъци няма как да бъдат извадени за изборите на 27 октомври, заяви в отговор на въпрос на БНР министър Росен Карадимов:“За това е необходима законодателна промяна, която трябва да бъде направена в законите, и волята на парламента да реши този въпрос. Той не е в правомощията нито на ЦИК, нито на правителството в момента. На 27 септември парламентът излиза във ваканция, така че в рамките на този период това не е възможно да бъде направено“.Ако се появят проблеми при машинното гласуване, както се случва на всички избори, би трябвало да се търси отговорност на фирмата, която обслужва машините, посочи министър Карадимов.Той покани всички политически партии да присъстват на процеса на инициализиране на машините.  

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102047699/v-pravomoshtiata-samo-na-ns-e-da-izvadi-ot-izbiratelnite-spisaci-taka-nar-martvi-dushi-no-50-iat-parlament-nama-vreme-da-go-napravi