Силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция

Силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища. Продължава да вали дъжд над голяма част от страната.Затворен поради наводнение е пътя  Неа Муданя – Каликратиа, съобщава пътна полиция. Наводнени участъци има на първия и втория ръкав на Халкидики. Пътува се по обходни маршрути през Полигирос.Има наводнени приземни етажи на хотели и къщи. Част от заведенията също няма да отворят днес.Хотелиерите съобщават,че поради лошото време туристите напускат по-рано, а масово се анулират резервации за следващата седмица.Днес продължава да вали в част от Северна Гърция,Евия и Пелопонес, където се очакват през деня да паднат и градушки. За туристите, които остават на почивка, властите издадоха предупреждение да се избягва влизане в морето, докато не премине бурята.Островите в Егейско море не са засегнати от дъждовете.Фериботите се движат по разписание.Засилен е трафикът на заминаващи през граничните пунктове с България, информират от полицията.Облачно с превалявания ще остане времето до сряда по прогнози на синоптиците.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102048915

19 палестинци са убити при израелски удар по училище в Газа

19 души са били убити, сред които осем деца, при изреалски въздушен удар, при който е било поразена сградата на училище в Газа, предаде Франс прес. Сред жертвите са 13 деца и шест жени, една от които е била бременна.Над 30 са ранените, сред които са деца и жени. Израелската армия обяви днес и за нови удари срещу цели на „Хизбула“ в Ливан ден след като нанесе такива в южната част на страната. В ударената сграда, намираща се в южното предградие на Газа ал-Зейтун, са живеели хиляди разселени хора. Според свидетели, цитирани от Франс прес, малко преди въздушното нападение е имало събиране на изгубили родителите си деца, които е трябвало да получат хуманитарна помощ от местна неправителствена организация.В същия район ал-Зейтун е извършена и друга атака, отново срещу училище, при която има ранени хора. Това са поредните израелски нападения срещу действащи или бивши училища в Газа, като в предишните случаи Тел Авив твърди, че в тях се помещават командни постове на „Хамас“. Ден по-рано Изреал нанесе и тежки въздушни удари в Ливан срещу цели на „Хизбула“ в южната част на страната. Над 30 души, сред които три деца бяха убити при бомбардировки в предградия на Бейрут, съобщиха от ливанското министерство на здравеопазването. Сред убитите са двама висши командири на „Хизбула“, потвърдиха от организацията. Един от тях е Ибрахим Акил, командир на елитно подразделение. Днес израелската армия обяви, че извършва нови въздушни удари срещу цели на „Хизбуа“ в Ливан, но без да дава повече подробности. Оттам съобщават, че при вчерашните атака са били убити 16 бойци на групировката.

Автор: Лъчезар Вълев – Източник : https://bnr.bg/post/102048958

Празникът на Цариброд събра етнически българи от региона

Председателят на Общинския съвет на населената предимно с етнически българи община Цариброд (Димитровград) в Сърбия Зоран Джуров откри тържествената сесия на Общинския съвет, организирана по повод днешния празник на общината, и призова да бъде открит още един ГККП между България и Сърбия.Той поздрави официалните гости и гражданите, които присъстваха на заседанието, и направи равносметка на важните за община Цариброд събития през изминалата година, съобщава БТА. Джуров обърна внимание в речта си на необходимостта да бъде открит още един ГКПП между България и Сърбия, който ще облекчи живота на стотиците, по думите му, жители на Цариброд, които ежедневно преминават граница.Вярвам, че компетентните институции в България ще разберат мъката на тези хора и ще вземат необходимите мерки, каза Джуров.Той отбеляза, че общината ще бъде съсредоточена върху проблемите с околната среда, пречистването на отпадните води, по-конкретно до година и половина – две ще бъде направена първа копка за пречиствателна станция в общината.Джуров спомена и демонстрационния тенис мач между Григор Димитров и Новак Джокович тази седмица в София.Ноле и Гришо показаха, че са мъдри хора, защото те дадоха добър пример за бъдещите поколения, изнесоха истински урок на всички, каза Джуров.Кметът на община Цариброд Владица Димитров използва тържествения случай, за да благодари на пожарникарите, доброволците, местните хора, лекарите, които са участвали тази година в гасене на пожари и в спасяване на животи.На тържественото заседание на Общинския съвет присъстват много граждани и гости. Това е централното събитие днес, когато тук се почита Рождество Богородично по стар стил.Сред гостите са посланикът на България в Сърбия Петко Дойков, генералният консул в Ниш Димитър Цанев, изпълнителния директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, кметове и заместник-кметове на общини от България и Сърбия, представители на сръбското правителство. Присъстват също така генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и на Българското национално радио Милен Митев.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102048984/praznikat-na-caribrod-sabra-etnicheski-balgari-ot-regiona

Украинската армия е ударила два военни склада в Русия

Украинската армия съобщава, че е ударила два военни склада в Русия. Атакуваните съоръжения са близо до южния град Тихорецк в Краснодарския край и недалеч от село Октябрски в Тверска област. По-рано от руска страна съобщиха за снощната масирана атака на украински дронове в няколко района на Русия. При атаките има нанесени материални щети, няма жертви. Местните власти са наредили и евакуация на местното население на някои места. Руските власти са свалили над 100 украински дрона над територията си през изминалата нощ, предаде Франс прес като цитира съобщение на руското министерство на отбраната в „Телеграм“. Безпилотниците са атакували цели в Брянска и Тверска област, както и в Краснодарския край. Руските власти са евакуирал над 1200 души от село, намиращо се в южната част на страната в Тихорецкия район, след като украински дрон предизвикал пожар и последвала огромна експлозия. Според различни съобщения е бил ударен склад за боеприпаиси. Местните жители са били евакуирани, но не се съобщава за жертви, написа в „Телеграм“ Вениамин Кондратиев, губернаторът на Краснодарския край, който краничи с окупирания от Москва Крим. На разпространени в социалните мрежи кадри се вижда мощна експлозия в нощното небе, наподобяваща фойерверки преди силната ексползия. На други кадри се чуват сирени за тревога в самия град Тихорецк. Съобщения за паднали отломки от дронове има и от властите в западната Тверска област, близо до град Торопец. Не е наредена евакуация на местните, но временно бе затворена важна магистрала в района. Атаката предизвика и известно прекъсване на пътническите влакове, като железопътните служби казаха, че влак, пътуващ от Москва за западния град Псков, е бил пренасочен по алтернативен маршрут.

Автор: Лъчезар Вълев – Източник : https://bnr.bg/post/102049008/ukrainskata-armia-e-udarila-dva-voenni-sklada-v-rusia

Ердоган е поискал да се срещне с Башар Асад в Ню Йорк

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал да се срещне със сирийския си колега Башар Асад в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН, за да „нормализират“ отношенията си. Това съобщи самият Ердоган преди заминаването си за Ню Йорк. Двете страни прекъснаха всички официални отношения през 2011 г., след началото на сирийския конфликт. Турският президент, който безуспешно подкрепяше усилията на сирийските бунтовници за сваляне на режима на Башар Асад, от няколко месеца търси сближаване със сирийския президент и го покани в Турция – засега без резултат, отбелязва Франс прес.  Анкара, която контролира обширни територии в северозападната част на Сирия,  е приела над 3,2 милиона сирийски бежанци, според официални данни на ООН.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102049025/erdogan-e-poiskal-da-se-sreshtne-s-bashar-asad-v-nu-iork

Мицотакис ще се срещне с турския президент Ердоган в Ню Йорк

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където се очаква да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БТА.Срещата ще се състои вероятно в понеделник или вторник. Правителствени източници посочиха, че Гърция остава ангажирана с гръцко-турския диалог, без обаче да прави компромиси с червените си линии по въпросите на суверенитета.Мицотакис ще говори пред Общото събрание на ООН в четвъртък и ще проведе серия от срещи с чуждестранни лидери, включително с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с арменския премиер Никол Пашинян.Според гръцката обществена телевизия ЕРТ речта на гръцкия премиер пред Общото събрание на ООН ще бъде фокусирана върху важните глобални геополитически и технологични предизвикателства на съвремието. Той ще подчертае също така предстоящата роля на Гърция като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и ще обърне внимание на кипърския въпрос.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102049027/micotakis-shte-se-sreshtne-s-turskia-prezident-erdogan-v-nu-iork

Албин Курти обвини западните официални представители в отстъпчивост към Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти обвини западните официални представители в „отстъпчивост“ към Сърбия, която по думите му е мотивирана от прекомерните страхове, че Белград може да се приближи още повече към Москва.В интервю за Ройтерс Курти каза, че Европейският съюз не успява да играе ролята на „рефер“ в прилагането на договореното с посредничеството на ЕС споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.От инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Сърбия се опитва да запази баланс между традиционно близките си връзки с Москва и отношенията си със Запада, който е съществен източник на инвестиции, отбелязва агенцията. Тя не се присъедини към западните санкции срещу Русия, но осъди инвазията. Официални представители на ЕС и САЩ хвърлиха голяма част от вината върху Курти за липсата на напредък в прилагането на споразумението между Сърбия и Косово, сключено през март миналата година в Охрид, Северна Македония.Курти обаче отхвърли тези твърдения и заяви, че Западът не обръща внимание на сръбските нарушения на споразумението.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102049028/albin-kurti-obvini-zapadnite-oficialni-predstaviteli-v-otstapchivost-kam-sarbia

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк

Русия въведе „местна извънредна ситуация“ в южния град Тихорецк, след като разпореди евакуация след атака на украински дрон, който според Киев е поразил оръжеен склад, предаде Франс прес.Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев заяви в социалните мрежи, че е въведен „режим на местно извънредно положение, за да се организира помощ за хората и бързо да се решат всички въпроси, свързани с инцидента“.По-рано украинската армия съобщи, че е ударила два военни склада в Русия.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102049030

Германия настоява за успокояване на напрежението в Близкия изток

Германия заяви, че има спешна нужда от успокояване на напрежението в Близкия изток, тъй като войната на Израел срещу „Хамас“ в Газа заплашва да се разпространи и в Ливан,  съобщава Франс прес. „Имаме спешна нужда от конкретни мерки в Близкия изток, за да се разсее напрежението и да се избегнат още цивилни жертви“, заявиха от германското външно министерство в платформата „Х“. Външният министър Аналена Бербок е в контакт с израелските и ливанските си колеги, за да обсъдят следващите стъпки, се посочва още в съобщението.Говорител на правителството заяви, че трябва да е възможно дипломатическо решение на конфликта.  Канцеларията на канцлера Олаф Шолц предупреди, че един регионален пожар ще има ужасни и трайни последици за населението на целия регион, което ще доведе до „катастрофални“ разрушения.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102049032/germania-nastoava-za-uspokoavane-na-naprejenieto-v-blizkia-iztok

Израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан

Тази вечер израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на „Хизбула“ в Ливан, след като по-рано през деня обявиха, че са поразили хиляди ракетни установки и други цели.Военните „в момента нанасят удари по цели, принадлежащи на терористичната организация „Хизбула“ в Ливан“, се казва в изявлението, цитирано от Франс прес.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102049040/izraelskite-voenni-saobshtiha-che-nanasat-udari-po-oshte-celi-na-hizbula-v-livan

Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето в Ню Йорк

Министър-председателят Димитър Главчев е в САЩ за участие в Срещата на върха за бъдещето. Форумът, който ще се състои на 22 и 23 септември в Ню Йорк, е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят, съобщиха от правителствената пресслужба.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102049083/glavchev-shte-uchastva-v-sreshtata-na-varha-za-badeshteto-v-nu-iork

Зеленски съобщи за удари по руски оръжейни складове

Руската армия е ударила многоетажен жилищен блок във втория по големина град на Украйна Харков. Ранени са най-малко 12 души. Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на военните за поредни удари по руски оръжейни складове.

Автор: Елизабет Гогова – Източник : https://bnr.bg/post/102049093/zelenski-saobshti-za-udari-po-ruski-orajeini-skladove

В Мюнхен откриха 189-ия бирен фестивал Октоберфест

Днес в Мюнхен бе открит 189-ият бирен фестивал Октоберфест. Полицията в града повиши мерките за сигурност и обяви, че ще бъдат обособени няколко зони, забранени за оръжие.Полицията в Мюнхен е създала зони, забранени за носене на ножове. Те обхващат няколко мюнхенски гари. Забраната важи за времето на бирения фестивал Октоберфест. Съответните заповеди са в сила от 6 часа сутринта на 21 септември до 6 часа сутринта на 7 октомври.През това време на железопътните гари и в близост до тях не се допуска носенето на опасни инструменти, огнестрелни оръжия, сигнални оръжия, режещи и пробождащи оръжия или ножове от какъвто и да е вид. Целта е да се предотвратят криминални престъпления и да се предпазят пътниците и самата полиция от нападения. Подобни временни зони за забрана на оръжия вече бяха създадени по време на Европейското първенство по футбол на „Фен милята“ в Берлин през лятото. След терористичното нападение в Солинген преди четири седмици, при което загинаха няколко души, град Мюнхен преразгледа концепцията си за сигурност за фестивала, който привлича милиони посетители от цял свят. Например, на входовете ще бъдат поставени метални детектори. Оръжията са забранени на територията на фестивала.

Автор: Капка Тодорова – кор. на БНР в Германия – Източник : https://bnr.bg/post/102048994/v-munhen-otkriha-189-ia-biren-festival-oktoberfest

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности. Руският премиер Михаил Мишустин е одобрил списък на страните, предаде ТАСС. Списъкът включва 47 държави и територии, които „провеждат политика, налагаща разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на традиционните руски духовни и морални ценности“. В него са включени Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия, Франция, Германия, Япония и други държави.От страните от ЕС не са включени само Словакия и Унгария, а освен това от страните от НАТО не е включена Турция.Източник, запознат с подготовката на документа, заяви пред ТАСС, че списъкът е одобрен в съответствие с президентския указ за оказване на хуманитарна помощ на чужденци, които споделят традиционните духовни и морални ценности.По този начин жителите на тези държави ще могат да получат право на временно пребиваване в Русия по опростена процедура, ако не приемат „деструктивните идеологически нагласи на своите страни“.През август руският президент Владимир Путин подписа указ за опростена процедура за кандидатстване за преселване в Русия като хуманитарна подкрепа за чужденци, които не приемат „деструктивните неолиберални нагласи в своите страни“.

Автор: Екип на БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102049036

Робърт Дженрик: Сред бежанците на Острова има заподозрени в тероризъм

Във Великобритания основният претендент за нов лидер на Консервативната партия Робърт Дженрик заяви, че десетки заподозрени в тероризъм са прекосили Ламанша с малки лодки. Робърт Дженрик е бивш министър, отговарящ за имиграцията. В статия в „Сънди телеграф“ той посочва, че лица, свързани с терористичните организации Ислямска държава и „Ал Кайда“, са сред пристигналите, твърдящи, че са бежанци. „Сънди телеграф“ отбелязва, че казаното от Дженрик е първи път, когато подобна информация се оповестява публично и идва, след като премиерът Киър Стармър отмени плана за Руанда, който предвиждаше пристигащи с малки лодки през Ламанша да бъдат депортирани до африканската държава. Британският премиер обеща да разбие бандите за трафик на хораДженрик допълва, че най-малко 1000 души, пристигнали с малки лодки през годината, преди той да стане министър на имиграцията през 2022 година, са били „свързани с престъпност от всякакъв вид“. В статията той предупреждава, че премахването на схемата за депортиране в Руанда е направило Великобритания по-уязвима за терористични нападения в бъдеще. Бившият министър на имиграцията смята, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция за правата на човека, като я обвини за осуетяването на депортациите. Правителствен източник отхвърли критиките на Дженрик като отбеляза, че рекорден брой нелегални мигранти са пристигнали във Великобритания точно, когато той е бил министър и че е време той и приятелите му да признаят, че провалът на тяхната партия е подкопал британската гранична сигурност.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102049165/robart-djenrik-sred-bejancite-na-ostrova-ima-zapodozreni-v-terorizam

Промяната идва: Годишен конгрес на лейбъристите в Ливърпул

„Промяната идва“, заяви британският премиер и лидер на Лейбъристката партия Киър Стармър в навечерието на годишния конгрес на партията, който се открива днес и ще продължи до сряда включително. Конгресът на управляващите лейбъристи идва след няколко трудни седмици за новото правителство след повдигнати въпроси за дарения на дрехи и подаръци за водещи политици. Киър Стармър, вицепремиерът Анджела Рейнър и министърът на финансите Рейчъл Рийвс бяха критикувани за приемането на дрехи на стойност хиляди паунда от дарители, макар и вече да заявиха, че на тази практика ще бъде сложен край. Иначе лейбъристите се събират за първия си конгрес като управляваща партия от 15 години насам. Обръщайки се към лондонските лейбъристи на събитие в навечерието на конгреса, Стармър каза, че хората ще „погледнат с гордост назад към лейбъристкото правителство от 2024 година по начина, по който гледат на това от 1945 година“. Сравнението на е случайно, защото лейбъристкото правителство от 1945 година може да се похвали с някои от най-големите си постижения, включително създаването на Националната здравна служба. Премиерът освен това използва деня преди официалното начало на конференцията, за да постави отново акцент върху една от ключовите си политики – ускоряване на жилищното строителство. Преди конгреса Стармър и Рейнър проведоха срещи със синдикатите, които допринасят за партийната хазна, на фона на съмнения, които някои имат относно „зелената програма“ и как политиките могат да се впишат в бъдещето на традиционните индустрии. Синдикални лидери предупредиха ръководството на партията, че трябва да се вслуша в гласовете на синдикатите.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102049130/promanata-idva-godishen-kongres-na-leibaristite-v-livarpul

Избори за местна власт в германската провинция Бранденбург

В източногерманската провинция Бранденбург днес се провеждат избори за местна власт. Според последните социологически проучвания води крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, следвана от социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц. Изборните резултати вероятно ще окажат влияние върху кандидатурата му за втори мандат след федералните избори догодина.

Автор: Весела Владкова – Източник : https://bnr.bg/post/102049102/izbori-za-mestna-vlast-v-germanskata-provincia-brandenburg

САЩ призоваха американците в Ливан да напуснат страната

Вашингтон призова американците, намиращи се в Ливан, да напуснат страната на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка „Хизбула“, докато все още има на разположение пътнически полети, предаде АФП. По-рано израелските власти забраниха струпванията на хора в целия район от северния град Хайфа до границата с Ливан. Въвеждането на мярката е заради очаквания отговор на групировката „Хизбула“, след като по-рано при израелски удар в Ливан бяха ликвидирани командири от шиитското движение. По последни данни, цитирани от Ройтерс, при тези удари са били убити 37 души, от които 16 – членове на Хизбула, 2 от тях – представители на висшето ръководство. От израелската армия информират, че в последните часове са нанесли масирани удари в Южен Ливан, след като са засекли приготовления на Хизбула за обстрел на селища в Израел. По данни на израелското командване от началото на деня са унищожени 400 ракетни установки на „Хизбула“. Израелски военни сили са щурмували офиса на телевизия „Ал Джазирa“ в град Рамала на Западния бряг. Базираният в Катар канал излъчи на живо кадри от минутите, в които израелските войски се появяват на вратата и биват допуснати да влязат в офиса на канала. Те предават военна заповед на един от служителите на телевизията за затваряне на канала за 45 дни. Няколко минути по-късно предаването е прекъснато. В изявление Синдикатът на палестинските журналисти осъди израелския ход, заявявайки, че „това произволно военно решение се счита за поредно нарушение срещу журналистическата работа и разкрива престъпленията на окупацията срещу палестинския народ“. През май израелските власти нападнаха хотелска стая в Ерусалим, използвана от „Ал Джазира“ като офис, след като правителството реши да закрие местните операции на телевизионната станция, като заявиха, че заплашва националната сигурност.

Автор: Георги Налбантов – Източник : https://bnr.bg/post/102049089/sasht-prizovaha-amerikancite-v-livan-da-napusnat-stranata

Обявиха новото правителство на Франция с премиер Мишел Барние

Новото правителство на Франция с премиер Мишел Барние беше обявено снощи след продължителни преговори и политическа нестабилност, докато лявата опозиция излезе на протести. Новото дясноцентристко правителство на Франция е сформирано след многократни отлагания. Ключови министерства са поети от фигури от коалицията на президента Еманюел Макрон: Жан-Ноел Баро става външен министър, Антоан Арман поема финансите, а Лоран Сен Мартен – бюджета с почти непосилната задача да намали дефицита и да постигне парламентарен консенсус за това. Мнозинството от французите одобрява новия премиер на страната Мишел БарниеКонсервативният политик Брюно Ретайо е назначен за министър на вътрешните работи с мисията да отговори на очакванията относно сигурността и особено на натиска на крайната десница. Себастиан Льокорню остава министър на въоръжените сили. В кабинета остават и действащи сега министри като Рашида Дати която остава министър на културата. В реакция крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон веднага пожела Франция да се отърве възможно най-бързо от новия кабинет, който няма никакво бъдеще и според националиста Жордан Бардела. Вчера хиляди опоненти на президентската политика отново протестираха на улицата.

Автор: Юлия Талева – кор. на БНР в Париж – Източник : https://bnr.bg/post/102049099/obaviha-novoto-pravitelstvo-na-francia-s-premier-mishel-barnie