27 кандидати за едно депутатско място във Велико Търново

27 кандидати ще се съревновават за едно депутатско място в Четвърти многомандатен избирателен район Велико Търново, който ще изпрати в 51-ия парламент осем народни представители. Жените кандидати са три пъти по-малко от мъжете. За вота на 27 октомври кандидатите за народни представители във Великотърновска област са с 54-има по-малко от последните парламентарни избори през юни тази година, съобщи за БНР заместник-председателят на РИК Цветомира Йорданова:“Регистрирани общо 214 кандидати от 26 листи. Имаме една листа от един човек“.Бившият здравен министър професор Костадин Ангелов за седми пореден път е водачът на ГЕРБ-СДС в региона. Листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ отново води адвокат Людмила Илиева. Мариана Бояджиева е новият водач на социалистите, а Ангел Янчев е новият водач на „Възраждане“. Без промяна са водачите на листите на „Има такъм народ“ – професор Андрей Чорбанов, и на „Величие“ – Павлин Петров. Йордан Цонев е първи във великотърновската листа на „ДПС – Ново начало“, а Ерджан Алкова повежда листата на Алианса за права и свободи.На двама кандидат-депутати е отказана регистрация, посочи секретарят на РИК Йоана Иванова:“Некоректни ЕГН-а. Бяха дадени указания на представляващите съответните формации, които не ги отстраниха в указания срок“.Най-младият кандидат за народен представител от региона е на 21 години, а най-възрастният е на 79.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/102050195

Готова е аутопсията на пребитата жена в Перник

Готова е аутопсията на пребитата от непълнолетен младеж жена в Перник, съобщиха от прокуратурата.Причината за смъртта ѝ е двустранна бронхопневмония.Белодробното възпаление се е развило заради настъпилата в резултат на побоя исхемия на централната мозъчна артерия и продължилото близо два месеца залежаване.След като бъде изготвена новата съдебно-медицинска експертиза ще бъде повдигнато по-тежко обвинение на извършителя на побоя.Досега той бе обвинен в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Повдигат обвинение за причиняване на смърт на 17-годишен, пребил жена в ПерникСъдят непълнолетен за убийство на жена в Перник

Автор: Елена Тамакярска – Източник : https://bnr.bg/post/102050202/gotova-e-autopsiata-na-prebitata-jena-v-pernik

В сряда ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината за изборите

Днес изтече срокът, в който регистрираните за участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври партии, коалиции и инициативни комитети подаваха заявления за регистрация на листите си с кандидати за депутати. 

Автор: Цветелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/102050203/v-srada-cik-shte-opredeli-chrez-jrebii-nomerata-v-buletinata-za-izborite

Андрей Цеков води листата на ПП-ДБ в Благоевград

С три часа закъснение от обявеното време от коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ регистрираха четвъртата за Благоевград пълна листа с кандидати за народни представители. Първите две места са поделени между коалиционните партньори. Водач отново е бившият регионален министър Андрей Цеков, а втори е областният лидер на ДСБ д-р Радко Тумбев от Разлог. „Тези избори ще бъдат тест за това дали хората ще продължат да живеят в завладяната държава, или ще намерят куража да повярват в бъдещето“, заяви преди регистрацията на листата в РИК-Благоевград Андрей Цеков: „Седми парламентарни избори от април 2021 година, което е абсолютно ненормално. Трябва да си кажем истината защо ходим на избори – защото една голяма част от политическата класа неистово се стреми да запази порочната система на завладяната държава. Смятам, че тези избори са тест за гражданското ни общество изобщо – доколко в него има енергия да живеем в една по-добра държава. Времето ще покаже дали е дошло осъзнаването в обществото, за да направим тази стъпка. Ако не е дошло, ще вървим и в следващите избори“. Лекари, юристи, учители, хора на иновативния бизнес преобладават в листата на ПП-ДБ, което е в унисон с приоритетите на партиите в коалицията:“Една балансирана, хубава листа, която гледа към бъдещето“.

Автор: Кети Тренчева – кор. на БНР в Благоевград – Източник : https://bnr.bg/post/102050207/andrei-cekov-vodi-listata-na-pp-db-v-blagoevgrad

Зов за помощ: Зоя Пенева се нуждае от средства за лечение

Зоя Пенева страда от рядко неврологично заболяване – Киста на Тарлов. Този тип кисти причиняват нетърпима болка и нарушават функцията на различни органи и системи в тялото. Лечението им е само оперативно. Ако интервенцията не бъде извършена навреме, заболяването може да доведе до пълна инвалидност, придружена с болка, която не се повлиява от никакви медикаменти. Такива операции обаче не се правят в България. Затова Зоя се свързва с клиника в Кипър – една от малкото в света, където заболяването се лекува успешно. Необходимата за операцията сума е 55 900 евро, която е непосилна за семейството. На Зоя е насрочена и възможна дата за интервенцията – 17 октомври 2024 г. и именно затова тя се нуждае от нашата помощ спешно. Нека заедно подарим на младата жена възможността да живее без болка, да създаде семейство и да работи. Ако искате да помогнете, може да преведете средства за кампанията чрез платформата pavelandreev.org ТУК или по следната банкова сметка: Банка: ДСК IBAN BG49STSA93000031201877 Титуляр: Зоя Иванова Пенева Основание: Дарение.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102050213/zov-za-pomosht-zoya-peneva-se-nuzdae-ot-sredtva-za-lechenie

Загиналият при катастрофата край Стара Загора е полицай

Служител на Областната дирекция на полицията в Стара Загора е загиналият при инцидента на околовръстния път на Стара Загора в късния следобед, съобщават от МВР. Загинал и ранени при катастрофа край Стара ЗагораСигналът за катастрофата е подаден малко след 17:40 ч. По първоначална информация два леки автомобила са се сблъскали челно, след като един от тях навлиза в насрещното платно. На място е загинал шофьорът на колата, която се е движела в собствената си лента. От полицията в Стара Загора по-рано уточниха, че при инцидента е пострадал един човек. Причините се изясняват. Министърът на вътрешните работи Атанас Илков изказва съболезнования на семейството и близките на починалия служител. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102050216/zaginaliat-pri-katastrofata-krai-stara-zagora-e-policai

Тегли се жребият за изборите на 27 октомври

Централната избирателна комисия ще проведе жребий за номерата в бюлетината за гласуване за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., както и за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите на 27 октомври 2024 г. Жребият ще се състои в сряда следобед. Тегленето на жребиите ще се извърши публично и на него могат да присъстват представители на регистрираните в ЦИК партии и коалиции, както и на средствата за масово осведомяване. За участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври към момента са регистрирани 22 партии и 9 коалиции. За участие като независими кандидати, издигнати от Инициативни комитети, в РИК заявление са подали двама души. Това са Николай Наков за 3 МИР – Варна и за 25 МИР – София, както и Чавдар Попов за 15 МИР – Плевен. Ето кои са формациите, които ще участват в изборите, по реда на регистрацията им в ЦИК: 1. ПП „“Партия на Зелените“ 2. ПП „Атака“ 3. ПП „Булгари“ 4. ПП „Български национален съюз „Нова демокрация“ 5. ПП „Възраждане“ 6. ПП „Има такъв народ“ 7. ПП „КОЙ – Компетентност, отговорност, истина“ 8. ПП „Народна партия истината и само истината“ 9. ПП „Правото“ 10. ПП „Пряка демокрация“ 11. ПП „България на труда и разума“ 12. ПП „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“ 13. ПП „Социалистическа партия български път“ 14. ПП „Морал единство чест“ 15. ПП „Глас народен“ 16. ПП „Народна партия свобода и достойнство“ 17. ПП „ВМРО – българско национално движение“ 18. ПП „Величие“ 19. ПП „Бригада“ 20. ПП „Български съюз за директна демокрация“ 21. ПП „Български възход“ 22. ПП ВОЛТ 23. КП „Движение за права и свободи – Ново начало“ 24. КП „Моя страна България“ 25. КП „Русофили за България“ 26. КП „Свободни избиратели“ 27. КП „Синя България“ 28. КП „Продължаваме промяната – Демократична България“ 29. КП „БСП – Обединена левица“ 30. КП ГЕРБ-СДС 31. КП „Алианс за права и свободи“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102050227

Депутатите решават за забраната за продажба на райски газ

Народното събрание ще заседава днес и утре преди да излезе в едномесечна предизборна кампания. В предпоследния ден депутатите окончателно ще обсъдят промените в Закона за здравето, част от които предвиждат пълна забрана за продажба на райски газ, освен в случаите, предвидени от закона. В пленарната зала на второ четене влиза обединен законопроект за изменение и допълнение на закона за здравето, на основата на 4 отделни законопроекта, приети на първо четене – два на ПП-ДБ, на БСП и на „Има такъв народ“. ПП-ДБ предлагат подобряване на нормативната уредба по отношение на обхвата и функционалността на Националната здравно-информационна система и за преодоляване на диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности от разстояние. От ИТН предлагат създаването и въвеждането на мобилна медицинска помощ чрез специализирани здравни автомобили. Те ще имат за цел да посещават населени места, в които няма общопрактикуващи лекари или постоянен медицински пункт. Промените в закона за здравето, внесени от БСП, предвиждат пълна забрана за продажба на диазотен оксид, известен като „райски газ“, и на пълнители с райски газ, на физически и юридически лица, с изключение за медицински цели и за случаите, предвидени в закона за храните. В програмата на парламента е и второто четене на измененията в закона за подпомагане на земеделските производители, с които се прецизират правилата при кандидатстване за директни плащания. Народните представители ще обсъдят и окончателните промени в закона за гражданската регистрация, насочени към преодоляване на т.нар. изборен туризъм. В тях е предвиден ред, при който, ако граждани не могат да докажат правото да пребивават в определен имот, да бъдат служебно регистрирани на имоти, определени от общините, като депутатите трябва да запишат какво ще се разбира под „служебен адрес“. С други текстове се предвижда да се създаде комисия с участието на кмета, която да извършва проверки на адреси, за да се установи дали има злоупотреби с фиктивни регистрации.

Автор: Виолета Ашикова – Източник : https://bnr.bg/post/102050263/deputatite-reshavat-za-zabranata-za-prodajba-na-raiski-gaz

Президентът Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН

Очаква се днес президентът Румен Радев да направи изказване по време на Общия дебат на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема е „Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102050266/prezidentat-radev-shte-napravi-izkazvane-pred-obshtoto-sabranie-na-oon

Байдън пред ООН: Ние сме тук, за да служим на хората, а не обратното

Украйна, Близкият Изток и Изкуственият интелект бяха сред темите, който засегна американският президент Джо Байдън в последната си реч пред Общото събрание на ООН.  Байдън пред ООН: Войната на Путин не постигна основната си целВ речта си пред представителите на световната общност Джо Байдън призова държавите да се обединят на фона на разрастващия се конфликт в Близкия Изток, продължаващата война на Русия в Украйна и нарастващо влияние на Китай, което предизвиква загриженост. 

Автор: Светослав Козловски – Източник : https://bnr.bg/post/102050270/baidan-pred-oon-nie-sme-tuk-za-da-slujim-na-horata-a-ne-obratnoto

Кондов: Страните от НАТО ще бъдат наистина сигурни, когато Украйна стане пълноправен член

Страните-членки ще бъдат наистина сигурни, когато Украйна стане пълноправен член на НАТО. Това е заявил служебният външен министър Иван Кондов по време на изказването си на традиционната Трансатлантическа вечеря на министрите на външните работи на Европейския съюз и НАТО, съобщават от Министерството на външните работи.Президентът Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООНОт ведомството уточняват и че Кондов е откроил усилията на България в подсилването на източния фланг на Алианса, както и на сигурността в региона на Черно море. От прессъобщението става ясно и че външният ни министър е обсъдил с представители на Американския еврейски комитет включването ни в Програмата за безвизови пътувания за Съединените щати.Байдън пред ООН: Ние сме тук, за да служим на хората, а не обратното

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102050280

Разделеното ДПС – а сега накъде? В Кърджали са повече въпросите, не отговорите

За първи път от своето създаване най-голямата организация на ДПС в страната – тази в Кърджали, ще се яви на изборите разделена. С две коалиции и две кандидат-депутатски листи.

Автор: Валя Апостолова – кор. на БНР в Кърджали – Източник : https://bnr.bg/post/102050293/razdelenoto-dps-a-sega-nakade-v-kardjali-sa-poveche-vaprosite-ne-otgovorite

Арестуваха нападателя на зам.-директора на 42-ро ОУ в София

Извършителят на побоя над зам.-директора на столичното 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“ е задържан след бързата реакция на служители от Пето РУ. Арестуваният е 42-годишен мъж, неизвестен на МВР. Той е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Разследването по случая продължава.

Автор: Николай Христов – Източник : https://bnr.bg/post/102050306/arestuvaha-napadatela-na-zam-direktora-na-42-ro-ou-v-sofia

Кирил Петков: Не държим да имаме министри или премиер, държим на конкретни политики

Не държим да имаме министри, не държим да имаме министър-председател, но държим политиките, които вярваме, че са добри за България, да бъдат част от програмата за управление. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Ако кажем, че можем да си имаме доверие със същите хора, с които днес ще стоим в парламента, ако си имахме доверие с тях, ние нямаше да ходим на следващи избори. За какво са ни следващи избори, ако си имахме доверие? Това, което слагаме в момента пред българските граждани, като модел, е модел, в който може да има управление, без партиите да си имат доверие. Това е моделът, който го виждаме в Италия, Франция, на равно отдалечен премиер с обществено доверие – иконимст или юрист, който да припознае основните политики в програмите ни и тук е важно да се каже, че част от политиките са за бъдещето, за младите, за доходите, но част от тях са антикорупционните. Но този модел разрешава, без да си имаме взаимно доверие между партиите, все пак да не се отива на осми избори. Доверието много трудно се изгражда и много лесно се руши“, каза Кирил Петков. Равносметката за последните 9 месеца управление на ПП-ДБ според Петков:  „Не направихме едно решение, което да е функция на страх или на корупция. Да, направили сме няколко грешки, но винаги мотивацията ни беше – „това е нашата визия за България напред, ние действаме и с хората, с които не можем да продължим, спираме да работим“. Ако ГЕРБ беше продължил да се движи по антикорупционните ни политики, трите закона по ПВУ, щеше да има ротация. Но тогава си спомняте как имаше едно споразумение, на което имаше реформи, но нямаше дати. От наша гледна точка ние сме в политиката, защото вярваме, че България може да бъде една нормална европейска държава. С който и както може да я придвижим напред, бихме я движили напред. Има хора в българската политика и партии, които могат да говорят хубавите думи, но когато опре до действия, не са готови да го направят.“ Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ смята, че шансовете на коалицията за добри изборни резултати са високи. „Защото в тази кампания се връщаме към основата, за която влязохме в политиката. От една страна борбата с корупцията продължава, тя се оказа много дълга и не може да е основният фокус – сега се връщаме към инвестиция към хората, към младите, към бъдещето на България. Тази политика се случваше последните 3 години непрекъснато – направихме безплатните детски градини, имаше различни специални данъчни облекчения за младите семейства, но това някак винаги оставаше на заден план, в сравнение с калните битки, кризите. Искаме да кажем на хората: Няма бъдеще на България без да се инвестира в младите хора, в човешкия капитал, в здравеопазването и това ще бъде акцент в нашата кампания.“Цялото интервю можете да видите в сайта на БНТ.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102050324/kiril-petkov-ne-darjim-da-imame-ministri-ili-premier-darjim-na-konkretni-politiki

Ефтим, Светла и Мария и техният "Един Процент Промяна", който връща вярата в дарителството

                                     „Много бързо установихме, че нуждата е голяма, че ще има доста нови приятели, които ще направим по пътя си и всъщност това нещо ни вдъхновяваше…“

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102049624/eftim-svetla-i-maria-i-tehniat-edin-procent-promana-koito-vrashta-varata-v-daritelstvoto

154 кандидат-депутати от Врачанско се борят за 6 места в НС

154-ма са кандидатите за 6-те депутатски места от област Враца. За участие в предсрочните избори в Районната избирателна комисия са регистрирани 16 партии и 10 коалиции. Няма отказана регистрация, съобщиха от комисията. С пълни листи от 12 души участват само две коалиции. Три формации имат само по един кандидат. 

Автор: Ива Антонова – кор. на БНР във Враца – Източник : https://bnr.bg/post/102050344/154-kandidat-deputati-ot-vrachansko-se-borat-za-6-mesta-v-ns