Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са сред предизвикателствата, на които 9-те държави-членки ще дадат общ отговор в новата ситуация в региона. Министерската среща ще обсъди и засилването на ролята на средиземноморските страни в европейския дневен ред, казаха от правителството в Никозия. Държавите ще координират своите действия и ще набележат общи политики за изпълнение в мандата на новата Европейска комисия и при променящите се геополитически условия. Целта им е Средиземноморието, с неговите проблеми и възможности, да остане високо в приоритетите на ЕС, още повече, че политическите насоки на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за следващите пет години включват обявяването на нов „Средиземноморски пакт“, подчерта кипърският заместник-министър по европейските въпроси Марилена Рауна. Двудневното министерско заседание е и подготовка за срещата на високо равнище на държавните лидери на страните от групата MED9, на която Кипър ще бъде домакин на 11 октомври. Островната държава е ротационен председател на групата на средиземноморските страни-членки на ЕС през тази година. 

Автор: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър – Източник : https://bnr.bg/post/102053608/sredizemnomorskite-darjavi-ot-es-obsajdat-konflikta-v-blizkia-iztok

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда. Извършват се първоначални следствени действия намясто. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в Копенхаген в социалната мрежа Х. Засега дипломатическата мисия не е коментирала, посочва БТА. По-късно през деня се очакват повече подробности.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053610

Бившият президент на САЩ Джими Картър навърши 100 г.

Джими Картър отбелязва вчера своята 100-годишнина и така стана първият бивш президент на САЩ, която достига тази възраст, предаде АФП.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053664/bivshiat-prezident-na-sasht-djimi-kartar-navarshi-100-g

Две лодки с мигранти се преобърнаха край бреговете на Джибути

Най-малко 45 души са загинали, а много други са безследно изчезнали, след като две лодки с мигранти се преобърнаха край бреговете на Джибути, предаде Би Би Си. Плавателните съдове напуснали Йемен с 310 души на борда преди да потънат в Червено море край крайбрежието на източноафриканската нация във вторник, съобщи Международната организация по миграция. „Към днешна дата 61 души са безследно изчезнали, издирвателните операции не спират“, казаха от бреговата охрана на Джибути. Случаят е пореден по този маршрут, който е определян като един от най-натоварените и най-опасните в света, използван от бежанци и мигранти от Африка.115 са спасените, след като лодките се преобърнали само на 150 метра от брега.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053692/dve-lodki-s-migranti-se-preobarnaha-krai-bregovete-na-djibuti

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос – Клейди настоящата цена от 16,5 евро намалява до 13,7 евро.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102053717/po-evtini-patni-taksi-po-magistrali-v-garcia

Австралия се готви за още пропалестински протести

Австралийската полиция повдигна днес обвинение на 19-годишно момиче след разследване на демонстрация в Сидни, на която бяха развети флагове на радикалната ливанска организация „Хизбула“, предаде АФП.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053741/avstralia-se-gotvi-za-oshte-propalestinski-protesti

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

С два полета на правителствения „Еърбъс“ в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там.

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Гергана Манчева – Източник : https://bnr.bg/post/102053721/david-avishai-ot-izrael-za-deistviata-na-izrael-v-gaza-i-livan-ima-konkretni-prichini

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102053678/sharka-po-ovcete-e-ustanovena-vav-ferma-v-seres

"Хизбула" обяви, че е отразила израелска атака на границата с Израел

Ливанското шиитско движение „Хизбула“ обяви днес, че е влязло в сблъсък с израелски войници, които са се опитали да навлязат в Ливан и също са атакували израелски военни отвъд границата, предаде АФП.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053635/hizbula-obavi-che-e-otrazila-izraelska-ataka-na-granicata-s-izrael

Първата дама президент на Мексико встъпи в длъжност

Клаудия Шейнбаум положи клетва във вторник и така стана първата дама президент на Мексико, което е раздирано от гангстерско насилие и икономическа несигурност заради спорни реформи, одобрени от нейната мощна управляваща партия, предаде АФП. Насред възгласи „Да живее Клаудия! Да живее Мексико!“ 62-годишната бивша кметица на столицата Мексико Сити положи клетва в Конгреса в присъствието на чуждестранни гости, сред които първата дама на САЩ Джил Байдън. Пред депутатите тя заяви, че за първи път „жените са пристигнали под формата на съдба на нашата красива нация“. Привържениците ѝ се събраха още призори, за да честват встъпването в длъжност на новия лидер на най-многолюдната испаноговоряща страна, която е имала 65 президенти мъже от независимостта си. „Не идва сама, а с всички жени от Мексико“, заяви Шейнбаум на основния площад в столицата, след като премина през индиански ритуал по пречистване. Шейнбаум встъпва в длъжност в разгара на полемика, предизвикана от реформата на съдебната система, одобрена и обнародвана от нейния предшественик. Тя е почти уникална в света и предвижда от юни следващата година съдиите в Мексико да се избират чрез всенародно гласуване.Клаудия Шейнбаум полага клетва като президент на Мексико

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053707/parvata-dama-prezident-na-meksiko-vstapi-v-dlajnost

Токио: Идеята за "азиатска НАТО" е визия за бъдещето

Идеята за „азиатска НАТО“ на новия японски премиер може да се обмисли в средно- и дългосрочен план, но не и сега, заяви днес новият външен министър на Страната на изгряващото слънце Такеши Ивая, цитиран от Ройтерс. Азиатски нации изразиха от своя страна скептицизъм и сдържаност на призива на премиера Шигеру Ишиба, който пое поста вчера. „Мисля, че това е идея за в бъдеще“ и е сред усилията за създаване на многостепенна мрежа от единомишленици и засилване на регионалната възможност за възпиране, каза Ивая на пресконференция в Токио: „Трудно е непосредствено да се създаде механизъм, които би наложил взаимно задължения за отбрана в Азия, така по-скоро това е визия за бъдещето“. През септември Ишиба изложи аргументи, че фиксирането на Вашингтон в „азиатска НАТО“ е начин да Китай да бъде възпрян да използва военна сила в Азия. Вчера индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар заяви, че страната му не споделя визията за „азиатска НАТО“.Предсрочни парламентарни избори в Япония на 27 октомври

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053763/tokio-ideata-za-aziatska-nato-e-vizia-za-badeshteto

Австрия се готви за продължителни преговори за формиране на кабинет

Австрийският президент ще поиска консервативното правителство да продължи работа във временно качество, докато партиите се опитват да формират нов кабинет след победата на крайнодясната Партия на свободата на вота в неделя, предаде Ройтерс. Партията на свободата спечели за първи път парламентарни избори от основаването си през 50-те г. на миналия век с лидер бивш офицер от СС и нацистки депутат. Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избориОсигурявайки си около 29% от вота, настроената приятелски към Русия евроскептична крайна десница се нуждае от коалиционен партньор, за да управлява, но другите партийни лидери заявиха, че не са заинтересовани. Президентът Александър ван дер Белен, бивш лидер на Зелените, ще поиска след оставката на кабинета той да продължи работа до формирането на коалиция. Но този път преговорите може да продължат по-дълго от обичайните два-три месеца. Консервативната Народна партия на канцлера Карл Нехамер е единствената, която е отворена за коалиция с крайната десница. Но Нехамер неколкократно е отхвърлял възможността за правителство с лидера на Партията на свободата Херберт Кикъл. Той потвърди тази позиция и след изборите. Партията на свободата се надяваше Нехамер да бъде отстранен като лидер и това да проправи път към коалиция, но вчера ръководството на Народната партия потвърди подкрепата си за канцлера.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053866/avstria-se-gotvi-za-prodaljitelni-pregovori-za-formirane-na-kabinet

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между „Хизбула“ и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от „Хизбула“, започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х.

Автор: Ангелина Пискова – кор.на БНР в Брюксел – Източник : https://bnr.bg/post/102053686/es-prizova-za-nezabavno-prekratavane-na-ogana-mejdu-hizbula-i-izrael

Зеленски: Украйна засилва оръжейната продукция, можем да произведем 4 млн. дрона за година

Украйна може да произвежда 4 млн. дрона годишно и бързо развива производството си на други оръжия, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053837/zelenski-ukraina-zasilva-orajeinata-produkcia-mojem-da-proizvedem-4-mln-drona-za-godina

Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата

Израел обяви днес генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за персона нон грата, с което му забранява да посещава еврейската държава, предаде АФП.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102053857/izrael-obavi-generalnia-sekretar-na-oon-za-persona-non-grata

Мият трамваите в София с… ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката.“Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника“, заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. 

Автор: Евелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/102053331

Любомир Каримански става член на УС на БНБ от квотата на президента

Държавният глава Румен Радев назначи финансиста Любомир Каримански за член на Управителния съвет на БНБ от квотата на президента. Това става ясно от днешния брой на „Държавен вестник“. Каримански заменя Людмила Елкова, чийто мандат изтича.  Бившият депутат се кандидатира, но не беше избран за управител на Централната банка през 2022 г. Каримански, ще встъпи в длъжност на 2 декември.  В „Държавен вестник“ са публикувани и промените в Бюджет 2024, свързани с капиталовата програма на общините. Те бяха гласувани преди ваканцията на парламента. 

Автор: Марта Младенова – Източник : https://bnr.bg/post/102053332/lubomir-karimanski-stava-chlen-na-us-na-bnb-ot-kvotata-na-prezidenta

Главчев: Правителството има готовност да представи проект за Бюджет 2025

Премиерът Димитър Главчев заяви, че служебното правителство има готовност да представи проект за държавен бюджет за следващата година. Това обаче няма да стане преди парламентарните избори на 27 октомври:  „Има готовност да представим бюджет в рамките на срока, който се изисква, така че те са готови, професионалисти са, познаваме се много отдавна, специално с всички, които правят бюджета. Вчера си говорихме на тази тема. Те имат готовност, ако се реши, да се представят варианти на бюджета. Когато е предвидено да бъде представен бюджетът, ще бъдат представени. Всички ще разберете. Нали целта ни е еврозоната, така че, такъв вариант имаме готовност да представим. Вече обаче, знаете, че това е работа и на народните представители – дали ще приемат такъв вариант. Изцяло е в техни ръце какъв бюджет ще излезе накрая. Иначе, отговорността на Министерски съвет е да представи проект за бюджет. Крайният вариант е в ръцете на народните представители“.

Автор: Николай Христов – Източник : https://bnr.bg/post/102053336/glavchev-pravitelstvo-ima-gotovnost-da-predstavi-proekt-za-budjet-2025