Австрийският президент връчи мандат за правителство на Народната партия

Австрийският президент Александър Ван дер Белен връчи мандата за съставяне на правителство на канцлера Карл Нехамер. Народната партия на канцлера Карл Нехамер е втора политическа сила след парламентарните избори в Австрия в края на септември. Вотът беше спечелен от крайнодясната Партия на свободата на Херберт Кикъл. Президентът обясни решението си с отказа на останалите четири парламентарни партии да се коалират с крайната десница. Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори“Херберт Кикъл не намира партньори в парламента, които да го изберат за канцлер. Затова връчвам мандата на Карл Нехамер, лидер на втората политическа сила на изборите“, заяви Александър Ван дер Белен, който в обръщение към австрийските граждани обясни още, че Австрия е изправена пред сериозни изпитания и се нуждае от стабилно правителство.“Трябват дълбоки и устойчиви реформи, които да имат широка подкрепа. Имам доверие в способностите на Народната партия, на социалдемократите и на евентуален техен трети партньор в коалицията“.Очаква се Карл Нехамер да преговаря освен със социалдемократите и с либералите. В четвъртък ще се проведе учредителното събрание на новия парламент във Виена, на което крайнодясната Партия на свободата настоява да излъчи неговия председател. 

Автор: Весела Владкова – Източник : https://bnr.bg/post/102063257/avstriiskiat-prezident-vrachi-mandat-za-pravitelstvo-na-narodnata-partia

ООН: Украйна е загубила близо една пета от населението си

Украйна е загубила близо една пета от населението си – 8 милиона души, откакто започна пълномащабното руско нашествие през февруари 2022 година, заявиха днес от ООН, цитирани от „Ройтерс““Като цяло от началото на войната (през 2014 година) Украйна е загубила 10 милиона души. Това е грамадна загуба на човешки капитал, който е от ключово значение за възстановяването и за бъдещето на страната,“ каза Флоранс Бауер – директор на отдела за Източна Европа на Фонда на ООН за населението, като уточни, че данните са приблизителни поради невъзможността за провеждане на редовно преброяване във военно време.При атака с дронове тази нощ бяха убити трима жители на град Суми в североизточна Украйна, сред тях и дете. Още двама загинаха при артилерийски обстрел по Мирноград, който се намира близко до фронтовата линия в Донецка област.

Автор: Ангел Григоров – Източник : https://bnr.bg/post/102063336/oon

"Хизбула" заплаши Израел, че ще вземе заложници

Ливанската шиитска организация „Хизбула“ заплаши Израел, че ще вземе негови войници за заложници. Броени минути след края на пресконференцията, на която говорителят на „Хизбула“ изрече заканата, Израел нанесе удар по южните предградия на Бейрут. За 11-и път от началото на войната в Газа американският държавен секретар Антъни Блинкън е в Близкия изток в опит да постигне примирие и освобождаване на израелските заложници. Надеждата му е, че убийството на лидера на палестинската групировка „Хамас“ Яхия Синуар, смятан за архитект на терористичното нападение на 7-и октомври, ще даде тласък на преговорите за примирие. Блинкън е за 11-и път в Близкия изток в опит да постигне примириеОбиколката на Блинкън е последен опит преди президентските избори в САЩ, които биха могли да обърнат политиката на САЩ, отбелязва „Ройтерс“. Държавният секретар на САЩ разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а обиколката на Блинкън включва още Йордания и Катар. Във фокуса на срещите му са хуманитарната помощ за цивилните в Газа, планове за възстановяване и управление на ивицата след войната, както спиране на огъня между Израел и проиранската ливанска организация „Хизбула“.Блинкън е призовал израелския премиер Бенямин Нетаняху да се възползва от гибелта на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар, за да освободи еврейските заложници и сложи край на войната в Газа, съобщиха от Държавния департамент след срещата.Държавният секретар на САЩ е подчертал необходимостта Израел да допусне увеличаване на хуманитарната помощ за населението на Газа.Израел за сега не показва никакви признаци за отстъпване и на двата фронта. При снощните тежки израелски удари в южната част на Ливан и предградията на Бейрут са загинали най-малко 13 души, включително пациенти в поразена болница. А часове преди Блинкън да пристигне в Израел проиранската групировка „Хизбула“ изстреля от Ливан ракети срещу района на Тел Авив и други части на централен Израел. Израел отвърна с обстрел в края на пресконференция на говорителя на групировката Мохамед Афиф, на която той заяви:“Потвърждаваме позицията си, никакви преговори без спиране на огъня“.“Хизбула“ заплаши още, че не след дълго ще вземе израелски заложници и ще води преговори за освобождаването им. 

Автор: Весела Владкова – Източник : https://bnr.bg/post/102063346/hizbula-zaplashi-izrael-che-shte-vzeme-zalojnici

Южна Африка вижда в лицето на Русия ценен съюзник, заяви президентът Сирил Рамапоса

Индия иска бързо постигане на примирие в Украйна. Това заяви президентът на страната Нарендра Моди пред руския си колега Владимир Путин в навечерието на срещата на върха на БРИКС в Казан, чийто домакин е руският държавен глава. Среща на върха на БРИКС започва в КазанИндия е готова да помогне за прекратяване на конфликта в Украйна, каза Нарендра Моди по време на разговор с руския президент преди откриването на срещата на върха.“Поддържахме постоянен контакт относно конфликта между Русия и Украйна. Вярваме, че споровете трябва да се разрешават само мирно. Напълно подкрепяме усилията за бързо възстановяване на мира и стабилността“, каза Наренда Моди.

Автор: Лилия Герчева – Източник : https://bnr.bg/post/102063353/ujna-afrika-vijda-v-liceto-na-rusia-cenen-sauznik-zaavi-prezidentat-siril-ramaposa

Седем европейски държави, включително България настояват за изравняване на директните плащания за фермерите

Седем европейски държави настояват за пълно изравняване на директните плащания за фермерите в старите и новите страни членки. Декларацията с общата позиция на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия беше представена по време на заседанието на Съвета по земеделие в Люксембург от българския земеделски министър. “Страните членки оцениха усилията на унгарското председателство да намери компромисна формулировка за бъдещето на общата селскостопанска политика, но има все още нерешени въпроси като основният сред тях е справедливото разпределение на плащанията за фермерите“,  е подчертал министър Георги Тахов. В представената от него обща позиция на седемте държави е подчертано, че трябва да се постигне пълно сближаване на субсидиите между държавите членки, тъй като разликата им в момента води до неравностойни пазарни условия.България е подкрепила и искането на Румъния за увеличаване на индивидуалния таван на т.нар  украинска помощ до 560 000 евро на бенефициент и удължаване на периода на Временната рамка за тази държавна помощ поне до 30 юни 2025 г.Третият ключов акцент от днешното заседание е рискът от загуба на средства по Програмата за селските райони от предишния програмен период, като закъснението в усвояването на парите се дължи най-вече на Covid кризата и войната в Украйна. Ето защо още през лятото страната ни предложи да бъде удължен с 12 месеца периодът за допустимост на разходите и крайните срокове за административно закриване на програмата.

Автор: Веселина Миланова – Източник : https://bnr.bg/post/102063354/sedem-evropeiski-darjavi-vkluchitelno-balgaria-nastoavat-za-izravnavane-na-direktnite-plashtania-za-fermerite

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин подаде оставка

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин подаде оставка след публичните разкрития за прокурори, използвали служебното си положение, за да избегнат военна служба, предава „Ройтерс“.Минути преди Костин да обяви решението си, лично президентът Володимир Зеленски го подкани да поеме лична отговорност за скандала. Не само прокурори, но и десетки служители на местната администрация са се възползвали от корупционната схема, която им позволявала да се извинят пред наборните служби с фалшиви медицински документи.Темата е болезнена в Украйна, където през последните месеци бяха мобилизирани десетки хиляди мъже, за да спрат руското нашествие в Донбас. Десетки хиляди загинаха в боевете от 2022 година досега.

Автор: Добрин Йотов – Източник : https://bnr.bg/post/102063359

18 избирателни секции ще отворят врати в Белгия и в Люксембург за вота в неделя

18 избирателни секции ще отворят врати за вота в неделя в Белгия и в Люксембург, две от които в херцогството.За предсрочните парламентарни избори са предвидени 4 машини, останалото гласуване ще е с хартиени бюлетини, каза пред БНР временно управляващият посолството ни в Белгия Семо Семов и увери:“Попълнени са всички секционни комисии, процесът върви, вчера дойдоха нови попълнения, някакви промени в СИК по решение на ЦИК, така че засега комисиите са запълнени“.

Автор: Ангелина Пискова – кор. на БНР в Брюксел – Източник : https://bnr.bg/post/102063360/18-izbiratelni-sekcii-shte-otvorat-vrati-v-belgia-i-v-luksemburg-za-vota-v-nedela

Полша закрива генералното консулство на Русия в Познан

Полша ще закрие генералното консулство на Русия в град Познан, предава „Ройтерс“. Това заяви на брифинг полският министър на външните работи Радослав Сикорски, като уточни, че всички служители на консулството ще бъдат обявени за „персона нон грата“. По думите му решението е свързано с опита за палеж на търговски център във Вроцлав. Според официална Варшава зад опита за диверсия стои Москва. Междувременно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова се закани, че на закриването на консулството в Познан ще бъде даден „болезнен отговор“.

Автор: Ангел Григоров – Източник : https://bnr.bg/post/102063375/polsha-zakriva-generalnoto-konsulstvo-na-rusia-v-poznan

Лидерите на Унгария, Словакия и Сърбия: Трябват повече средства за охрана на външните граници на ЕС

Лидерите на Унгария, Словакия и Сърбия поискаха повече финансиране за охраната на външните граници на Европейския съюз заради нелегалната миграция, предаде Ройтерс. Премиерите Роберт Фицо и Виктор Орбан се срещнаха със сръбския президент Александър Вучич в словашкия град Комарно.Вучич, който поради заетост отказа участие в срещата на БРИКС в руския град Казан, посочи, че никога няма да се съгласи Белград да помества лагери с кандидати за убежище в Евросъюза, както направи друга страна-кандидат – Албания.Споразумението за прехвърляне на имигранти от Италия в Албания влиза в действиеСъдът в Рим разпореди мигрантите, отведени от Италия в Албания, да бъдат върнатиАлбания върви уверено по пътя към ЕС, но как ще й се отрази приемането на мигранти от ИталияОт началото на годината броят на мигрантите в Сърбия е намалял с 80 процента спрямо същия период на 2023-та.

Автор: Добрин Йотов – Източник : https://bnr.bg/post/102063378/liderite-na-ungaria-slovakia-i-sarbia-s-iskane-za-poveche-sredstva-za-ohrana-na-vanshnite-granici-na-es

Путин и Си Цзинпин са обсъдили "глобални въпроси" на срещата на БРИКС

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин са обсъдили Украйна и други глобални въпроси в кулоарите на годишната среща на БРИКС в руския град Казан, предава „Ройтерс“. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като допълни, че двамата лидери са потвърдили стратегическото си партньорство и са подчертали плановете си за бъдещо сътрудничество.По време на срещата си със Си Путин заяви, че Москва и Пекин ще засилват координацията помежду си за гарантиране на „глобалната сигурност и справедливия мир“.По-рано Владимир Путин разговаря с индийския премиер Нарендра Моди и с президента на Южна Африка Сирил Рамафоса.Южна Африка вижда в лицето на Русия ценен съюзник, заяви президентът Сирил РамапосаИндия вярва, че конфликтът между Русия и Украйна трябва да бъде решен по мирен път

Автор: Ангел Григоров – Източник : https://bnr.bg/post/102063379/putin-i-si-czinpin-sa-obsadili-globalni-vaprosi-na-sreshtata-na-briks

Нетаняху и Блинкън са обсъдили следвоенното управление на Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че е обсъдил следвоенното управление на Газа с гостуващия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън. Премиерът изрази надежда, че убийството на лидера на „Хамас“ ще помогне за освобождаването на заложниците, предаде АФП. „Двете страни обсъдиха въпроса за управлението в Газа след войната. Министър-председателят подчерта, че ликвидирането на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар може да има положително въздействие върху връщането на заложниците, държани в Газа повече от година“, се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху, публикувано след срещата с държавния секретар Блинкън в Йерусалим.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102063383/netanahu-i-blinkan-sa-obsadili-sledvoennoto-upravlenie-na-gaza

САЩ ще обявят "нови силни санкции“ следващата седмица

САЩ ще обявят „нови силни санкции“ още през следващата седмица, като сред целите им ще бъдат страни, които подкрепят руската армия, заяви финансовият министър Джанет Йелън. „Ще обявим нови силни санкции, насочени към онези, които улесняват военната машина на Кремъл, включително посредници в трети страни, които снабдяват Русия с важни ресурси за нейната армия“, каза тя при откриването на пресконференция. Коментарите ѝ идват в момент, когато световните финансови лидери се събират във Вашингтон тази седмица за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Те идват и повече от 2,5 години след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика поредица от действия на САЩ, насочени срещу руските приходи и промишления комплекс на Русия. Йелън изглежда е взела на прицел икономическия подход на бившия президент Доналд Тръмп, като добави, че САЩ са „отхвърлили изолационизма, който направи Америка и света по-лоши“, коментира АФП. Най-голямата икономика в света е на две седмици от президентските си избори, на които републиканският кандидат Тръмп се изправя срещу вицепрезидента на демократите Камала Харис. Йелън подчерта, че при сегашната администрация на демократите Вашингтон е „преследвал глобално икономическо лидерство, което подкрепя икономиките по света и носи значителни ползи за американския народ и икономиката на САЩ“. Според социологическите проучвания икономиката се оказва критичен въпрос за американските избиратели. Домакинствата усещат тежестта на по-високите разходи за живот след пандемията, дори когато инфлацията се охлади от високите нива, наблюдавани през 2022 г., а централната банка започна да намалява лихвените проценти – като на свой ред разходите по заемите ще се облекчат. Изходът от надпреварата между Харис и Тръмп е неясен, като някои проучвания сочат, че избирателите предпочитат бившия президент по икономическите въпроси. Междувременно, докато се провеждат срещите на МВФ и Световната банка, Йелън призова страните да направят повече за държавите, които се борят с дълговете си. Тя заяви, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще продължи да настоява за подобрения в рамката за подпомагане на държавите, които имат дългови проблеми.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102063388/sasht-shte-obavat-novi-silni-sankcii-sledvashtata-sedmica

Урсула фон дер Лайен с четиридневна визита в Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва четиридневна визита в Западните Балкани на 23 октомври, предаде БГНЕС. В програмата на Фон дер Лайен са включени Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Черна гора. Акцентът в срещите ще бъдат напредъка на региона по пътя към ЕС, както и плана за растеж от 6 милиарда евро. След като посети Тирана, Фон дер Лайен ще отпътува за Скопие в четвъртък, където ще се срещне с премиера Християн Мицкоски и президента Гордана Силяновска-Давкова. Фон дер Лайен и Мицкоски ще дадат пресконференция, потвърди Делегацията на ЕС в Скопие. След визитата в македонската столица Фон дер Лайен ще замине за Босна и Херцеговина. Тазгодишното посещение в Западните Балкани идва във време, когато разширяването е на първо място в дневния ред на ЕС, както потвърди самата Фон дер Лайен на срещата на върха на Берлинския процес и Стратегическия форум в Блед.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102063391/ursula-fon-der-laien-s

В Кипър започва изпълнението на нови проекти за устойчива градска мобилност

В Кипър започва изпълнението на два плана за устойчива градска мобилност на обща стойност почти 32 млн. евро, осигурени от Европейския съюз чрез Плана за възстановяване и устойчивост и Европейската инвестиционна банка, обявиха от транспортното министерство. Те са част от националната визия за зелена урбанизация и подобряване на качеството на живот. Във втория и третия по големина град на острова – Лимасол и Ларнака, ще се развие устойчива транспортна система, ще се подобри мобилността и достъпността, ще се намалят задръстванията, предвиждат двата плана.В същото време ще се осигури зелено развитие, като се насърчават по-чисти, енергийно ефективни начини на транспорт и се популяризират екологични алтернативи за колоездене и ходене.Близо 27 млн. евро са предназначени за откриването на специални автобусни линии, експресни и велосипедни алеи, съоръжения за превоз и паркинги. Още 5 млн. евро се отпускат за създаване на достъпна среда за хора с увреждания, велосипедисти и пешеходци.В двата плана са интегрирани транспортни, енергийни и екологични решения като част от националната програма за създаване на интелигентни градове, подчерта министърът на транспорта Алексис Вафеадис.Общо 100 млн. евро се предоставят по националния план за възстановяване и устойчивост за зеления преход, със специален акцент върху устойчивия транспорт.

Автор: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър – Източник : https://bnr.bg/post/102063399/v-kipar-zapochva-izpalnenieto-na-novi-proekti-za-ustoichiva-gradska-mobilnost

Гърция засили мерките срещу разпространението на шарка по овцете

Властите в Гърция затвориха за 10 дни всички кланици, за да се блокира разпространението на шарка по овцете.Повечето случаи са в северната част на страната близо до българската граница. Под пълна забрана е транспортирането на овце в страната за следващите десет дни.За това време се затварят всички кланици, за да не се разпространи в повече ферми шарката по овцете. Последните огнища, които санитарните власти обяви днес са на Пелопонес и област Магнисия. Досега в страната са регистрирани 104 огнища, повечето от които са в Северна Гърция.Съгласно наредбата в Европейския съюз досега в Гърция са унищожени над 17 хиляди овце.Властите предполагат, че фермери са нарушили предписаните мерки и са транспортирали овце от северната част на страната в Пелопонес, въпреки строгите ограничения и забраната за транспорт.Проверки на стадата се извършват и в други рискови райони в страната, съобщават гръцките власти.От аграрното министерество посочват, че скоро фермерите ще получат финансови компенсации за умъртвените животни.В резултат на ограниченията заради шарката по овцете се очаква чувствително поскъпване на месото, коментират гръцки медии.

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/102063400/garcia-zasili-merkite-sreshtu-razprostranenieto-na-sharka-po-ovcete

Европейски доклад: Италианските политици и полицията проявяват расизъм

Съветът на Европа публикува доклад, изготвен от комисията срещу расизма и нетолерантността

Автор: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия – Източник : https://bnr.bg/post/102063402/evropeiski-doklad-italianskite-politici-i-policiata-proavavat-rasizam

Искания за репарации към правителството в Лондон на форума на Британската общност

Британският премиер Киър Стармър е изправен пред искания за репарации за робство на срещата на върха на Британската общност в Самоа, пише вестник „Дейли телеграф“.  Миналата седмица от Даунинг стрийт казаха, че въпросът за репарациите „не е в дневния ред“ на шестдневната среща с лидери и официални лица от 56 държави. “Дейли телеграф“ обаче има информация, че дискусиите вече са част от официалния бизнес. Проектът на дневния ред включва раздел за обезщетенията за робство, посочват източници в Самоа, които смятат, че Стармър „не може да избяга“ от проблема. Пълните подробности за това, което може да бъде поискано тази седмица, не са потвърдени, но нациите от Карибската общност (Caricom) постоянно са искали като минимум поне официално извинение за робството. Има дори предложение британският крал Чарлз Трети, който ще се присъедини към срещата на някакъв етап, да използва случая,  за да се извини „за участието на семейството си“ в търговията с роби и да помисли върху историческите връзки между монархията и робството. Водещите кампания за изплащане на репарации твърдят, че Обединеното кралство дължи на карибските нации поне 200 милиарда паунда, но някои източници споменават внушителната сума от 19 трилиона паунда.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/102063404/iskania-za-reparacii-kam-pravitelstvoto-v-london-na-foruma-na-britanskata-obshtnost

Израел потвърди смъртта на вероятния наследник на лидера на "Хизбула", убит е и лидерът на "Ислямска държава" в Ирак

Иракските власти съобщиха, че е убит лидерът на „Ислямска държава“ в страната.   „В Ирак няма място за терористи“, подчерта премиерът Мохамед Шия ас Судани, след като съобщи за ликвидирането от силите за сигурност на лидера на „Ислямска държава“ Джасим ал Масрауи Абу Абдел Кадир.  По време на операцията в планините Хамрин са ликвидирани и осем други високопоставени лица в групировката. Открити са големи количества оръжие и боеприпаси, допълни премиерът на Ирак. „Ислямска държава“ контролираше близо 40% от Ирак и около една трета от съседна Сирия, преди да бъде разбита във военно отношение.Междувременно Израел потвърди, че при удар преди три седмици в южните предградия на Бейрут е ликвидиран Хашем Сафиедин – вероятният наследник на лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла, който беше убит миналия месец.Това е първото потвърждение на смъртта на Сафиедин. След безпрецедентните атаки от 7 октомври миналата година Израел започна офанзива срещу „Хамас“ в ивицата Газа, а после и срещу базираната в Ливан „Хизбула“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102063406/izrael-potvardi-smartta-na-veroatnia-naslednik-na-lidera-na-hizbula-ubit-e-i-liderat-na-islamska-darjava-v-irak

Урсула фон дер Лайен започва обиколка на страните от Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва от Тирана днес обиколка на страните от Западните Балкани, предаде Франс прес. За кандидатите за членство в ЕС – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Черна гора и Сърбия, това посещение е също така възможност да покажат, че са предприели реформите, необходими за присъединяване към единната общност.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102063408/ursula-fon-der-laien-zapochva-obikolka-na-stranite-ot-zapadnite-balkani

Тенденция към увеличаване на енергийната бедност в Испания

Близо 10 милиона испанци не имали възможност миналата зима да поддържат подходяща температура в домовете си, сочи изследване на мадридски университет, цитирано от агенция ЕФЕ. През 2023 година над една пета от испанците не са могли да си осигурят необходимата топлина в жилищата си по икономически причини. При 10 процента са отчетени закъснения при плащането на сметките за ток, които засягат четири милиона и половина жилища. Това става ясно от годишния доклад на университета „Понтифика Комияс“. Изследването показва увеличен дял на хората, които се лишават от отопление – от 17 на сто през 2022-а година до над 20 през 2023-а.   Тенденцията засяга и летния период, когато обитателите на всяко трето жилище не са имали икономическия капацитет да поддържат подходяща температура.  Същевременно експертите отчитат положителното влияние на социалното подпомагане за ток и отопление в борбата с енергийната бедност в 47-милионна Испания.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102063411/tendencia-kam-uvelichavane-na-energiinata-bednost-v-ispania