Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е грижа на държавата, не сме срещу частните инвестиции

Детското здравеопазване трябва да е първостепенен ангажимент на държавата. 

Това каза пред БНР д-р Благомир Здравков – член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, директор на СБАЛ „Проф. Иван Митев“.

Той беше категоричен, че позицията на Обществения съвет и на хората, които работят за изграждане на Национална детска болница, не е позиция срещу частните инвестиции в сферата на здравеопазването, а тъкмо напротив.

„Няма как една частна структура да провежда държавната политика в ресор детско здравеопазване. Частната болница провежда политиката на собственика си„, коментира д-р Здравков, като подчерта, че има добри частни детски болници.

Д-р Благомир Здравков припомни, че за Национална детска болница се е заговорило активно от 2017 г.:

„Тази първа копка в двора на Медицинска академия от 1979 г. е едно. Но политическото и държавното управление през тези години се промени. Към момента има воля това да се случи и ние (Общественият съвет за създаване на Национална детска болница – б.р.) работим в тази посока“.

В детското здравеопазване е най-видим кадровият дефицит, който съществува в сферата на здравеопазването като цяло, изтъкна той.

„Обяснението е просто – този дефицит се дължи на години недалновидна кадрова политика за този ресор„.

Той подчерта, че частните здравни структури „не създават школа, а вземат готови вече кадри от други структури“:

„Поне в България е така, в Западна Европа е различно“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101993653/d-r-blagomir-zdravkov-detskoto-zdraveopazvane-e-grija-na-darjavata-ne-sme-sreshtu-chastnite-investicii

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *