Включват български ученици в европейската инициатива "Тийн мрежа проверка на факти"

Европейската инициатива „Тийн мрежа за проверка на факти“ се провежда за първи в България. Тя е част от международния проект „Media Wise“ и е насочена към ученици от 8-и до 12-и клас.

Целта е да се обърне статистиката, според която България има един от най-ниските индекси на медийна грамотност в Европейския съюз (ЕС), посочват от prepodavame.bg.

С „Тийн мрежа за проверка на факти“ учениците ще се ангажират в това да бъдат критично мислещи, за да не се поддават на дезинформацията. От Индекса за медийна грамотност за миналата година се разбира, че България е на последно място сред държавите от Европейския съюз по този показател. Този факт ни поставя сред държавите най-уязвими към дезинформацията и пропагандата. В този индекс страната ни все пак изпреварва своите съседи Турция и Северна Македония, но изостава от Сърбия и Румъния.

“Чрез този проект искаме да покажем на младежите в страната, че те могат да са активни, да търсят истината и да решават казуси на медийната грамотност успешно. Тийнейджърите, които ще се включат в мрежата, ще имат възможност да се учат от професионалисти в сферата и да създават сами съдържание, което ще вдъхнови и съучениците им”, казват от екипа на проекта.

„Media Wise“ е инициатива на “Пойнтър Институт“ от Флорида, САЩ, който създава съдържание, чиято цел е да повдигне медийната грамотност на възможно най-много хора, чрез различни формати. В нашия случай това са видеа, обяснявани, заснемани, писани от млади хора, посочи Иван Попов от екипа на prepodavame.bg.

По думите му екипът работи с партньори, лицензирани в проверката на факти – Factcheck.bg, сред които има представители на Асоциацията на Европейските журналисти (АЕЖ), които ще проведат обучението, в което prepodavame.bg. ще участват оперативно и ще организират процеса. Той уточни, че програмата не е еднократно обучение, а се касае за дългосрочна връзка между учениците, които ще участват в „Тийн мрежа за проверка на факти“ и техните обучители. Когато избират информация, която да разследват, когато търсят своите източници и инструменти, те постоянно ще се консултират и ще имат връзка със своите ментори.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101998487/balgarski-uchenici-shte-mogat-da-se-vkluchat-v-evropeiskata-iniciativa-tiin-mreja-proverka-na-fakti

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *